FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konzum započeo s korištenjem obnovljivih izvora energije

ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Trgovački lanac Konzum je u suradnji s tvrtkom Siemensom stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot, izvijestili su danas iz Konzuma.

Taj je pilot projekt, kako ističu, sastavni dio Konzumovog poslovanja u skladu s održivim razvojem u sklopu kojeg će se po prvi put do sada koristiti obnovljivi izvori energije.

Iz Konzuma navode kako će se proizvedena energija u prvoj fazi koristiti za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice, čime će se značajno smanjiti troškovi potrošnje energije tog prodajnog mjesta.

Površina sustava, izrađenog od monokristalnih silicijevih ćelija, je 60 četvornih metara, njegova je instalirana snaga 9,4 kW (kilovata), a očekuje se godišnja proizvodnja od 9,9 MWh (megavatsati). Time će se osigurati povrat investicije nakon otprilike sedam godina korištenja, procjenjuju u Konzumu.

Sustav čine fotonaponski paneli domaćeg proizvođača, tvrtke Solvis iz Varaždina, te najsuvremeniji Siemens fotonaposki inverter serije PVM s ostalom pratećom mjernom i zaštitnom opremom, a izvoditelj sustava je D.V.V. iz Zagreba, ovlašteni Siemensov partner.

Nakon evaluacije ovog projekta, plan je ovaj projekt uporabe obnovljivih izvora energije proširiti i na druga veća Konzumova prodajna mjesta, navode iz Konzuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙