FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

STOCKHOLM - Nobelova nagrada za medicinu za 2011. dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja imunološkog sustava, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu te nagrade. "Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava otkrivši ključna načela njegova aktiviranja", piše u priopćenju Odbora za dodjelu Nobela.

ATENA - Grčka i inspektori Europske unije (EU), Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završili su pregovore oko sljedeće tranše iz prošle godine dogovorenog paketa pomoći toj zemlji opterećenoj velikim dugom, potvrdio je u ponedjeljak zamjenik grčkog ministra financija Pantelis Oikonomu i naznačio da je dogovor postignut. On je kazao da je Grčka uspjela uvjeriti svoje kreditore da su neki fiskalni promašaji posljedica puno dublje recesije nego li se očekivalo. "Mislim da smo pročistili sve brojke i razbistrili stvari", rekao je Oikonomu. "Trojku" još očekuju dva sastanka u glavnom grčkom knjigovodstvenom uredu kako bi dvostruko provjerili neke brojeve i očekuje se da će u srijedu početi pisati svoje izvješće, dodao je grčki dužnosnik. Inspekcija nije samo usmjerena na brojke vezane uz proračun 2011., već i na proračunske planove za razdoblje od 2012. do 2014. godine, te na napore da do 2015. Grčka od privatizacije zaradi 50 milijarda eura. Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010. godine. Stručnjaci navedenih triju institucija trebaju procijeniti je li ovog puta vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama. Grčka je vlada u nedjelju objavila da neće realizirati proračunski manjak koji su zacrtali EU i MMF. Proračunski deficit će ove godine dostići 8,5 posto BDP, što je više od zacrtanih 7,6 posto. Manjak će u 2012. biti smanjen na 6,8 posto BDP-a no i to je više od predviđenih 6,5 posto dogovorenih u zamjenu za financijsku pomoć.

BUDIMPEŠTA - Mađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Eurospkoj uniji ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine koji Budimpešta smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak mađarska agencija MTI. "Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava", rekao je u ponedjeljak, za posjeta Subotici, zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen. Budimpešta će "razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi" ako srbijanski parlament ne izmijeni neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine i time omogući da i mađarska zajednica bude obeštećena", rekao je Semjen. Srbijanski parlament prihvatio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je komunistički režim konfiscirao nakon Drugog svjetskog rata, a što je jedan od uvjeta na putu Srbije prema EU. "Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, što je protivno osnovnim standardima Europske unije, temeljnim ljudskim pravima, a također interesima mađarske zajednice", rekao vicepremijer. Za Budimpeštu je zakon o povratu imovine diskriminatoran prema mađarskoj manjini u Vojvodini, gdje živi oko 350.000 Mađara.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak u poljskom Bydgoszczu s poljskim šefom diplomacija Radoslawom Sikorskim, koji je čestitao je hrvatskoj vladi na uspješno okončanim pregovorima za ulazak u punopravno članstvo Europske unije te poručio da će Poljska zasigurno biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor, priopćio je MVPEI. Ministar Sikorski također je izrazio zadovoljstvo današnjim otvaranjem hrvatskog konzulata, na čelu s počasnim konzulom Henrykom Maciejewskim, u njegovom rodnom Bydgoszczu. Po priopćenju, sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim i prijateljskim odnosima između dviju država, a posebno važnim ministar Jandroković ocijenio je nedavni posjet poljskog premijera Donalda Tuska Hrvatskoj tijekom kojeg je premijerki Jadranki Kosor uručio englesku verziju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Napomenuo je pritom kako Hrvatska visoko cijeni potporu koju joj je Poljska pružala tijekom čitavog pregovaračkog procesa s Europskom unijom, a posebice napore uložene u cilju potpisivanja pristupnog ugovora tijekom poljskog predsjedanja Unijom, u prosincu ove godine. Jandroković je kazao kako je Hrvatska posebno zainteresirana za poljska iskustva u segmentu korištenja sredstava iz EU fondova.

MOSKVA - Rusija će 8. studenoga pustiti u rad plinovod Sjeverni tok kojim će se preko Baltičkog mora plin izravno dostavljati zapadnoj Europi, objavio je u ponedjeljak predsjednik Gazproma, ruskog energetskog diva. "Danas vam mogu reći da će plinovod biti pušten u promet 8. studenoga", rekao je Aleksej Miller na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Dugim 1224 kilometara, Sjevernim tokom bi se trebalo transportirati 55 milijarda prostornih metara plina godišnje od Viborga do Greifswalda (Njemačka) preko teritorijalnih voda Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Prvi cjevovod kapaciteta 27,5 milijarda prostornih metara završen je u svibnju, a okončanje drugog očekuje se 2012., čime će se ukupni kapacitet udvostručiti. Trasa plinovoda preko Baltičkog mora izazvala je oštre polemike i kritike ekologa. Za Rusiju je to strateški projekt jer njime zaobilazi problematične susjedne zemlje, posebice Ukrajinu s kojom se godinama spori oko cijene plina. Taj prijepor je već izazvao u prošlosti blokadu opskrbe Europe plinom. Četvrtina plina za Europu stiže iz Rusije, a 80 posto tih količina u tranzitu je preko Ukrajine.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je bijesan nakon podmetnutog požara koji je progutao džamiju u beduinskom selu Touba Zangaria na sjeveru zemlje, za što su najvjerojatnije odgovorni ekstremni židovski naseljenici, izvješćuju agencije. "Slike su šokantne i nedostojne izraelske države. Taj je čin suprotan vrijednostima Izraela koji posvećuje veliku pažnju slobodi vjeroispovjesti", istaknuo je Netanyahu koji nije skrivao bijes zbog tog događaja. Po riječima imama Fuada Zangariye, "spaljena je cijela džamija - sag, knjige, Kuran, sve je izgorjelo". Također je kazao da su na ulazu u džamiju na hebrejskom bile ispisane riječi "Palmer" i "osveta", a untrašnjim zidovima "ovo je cijena". Asher Palmer, židovski naseljenik i njegov jednogodišnji sin poginuli su krajem rujna u automobilskoj nesreći nakon što su Palestinci njegovo vozilo zasuli kamenjem. Izraelski ministar unutrašnjih poslova Yitzhak Aharonovitch također je osudio napad i poručio da će policija "odgovorne vrlo brzo privesti pravdi". Arapi čine 20 posto izraelskog stanovništva, a ogromna većina su muslimani.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i aktualni premijer Borut Pahor izjavio je da nije sklon stvaranju "velike koalicije" nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca. "Postoji niz razloga zbog kojih nisam sklon velikoj koaliciji. Moj koncept vođenja vlade i koncept Janeza Janše ne idu zajedno, zato neka onaj tko dobije povjerenje birača na izborima vodi vladu, a drugi neka ostane u opoziciji", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju. Pahor je tako komentirao neke analize po kojima stvaranje "velike koalicije" dviju najjačih stranaka nakon izbora nije isključeno zbog potrebnih promjena za prevladavanje ekonomske krize, kao i zbog sličnog rejtinga obiju stranaka. Janša tvrdi da je Pahorova koalicijska vlada lijevog centra zemlju dovela !u gaoniju" zbog pretjerana zaduživanja i slabe ekonomske politike, a glavni moto njegove stranke na izborima bit će "Slovenija može bolje". Pahor s druge strane tvrdi da su ekonomske teškoće u Sloveniji rezultat globalne krize i recesije, te da je desna opozicija njegovu vladu referendumima blokirala u provedbi potrebnih strukturnih reformi.

PERUGIA - Američka studentica Amanda Knox u suzama je u ponedjeljak zamolila suce u Perugiji da je oslobode optužbi za ubojstvo britanske cimerice rekavši da životom plaća zločin koji nije počinila. "Ja sam ista osoba kao prije četiri godine", rekla je Knox, vidno uzbuđena i na rubu plača. "Izgubila sam prijateljicu na najbrutalniji način. Moje apsolutno povjerenje u policiju je iznevjereno, morala sam se suočiti s posve nepoštenim i neutemeljenim optužbama. Plaćam svojim životom za stvari koje nisam učinila", rekla je Knox. Djevojka iz Seattlea i njezin tadašnji dečko, Talijan Raffaele Sollecito, žalili su se na presudu iz 2009. kojom su proglašeni krivima da su na smrt izboli studenticu iz Leedsa Meredith Kercher, tijekom seksualnog odnosa povezanog s drogom. Osuđeni su na 25 i 26 godina zatvora. Nakon njezina završnog obraćanja, suci i porota su se povukli radi donošenja presude koja se očekuje kasnije u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙