FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STOCKHOLM - Nobelovu nagradu za fiziku u 2011. dobili su Saul Perlmutter, Adam Riess i Brian Schmidt, za "otkriće ubrzanog širenja svemira promatranjem udaljenih supernova", objavio je u utorak odbor za dodjelu nagrade. Polovinu nagrade dobio je Perlmutter, a drugu polovinu dijele Schmidt i Riess, priopćila je švedska akademija znanosti. Trojica znanstvenika dijele nagradu za nevjerojatno otkriće da se širenje svemira ubrzava. Znanstvenici od dvadesetih godina 20. stoljeća znaju da se svemir širi, što je posljedica Velikoga praska koji se dogodio prije 14 milijarda godina. No otkriće da se taj proces ubrzava, a ne usporava kao što su mnogi znanstvenici vjerovali, uzdrmalo je znanost. "Nastavi li se širenje ubrzavati, svemir će se pretvoriti u led", kaže se u priopćenju Nobelova odbora. Pet milijuna švedskih kruna, odnosno nešto više od četiri milijuna kuna dobit će Amerikanac Saul Perlmutter, a drugu polovinu iznosa nagrade podijelit će druga ekipa znanstvenika koja se bavi istim poslom: australski znanstvenik rođen u Americi Brian Schmidt i Amerikanac Adam Riess. "Na kraju smo svijetu poručili da imamo taj ludi rezultat, da se svemir ubrzano širi", rekao je Schmidt na konferenciji za novinare na telefon nakon proglašenja dobitnikom Nobelove nagrade. "To se činilo preludo da bi bilo istinito i sami smo se malo prepali", dodao je. Nobelov odbor za fiziku u švedskoj kraljevskoj akademiji znanosti u priopćenju je napisao kako je to otkriće ostvareno promatranjem udaljenih supernova. Umjesto da im svjetlo postaje sve sjajnije, ono je slabilo. "Iznenađujući je zaključak da se širenje svemira ne usporava. Naprotiv, ono ubrzava", objavio je odbor. Vjeruje se da ubrzavanjem upravlja tamna energija, iako kozmolozi nemaju točnu predodžbu o tome što bi ona bila. Procjenjuju da tamna energija, neka vrsta obrnute gravitacije koja odbija materiju koja joj se približi, zauzima tri četvrtine svemira.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak s predsjednikom vlade njemačke savezne pokrajine Brandenburga Matthiasom Platzeckom koji je u povodu Dana njemačkog jedinstva boravio u posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz MVPEI-ja. Bilateralne odnose između Hrvatske i Brandenburga sugovornici su ocijenili tradicionalno vrlo dobrima i prijateljskima. Čestitajući Platzecku Dan njemačkog jedinstva ministar Jandroković još je jednom zahvalio Njemačkoj na aktivnoj potpori koju pruža Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Izrazio je i zadovoljstvo Platzeckovim posjetom Vukovaru u kojem je uručio donaciju za razminiranje na području Vukovarsko-srijemske županije. Na sastanku se posebno razgovaralo o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje između Hrvatske i Brandenburga. Platzeck koji je boravio u Hrvatskoj zajedno s gospodarskim izaslanstvom istaknuo je velik interes njemačkih poduzetnika i investitora za suradnju s hrvatskim partnerima, posebice u segmentu korištenja obnovljivih izvora energije. U tom kontekstu ministar Jandroković upoznao ga je i s paketom investicijskih projekata hrvatske vlade, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju. Platzeck je ponudio Hrvatskoj stručnu i tehničku pomoć Brandenburga u području korištenja sredstava iz europskih fondova, a ministra Jandrokovića upoznao je i s planiranom međunarodnom konferencijom o energetici koja bi se u organizaciji njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj trebala održati u svibnju iduće godine u Splitu.

PERUGIA - Amanda Knox, oslobođena optužbi za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher, zahvalila je u utorak na potpori svima koji su vjerovali u njezinu nevinost, te je otputovala iz Italije prema SAD-u nakon četiri godine provedene u zatvoru. "Uvijek ću biti zahvalna na njihovoj hrabroj predanosti, zahvalna svima koji su mi pisali, koji su me branili", napisala je Knox u pismu koje prenosi ANSA. Knox je u utorak iz rimske zračne luke Fiumicini otputovala preko Londona za SAD. Dok je čekala zrakoplov, sjedila je u restoranu odvojena od obitelji i okružena policajcima. Roditelji Meredith Kercher izjavili su da se njihova agonija nastavlja dok pokušavaju utvrditi istinu o ubojstvu svoje kćeri nakon oslobađajuće presude Amandi Knox i njezinu tadašnjem dečku Raffaelu Sollecitu. Stephanie Kercher, Meredithina sestra, rekla je da će pričekati pismenu presudu kako bi vidjela prave razloge za oslobađanje Knox i Sollecita i potom odlučiti u kojem pravcu nastaviti potragu za počiniteljima. Meredithina majka Arline smatra da je odluka o nastavku istrage na talijanskoj policiji, dok se obiteljska drama nastavlja. "Ono što se dogodilo mojoj Meredith noćna je mora svake majke", rekla je Arline. Britanski premijer David Cameron pozvao je u utorak javnost da ne zaboravi roditelje Meredith Kercher. "Ti roditelji imali su objašnjenje što se dogodilo njihovoj divnoj kćeri i sada tog objašnjenja nema... Mislim da bi svi danas trebali razmišljati o njima i kako se oni osjećaju", rekao je Cameron. Talijanski žalbeni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu američkoj studentici Amandi Knox i njezinom bivšem dečku Raffaelu Sollecitu za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher 2007., i oslobodio ih nakon što su četiri godine proveli u zatvoru za djelo koje su od početka poricali.

RIM - Dan nakon odluke prizivnog suda da oslobodi Amerikanku Amandu Knox, ranije osuđenu na 26 godina zatvora za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher, talijanski tisak propituje u utorak rad talijanskog pravosuđa i ocjenjuje da je u čitavom "sudskom showu" zaboravljena žrtva. Duboko žaljenje zbog žrtve i njezine obitelji u utorak je iskazao i britanski premijer David Cameron jer "obitelj nije dobila objašnjenje što se dogodilo s njihovom kćeri". Amanda Knox i Talijan Raffaele Sollecito proveli su četiri godine u zatvoru pošto su 2009. proglašeni krivima za seksualni napad i ubojstvo Britanke izbodene na smrt u svojoj spavaćoj sobi, no prizivni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu jer su neovisni forenzičari policijske dokaze DNK proglasili nepouzdanima. "Pored toliko indicija nijedan ozbiljan dokaz", presuda Prizivnog suda "potaknut će nove polemike o radu pravosuđa u Italiji", predviđa dnevnik Corriere della Sera i dodaje "Sada treba misliti na Meredith Kercher. Ubijena djevojka zaslužuje pravdu". La Repubblica (ljevica) i drugi talijanski dnevnici ocjenjuju da je "žrtva zaboravljena u sudskome showu". Pratili smo epilog "iz Zone sumraka gdje su likovi mladi, lijepi, neprobojni, nedužni i krivi istodobno, ali nikada ih se ne može osuditi jer serija mora teći dalje". A žrtva, "ona nije zanimljiva jer se više ne može pojaviti u talk-show", žali La Repubblica i osuđuje pritisak američkog tiska u korist optužene Knox.

SARAJEVO - Čelnici Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji su pozvani sudjelovati na petoj konferenciji predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana što će se 12. listopada održati u Budimpešti, posvađali su se oko nastupa na tom skupu demonstrirajući tako još jednom duboke podjele koje vladaju u BiH. Ovaj put svađa predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirevića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i predsjedatelja Doma naroda Ognjena Tadića iz Srpske demokratske stranke (SDS) prouzročena je nepostojanjem suglasnosti unutar države oko statusa Kosova, ali i uloge koju bosanskohercegovački entiteti mogu imati na međunarodnoj pozornici. Polemika, koju su parlamentarni čelnici učinili javnom uključivši u nju i bosanskohercegovačke medije, započela je Tadićevim pismom predsjedniku mađarskog parlamenta Laszlu Koveru u kojemu je on odbio sudjelovati na konferenciji u Budimpešti jer na nju nisu pozvani i čelnici parlamenata Republike Srpske odnosno Federacije BiH. Tadić je pismu sugerirao kako je to neprihvatljivo s obzirom da su u Budimpeštu pozvani i čelnici "dvije autonomne pokrajine Srbije" aludiraju time na činjenicu da su pozivi iz Mađarske upućeni na adrese skupštine Vojvodine, ali i parlamenta Kosova kao nezavisne države. Odmah nakon toga posebno je pismo u Budimpeštu poslao Denis Bećirević. On je pak istaknuo kako su Tadićeva stajališta tek njegova osobna. Tadić je pak odmah nakon toga u utorak Budimpeštu poslao novo pismo optužujući Bećirevića da laže. "Želim vas izvijestiti da je Bećirović grubo obmanuo i vas i javnost pismom koje Vam je uputio, a pri tome ga i javno objavio. Budite sigurni da nije u pitanju samo moje osobno stajalište već da se zapravo radi o stajalištu Republike Srpske koju predstavljam u Parlamentu BiH", napisao je Tadić predsjedniku mađarskog parlamenta Koveru. Tadić je ovime potvrdio će vlasti RS koristiti brojne postojeće mehanizme blokade kako bi provodili pritisak u svrhu promicanja stajališta Srba s Kosova, što je i bio povod sadašnjoj polemici. BiH zbog postojećeg mehanizma entitetskog glasovanja u parlamentu, odnosno blokade koje nameće RS, do sada nije priznala neovisnost Kosova.

SIRT - Zapovjednici snaga lojalnih Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) razmatraju "konačni" veliki napad za zauzimanje Sirta dok uz podršku NATO-ovih zrakoplova nastavljaju bombardirati položaje snaga odanih Gadafiju u gradu, izvijestila je agencija Reuters. Vladine snage koje su na istočnom rubu Sirta tri tjedna bile blokirane topničkom i raketnom paljbom uspjele su u ponedjeljak napredovati nekoliko kiometara u grad i zauzele južnu četvrt Bouhadi. Humanitarne organizacije su rekle da su zabrinute za civile u Sirtu, jednom od posljednjih uporišta snaga lojalnih zbačenom libijskom vođi Moameru Gadafiju u Libiji, koji su ostali zarobljeni u gradu zbog borbi i kojima ponestaje hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

SOFIJA - Bugarski tužitelji, nakon tjedna proturomskih skupova koji su uzdrmali najsiromašniju državu Europske unije, optužili su unuka vođe romskog klana Kirila Raškova za prijetnje smrću, rekli su dužnosnici u utorak. Prošlotjedni nemiri, najgori u Bugarskoj u posljednjih 14 godina, počeli su nakon što je 19-godišnjeg Bugarina Angela Petrova ubio čovjek povezan s Raškovom, poznatim kao car Kiro, i njegovom obitelji u selu Katunica, oko 160 kilometar istočno od Sofije. Raškov unuk, koji se također zove Kiril, optužen je nakon što su ga rođaci Petrova prijavili tužiteljima tvrdeći da je Raškov također uzvikivao prijetnje smrću neposredno prije no što je Petrov pregažen vozilom i ubijen. Raškov se policiji predao u ponedjeljak. "Protiv Kirila Raškova podignute su optužbe za upućivanje prijetnji smrću u noći incidenta u Katunici", rekao je glasnogovornik ureda regionalnog tužiteljstva u Plovdivu. Tužitelji bi mogli zatražiti njegovo zadržavanje u zatvoru do početak suđenja, rekao je. Raškov bi mogao biti osuđen na do šest godina zatvora.

DHARAMSALA - Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj lama otkazao je put u Južnoafričku Republiku ovog tjedna jer nije na vrijeme dobio vizu, objavio je u utorak njegov ured. Desmond Tutu, borac protiv apartheida koji u petak slavi 80. rođendan, pozvao je Dalaj lamu koji je u subotu u Capu trebao održati uvodnu riječ na konferenciji "Desmond Tutu za mir". "Njegova svetost je trebala otputovati u Južnoafričku Republiku 6. listopada, ali nije dobio vizu", naveo je ured Dalaj lame u pripćenju kojim objašnjava razloge otkazivanja puta. Dalaj lama je 1996. posjetio Južnoafričku Republiku, kada ga je primio tadašnji predsjednik Nelson Mandela, i zatim 1999. i 2004. Nakon što je Jacob Zuma stupio na vlast 2009. je odbio Dalaj lami vizu kako se ne bi zamjerio Kini.

MOGADISHU - Najmanje 65 osoba poginulo je u utorak u eksploziji kamiona bombe u kompleksu vladinih zgrada u središtu glavnog grada Somalije Mogadishua, a odgovornost za napad preuzela je pobunjenička skupina al Shabaab. Očevici prenose da je snažna eksplozija odjeknula u kompleksu zgrada gdje se nalaze četiri ministarstva, u četvrti K4 gdje su se studenti upravo okupljali radi polaganja ispita. Taj dio grada pod kontrolom je vladinih snaga i mirovnih snaga Afričke unije. Al Shabaab, skupina povezana s al Kaidom, zaprijetila je napadima na vladine ciljeve nakon povlačenja većine svojih pripadnika iz Mogadishua početkom kolovoza.

MOSKVA - Vasilij Aleksanjan, nekada potpredsjednik uništenog ruskog naftnog diva Jukos, koji je bolestan od AIDS-a i raka proveo dvije godine u zatvoru pod optužbom za pronevjeru s predsjednikom grupe Mihailom Hodorkovskim, umro je u svome domu u dobi od 39 godina, javljaju u utorak ruski mediji. Aleksanjan je umro u ponedjeljak navečer, javljaju mediji pozivajući se na izvore obitelji. Bolest AIDS-a bila mu je dijagnosticirana 2006., kada je uhićen pod optužbom za utaju poreza i pronevjeru novca u sklopu istrage i stečaja grupe Jukos. Zdravstveno stanje tog izvrsnog odvjetnika školovanog na Harvardu (Sjedinjene Države) "znatno se pogoršalo dok je bio u zatvoru gdje je oslijepio i obolio od raka jetre i tuberkuloze", piše na internetskoj stranici Hodorkovskog koji je u zatvoru od 2003. Aleksanjanov slučaj potaknuo je kampanju udruga za zaštitu ljudskih prava u Rusiji i svijetu te je nakon dvije godine zatvora konačno bio prebačen u bolnicu. Hodorkovski je 2008., najavio štrajk glađu kako bi pomogao oboljelom kolegi. Aleksanjan je bio voditelj pravne službe Jukosa od 1996. do 2003., te postao potpredsjednikom tvrtke 2006., kada je krenula njezina likvidacija. Jukos je nakon privatizacije u Rusiji 90-tih godina postao najjača ruska naftna tvrtka, a njezin vlasnik Mihail Hodorkovski, osuđen je 2005., za krađu nafte i pranje novca na osam godina zatvora. Na drugome suđenju 2010., izrečena mu je ukupna kazna od 14 godina zatvora što je prizivni sud preinačio u 13 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙