FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani meda u Hrvatskoj od 6. do 9. listopada u Osijeku

OSIJEK, 4. listopada 2011.(Hina) - Dani meda u Hrvatskoj održat će se u Osijeku od 6. do 9. listopada, a uz tradicionalno nacionalno ocjenjivanje meda, na njima će Hrvatski pčelarski savez obilježiti i 130. obljetnicu izlaženja časopisa "Hrvatska pčela", najavili su danas u Osijeku predstavnici organizatora.

Tako će u sklopu Dana meda u Hrvatskoj, čiji je pokrovitelj hrvatska vlada, biti predstavljena i monografija "130 godina Hrvatske pčele" s pregledom pisanja tog časopisa od prvog broja do ove godine, najavio je član organizacijskog odbora Anton Dalšašo.

Voditelj odjela poljoprivrede i prehrambene industrije u osječkoj Županijskoj komori Ernest Nad rekao je kako je na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda, pića od meda te pakovina meda i proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda stiglo više od 200 uzoraka iz svih krajeva Hrvatske.

Budući da u prehrambenoj industriji ima mnogo proizvoda na bazi meda, razmišljamo da na budućim priredbama i takve proizvode uključimo u ocjenjivanje, te da, putem Centra za dizajn HGK, pokušamo pomoći pčelarima u proizvodnji meda koji će biti prepoznatljiv i na tržištu Europske unije, rekao je Nad.

Istaknuo je i kako je sve više registriranih pčelara koji su spremni za tržište Europske unije i koji ispunjavaju sve standarde iz Zakona o hrani te Zakona o tržnom natjecanju.

Profesor osječkoga Poljoprivrednog fakulteta Zlatko Puškadija rekao je kako će se na ovogodišnjim Danima meda u Hrvatskoj održati tradicionalno znastveno-stručno savjetovanje na kojemu će se među ostalim raspravljati o pčelarstvu u Europskoj uniji te iskustvima slovenskih pčelara nakon ulaska u Europsku uniju.

Uz Dane meda u Hrvatskoj, koji će se održati u Osijeku, ovaj će se tjedna, od 5. do 8. listopada, u Zagrebu održati tradicionalni 10. dani meda u Zagrebu koje organiziraju Hrvatski pčelarski savez, pčelarske udruge grada Zagreba i Ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba. (Hina) xivuc ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙