FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 4.30

MUNCHEN/ZAGREB - Okružni sud u Muenchenu u utorak je kaznio hrvatskog nogometaša Davora Šukera novčanom kaznom od 8000 eura zbog pronevjere, počinjene prisvajanjem četiri vrijedna grčka zlatnika koje je u veljači našao u zrakoplovu British Airwaysa na letu iz Milana u London, izvijestio je Bavarski radio na web stranici. Šuker je priznao da je na letu iz Milana u London u pretincu za časopise ispred svog sjedala pronašao četiri drevna grčka zlatnika te ih poklonio prijateljici u Muenchenu, gdje mu je prebivalište. Prijateljica se raspitala za vrijednost novčića kod jednog stručnjaka, koji je znao da vlasnik traga za novčićima vrijednim 25.000 eura, pa je obavijestio policiju. Šuker je na sudu u utorak rekao kako nije ni pomislio da bi ti novčići mogli vrijediti 25.000 eura i nije mogao pretpostaviti da u putničkom zrakoplovu netko ostavi takvu vrijednost. Šuker ima kriminalni dosje zbog pokušaja utaje poreza, navodi Bavarski radio. Tužitelj je tražio kaznu zatvora od jedne godine uvjetno, a sud je osudio hrvatskog nogometaša da plati kaznu od 100 dnevnica po 80 eura, pretpostavljajući da je Šukerova dnevnica 80 eura.

NEW YORK - Rusija i Kina zajedno su uložile veto u utorak na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje režim u Siriji, no u kojoj se izrijekom ne spominju sankcije, te su izazvale ogorčenost Sjedinjenih Država. Za rezoluciju je glasalo pet članica Vijeća, no Brazil, Indija i Južnoafrička Republika suzdržale su se kao i Libanon, a Rusija i Kina glasovale su protiv. Moskva se protivi prijetnji sankcijama Damasku strahujući da bi rezolucija o Siriji mogla otvoriti vrata vojnoj intervenciji kako se ranije ove godine dogodilo s Libijom. Kina se protivi "miješanju u unutarnja pitanja Sirije". Tekst rezolucije o kojemu je Vijeće u utorak glasovalo razblažena je verzija prethodnih nacrta te je iz teksta izbačena prijetnja sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda. Prema UN-u sirijski režim je u višemjesečnom gušenju prosvjeda ubio najmanje 2.700 civila. Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice rekla je da je Washington ogorčen, a SAD "misli da je vrijeme da Vijeće preuzme odgovornost i nametne oštre ciljane mjere i embargo na oružje protiv al-Asadova režima".

MILANO - Dva tjedna pošto je to učinio Standard and Poor's, agencija Moody's oštro je u utorak navečer snizila kreditnu ocjenu Italiji zbog rizika financiranja njezina golemog duga, slabosti rasta i političke nesigurnosti. Većina analitičara očekivala je smanjenje ocjene za jednu razinu, no Moody's je snizio ocjenu Italiji za tri stupnja na "A2" prema dosadašnjoj "Aa2" uz negativne izglede, što znači da bi rejting mogao još padati. Vada Silvija Berlusconija tvrdi da je pad ocjene bio očekivan, a ona "odlučno radi na ostvarenju ciljeva u javnim financijama". Moody's je odluku donio zbog "porasta rizika" u financiranju golema talijanskog duga većeg od 1.900 milijarada eura (oko 120 posto BDP-a), zbog negativnih prognoza rasta te političke i ekonomske nesigurnosti Italije. Prije dva tjedna S&O snizio je ocjenu Italiji kao prva agencija koja je snizila rejting Italiji od početka dužničke krize. Iako je Italija 14. rujna donijela plan stroge štednje radi uravnoteženja proračuna i smanjenja duga, ona ne uspijeva uvjeriti tržišta.

SANA - Sedam je civila ubijeno, a 22 su ranjena kasno u utorak navečer u silovitom bombardiranju nekoliko četvrti u gradu Taez na jugozapadu Jemena, objavili su medicinski izvori. Stanovnici četvrti koje je bombardirala Republikanska garda, te elitne postrojbe jemenske vojske i specijalne policijske snage, pozvali su pomoć jer sami nisu mogli evakuirati žrtve.

Bombardiranje se nastavilo noću na srijedu. Taez, veliki grad smješten 270 km jugozapadno od Sane, jedan je od glavnih žarišta narodne pobune protiv režima predsjednika Alija Abdalaha Saleha koji odbija otići s vlasti unatoč mjesecima prosvjeda.

NEW YORK - Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje putnika i pilot, objavio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg. Pilot helikoptera Paul Dudley poznat je po tome što je 2006., uspješno hitno prizemljio svoj zrakoplov Cessna u parku Brooklyn kada se pojavio problem s motorom. Troje putnika je u bolnici. Dvije putnice u kritičnu su stanju, a treći putnik u teškom, objavile su lokalne televizije. Helikopter, kojim je četvero putnika bilo u turističkom letu nad New Yorkom, imao je, kako se čini, teškoća pri polijetanju s heliodroma kod 34. ulice i uzalud se pokušavao vratiti no srušio se u rijeku.

DETROIT - Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je pokušao aktivirati eksploziv u zrakoplovu na letu iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009., u utorak na početku suđenja u Sjedinjenim Državama odao je počast ubijenom radikalnom imamu Anvaru al-Avlakiju. "Anvar je živ"", rekao je 24-godišnji Abdulmutalab po ulasku u sudnicu u Detroitu u počast američko-jemenskom imamu ubijenom u petak u Jemenu u američkom napadu. Bude li osuđen Abdulmutalab bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora za pokušaj ubojstva 279 putnika zrakoplova eksplozivom skrivenim u donjem rublju. Eksploziv nije uspio detonirati već je izazvao nekoliko plamenova čime je upozorio putnike koji su ga savladali. Neuspio napad imao je velike posljedice. Zračni prijevoznici pooštrili su mjere kontrole u zračnim lukama i uvele kontroverzno skeniranje tijela. Afera je naštetila ugledu američkih obavještajnih službi, tim više što je napadačev otac, nigerijski bankar, upozorio CIA-u da je njegov sin prihvatio radikalno islamističko učenje. Republikanci su iskoristili propust da optuže upravu demokratskog predsjednika Baracka Obame za slabost prema terorističkoj prijetnji i za blokadu zatvaranja logora u Guanatamu.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog Ustavnog suda Ernest Petrič rekao je u utorak kako jednoglasna odluka tog suda da je imenovanje jedne nove ulice u Ljubljani, Titovom cestom, u suprotnosti sa slovenskim ustavom, ne znači da će se taj pravorijek koristiti kao sudski presedan. U Sloveniji je naime još 12 ulica i trgova koje imaju imena po bivšem jugoslavenskom predsjedniku. Komentirajući političke reakcije na pravorijek Ustavnog suda, Petrič je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da odluku ustavnog suda treba dobro pročitati i da ona neustavnim proglašava samo nova imenovanja ulica i trgova u Sloveniji prema Titu ili drugim predstavnicima nedemokratskog totalitarnog režima iz vremena bivše SFRJ, te da taj pravorijek ne važi retroaktivno, na Titove ulice i trgove koji su tako nazvani još u vrijeme bivše Jugoslavije. Petrič je rekao da poštuje borbu slovenskih partizana u II. Svjetskom ratu, ali se ne slaže s ocjenom da je odluka ustavnog suda "revizija povijesti", kako ju je nazvao predsjednik slovenske partizanske veteranske organizacije Janez Stanovnik.

MOSTAR - U utorak je započela gradnja najjužnije dionice autoceste na koridoru Vc u Bosni i Hercegovini, koja bi se trebala spojiti s jadranskim dijelom autoceste A-1 nedaleko od Ploča. Teški strojevi započeli su zemljane radove u mjestu Zvirićima u ljubuškoj općini na četiri kilometra dugoj poddionici buduće autoceste prema graničnom prijelazu Bijača s Republikom Hrvatskom. Vrijednost radova iznosi 23,3 milijuna eura a posao na natječaju dobio je konzorcij kojega čine poduzeća Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja iz Bosne i Hercegovine. Rok za završetak radova je deset mjeseci. Izgradnju ovoga dijela autoceste kroz Hercegovinu financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

CUPERTINO/ZAGREB - Umjesto očekivanog iPhonea 5, Apple je u utorak predstavio iPhone 4S, bržu verziju svog najprodavanijeg 'smartphonea' koji je opremljen i "osobnim pomoćnikom" s kojim možete razgovarati, izvješćuje CNN. Jedna od novosti je da će iPhone prvi put biti dostupan na američkoj bežičnoj mreži Sprint, kao i na AT&T-u i Verizonu. iPhone 4S je "globalni telefon", što znači da će moći lakše ostvariti pozive na bežičnim mrežama diljem svijeta, a ne samo u SAD-u. Telefon izgleda jednako kao i prethodni model, ali sadrži procesor A5 koji je sedam puta brži što se grafike tiče i dva puta brži u procesuiranju podataka. Stoji od 200 do 400 dolara, ovisno od prostora za pohranu od 16 do 64 GB. Opremljen je kamerom od 8 megapixela i stabilizatorom slike. Kamera može snimati i HD video s rezolucijom 1080.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙