FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OSIJEK - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor otvorila je danas novu zgradu osječkoga Poljoprivrednog fakulteta u čiju je izgradnju i opremanje iz državnoga proračuna uloženo više od 198 milijuna kuna. Otvarajući zgradu fakulteta, površine oko 19.000 četvornih metara, premijerka je rekla kako je riječ o "velikom danu za poljoprivredu i gospodarstvo Republike Hrvatske", a posebice za studente tog fakulteta i osječkog Sveučilišta koji će imati bolje uvjete studiranja. Podsjetila je kako je iz državnog proračuna u mnoge razvojne projekte na osječkome Sveučilištu dosad uloženo više od 413 milijuna kuna, a u kapitalne projekte osnovnih i srednjih škola te športskih dvorana u Osječko-baranjskoj županiji 895,2 milijuna kuna. Premijerka je izjavila da će hrvatski poljoprivrednici od prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji dobivati puni iznos potpora, koji će se dijelom isplaćivati novcem iz Europske unije, a dijelom iz državnog proračuna, te da će poljoprivrednici učinke završetka pregovora vidjeti već u prvoj godini članstva.

ZAGREB - Ministar zdravstva Darko Milinović predstavio je danas u Saboru dopune Zakona o medicinskoj oplodnji, kojima se uvodi mogućnost oplodnje više od tri jajne stanice, ističući da se ta mogućnost mogla uvesti i 2009. kad se donosio zakon, ali da je njegovo ministarstvo i tada i danas slušalo glas struke. Ta bi se mogućnost, po predloženim dopunama, odnosila na parove koji na medicinsku oplodnju odlaze zbog izrazito teških oblika neplodnosti. Zakonom se uređuju slučajevi kada se kod muškarca ili žene tijekom postupka medicinske oplodnje utvrdi nedostatak spolnih stanica. Tada bi se na prijedlog liječnika specijalista ginekologije, koji provodi postupak uz odobrenje Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju, dopustilo da se u jednom postupku može unijeti i više od tri zametka, uz mogućnost zamrzavanja "viška" zametaka.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs čestitao je danas odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima Svjetski dan učitelja, zahvalivši im "na predanosti koju svakodnevno unose u svoj posao, pridonoseći time izgradnji i unaprjeđenju hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava". "Učiti i odgajati djecu velika je obveza za koju treba puno ljubavi, žrtve i odricanja, stoga je vaš poziv jedan od najodgovornijih, ali i najplemenitijih. Djeci i mladima otvarate životne vidike, poučavate ih novim znanjima, odgajate ih da budu uzorni građani, dobra djeca svojih roditelja, iskreni prijatelji", ističe se u čestitci ministra Fuchsa.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je danas kako hrvatska vlada nema hrabrosti zaoštriti odnose sa Srbijom, što za posljedicu ima stradavanje hrvatskih branitelja. Za jučerašnji potez potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, koji je prozvao ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića jer je njegovo ministarstvo držalo u ladici 34 dana optužnice koje su stigle iz Beograda protiv 44 hrvatska državljana, rekao je da je on najvjerojatnije iniciran njegovim osobnim položajem ili pak predstojećim izborima. Apsolutno sam siguran, rekao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, da su u Hrvatskoj svi sve znali o postojanju optužnica, a ako nisu trebalo bi se postaviti pitanje cijelog informacijskog sustva u Hrvatskoj - na koji način i kako se informira vlada, pojedina ministarstva i nadležna tijela.

PULA - Teško je opečen 45-godišnjak iz Rovinja u požaru koji je jučer popodne buknuo na području Marčane, izvijestila je danas istarska policija. Opčeni muškarac pronađen je sinoć pošto je ugašena vatra na poljoprivrednome zemljištu nepoznatog vlasnika. Vatru su ugasili pripadnici pulske Javne vatrogasne postrojbe koji su na mjestu požara pronašli muškarca s opeklinama. Opečeni 45-godišnjak prevezen je u pulsku Opću bolnicu, gdje su mu utvrđene teške ozljede. Policija istražuje uzroke požara.

SPLIT - Državljanin Bosne i Hercegovine uhićen je sa 215 grama heroina, rečeno je danas u splitskoj policiji. Inspektori Odsjeka kriminaliteta droga pronašli su 29-godišnjaku drogu u osobnom automobilu. Heroin je bio pakiran u tri paketa, omotan selotejpom, a bio je namijenjen širem splitskome narkotržištu. Tijekom dana ispitat će ga istražni sudac Županijskoga suda u Splitu.

ŠIBENIK - U Postaji pomorske policije dovršeno je jutros kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom i 57-godišnjakom, iz Skradina, osumnjičenim za kazneno djelo protuzakonitoga ribolova u Nacionalnom parku "Krka", izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Oni su noćas zatečeni u ribolovu s mrežama koje su propisima zabranjene i u području u kojem je lov zabranjen. Od osumnjičenog 70-godišnjaka privremeno je oduzeta mreža popona i nekoliko kilograma mješovite ribe, a protiv osumnjičenih bit će podnijete kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, zbog kaznenoga djela protuzakonitog ribolova.

RIJEKA - Kastavski župnik Franjo Jurčević na Županijskome sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen zbog diskriminacije homoseksualnih osoba te sa svojega bloga mora ukloniti sporne tekstove, na njemu više ne smije pisati slične tekstove, a mora i o svojem trošku objaviti tekst presude u dnevnim novinama, izvijestio je glasnogovornik građanskog odjela Županijskoga suda u Rijeci Duško Abramović. Zbog tekstova koje je Jurčević objavio na svojemu blogu, tužbu su protiv njega podnijeli lezbijska udruga Lori, udruge Zagreb Pride i Domino te Centar za mirovne studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙