FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski ministar financija traži od EU-a transparentniji plan za Grčku

TOKIO, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Japanski ministar financija Jun Azumi pozvao je u utorak Europu da izradi plan za rješenje grčke dužničke krize kako bi pomogla stabilizaciji svjetskog gospodarstva i sprječavanju većih gubitaka eura prema jenu.

U nastupu pred novinarima nakon sastanka kabineta Azumi je izjavio da je dužnosniku Europske središnje banke (ECB) Christianu Noyeru, također guverneru francuske središnje banke, na sastanku u ponedjeljak poručio da Europa mora brzo provesti mjere dogovorene u srpnju kako bi ojačala krizni fond eurozone.

Vlade EU-a usvajaju mjere za proširenje ovlasti 440 milijardi eura vrijednog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi mogao odobravati preventivne zajmove, pomoći u dokapitalizaciji banaka i kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu.

"Kazao sam Noyeru da neizvjesnost neće biti otklonjena ako zemlje eurozone ne pokažu da će hitno provesti mjere spašavanja dogovorene 21. srpnja kroz postupak njihove ratifikacije u parlamentima 17 zemalja članica", kazao je Azumi novinarima nakon sastanka vlade.

"Kako bi se stabiliziralo svjetsko gospodarstvo i zaustavilo prekomjerno jačanje jena prema euru, pozivam Europu da učini plan spašavanja Grčke lako razumljivim i čitav proces transparetnijim tržišnim sudionicima".

Dok je ustvrdio da su cijene dionica na Tokijskoj burzi podcijenjene s obzirom na stvarnu snagu japanskih tvrtki čije su dionice u njezinoj kotaciji, Azumi je iznova obećao da će se baviti obuzdavanjem uzleta jena za koji kaže da je destabilizirajući čimbenik za japanske izvoznike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙