FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

VARŠAVA

Bjelorusija je odlučila da neće sudjelovati na summitu Istočnog partnerstva koji u petak u Varšavi okuplja zemlje EU-a i njihovih šest, bez Bjelorusije pet, istočnih partnera, objavilo je poljsko predsjedništvo EU-a. "Otvaram summit, ali nažalost na njemu nisu svi nazočni, nedostaje bjelorusko izaslanstvo", rekao je otvarajući skup u Varšavi poljski premijer Donald Tusk. Televizijske snimke pokazale su praznu stolicu bjeloruskog izaslanstva. Ta je odluka, ocjenjuje se, reakcija na kritike nekih europskih dužnosnika na račun bjeloruskog režima zbog odnosa prema oporbi. U četvrtak navečer kada je summit započeo službenom večerom, EU je zatvorila vrata svakom obliku suradnje s Bjelorusijom bez oslobađanja političkih protivnika režima, te ostavila kao mogućnost nove sankcije protiv režima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

AMAN

Sirija je u petak objavila da su u operaciji "borbe protiv terorista" poginula sedmorica pripadnika vojske i policije u gradu Rastanu gdje je nakon višemjesečnih mirnih prosvjeda protiv vlasti počeo i oružani otpor. Državna novinska agencija objavila je vijest o tim žrtvama u prvom službenom komentaru o trodnevnoj vladinoj ofenzivi usmjerenoj na ponovo zauzimanje tog područja od vojnih dezertera. "(Naše su) postrojbe nanijele velike gubitke naoružanim terorističkim skupinama", prenijela je agencija riječi vojnoga glasnogovornika. "Sukob je završio pogibijom sedmorice pripadnika vojske i policije, a ranjeno je 32, među kojima sedmorica časnika". U šest mjeseci prosvjeda kojima se traži smjena predsjednika Bašara al Asada sirijska mu je vojska uglavnom ostala lojalna. U sukobima je dosad poginulo 2700 ljudi, tvrde Ujedinjeni narodi.

MOSTAR

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Željko Komšić rekao je kako bi u BiH trebalo provesti izvanredne izbore jer državno Vijeće ministara nije uspostavljeno godinu dana nakon izbora, dodajući međutim da je to zbog nedorečenosti Ustava i zakona vrlo teško provesti. "Ja sam sklon tome da se, ako već nema dogovora, ide na izvanredne izbore, jer sve ovo više nema nikakvog smisla", rekao je Komšić u intervju za sarajevski "Dnevni avaz" od petka. Dodao je da u Ustavu BiH i Izbornom zakonu nije predviđena jasna procedura tko može odrediti održavanje izvanrednih izbora. "Ni u Ustavu ni u zakonima ne postoji uređeno pitanje izvanrednih izbora. Tko ih, kada i zašto zakazuje, kako se održavaju, koje razine vlasti obuhvaćaju. To je potpuno neuređena materija u našem pravnom sustavu", dodao je Komšić. Dodao je da postoji teorijska mogućnost da Parlamentarna skupština raspusti samu sebe i proglasi održavanje novih izbora te posebnom odlukom odredi sve detalje vezane uz održavanje tih izbora.

MOSTAR

Pretpostavlja se da je ima stradalih u snažnoj eksploziji koja se u petak ujutro dogodila u tvornici streljiva Igman u Konjicu, a tijekom jutra čulo se još nekoliko manjih eksplozija zbog čega nije moguće pristupiti nastradalima za koje se ne zna u kakvom su stanju, izvijestili su iz službenog izvora. "U snažnoj eksploziji koja se dogodila oko 6.30 sati unutar skladišta namjenske industrije pretpostavlja se da ima više stradalih. Tijelo jedne osobe je vidljivo, no zbog nekoliko manjih eksplozija nije joj moguće prići", rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak. Prema njegovim riječima, više stručnih timova MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije je upućeno na lice mjesta, zajedno s ravnateljem policije i županijskim tužiteljem. Dodao je da o ukupnim razmjerima nesreće policija za sada ne može dati dodatne informacije.

TRIPOLI

Glasnogovornik svrgnutog režima Moamera Gadafija Musa Ibrahim nije zarobljen kao što su u četvrtak objavili zapovjednici NTC-a, objavljeno je u petak na progadafijevoj internetskoj stranici. "Musa Ibrahim nije uhićen, radi se o lažnoj glasini namijenjenoj svraćanju pozornosti s pobunjeničkih pokreta i njihova neuspjeha protiv snaga iz Sirta", tvrdi se na stranici televizijske postaje Alibija koja je prestala s emitiranjem nakon pada Tripolija u kolovozu. U četvrtak je ustanički zapovjednik Mustafa ben Dardef iz brigade Zenten izjavio: "Borci Misrate kontaktirali su nas i objavilli da je Musa Ibrahim zarobljen". Musa Ibrahim bio je u bijegu nakon pada Tripolija.

LJUBLJANA

Vlada premijera Boruta Pahora mogla je bolje "unovčiti" svoj pristanak na povećanje sredstava u okviru mehanizma za stabilnost eura (EFSF), a Slovenija je u pregovorima s drugim članicama eurozone imala dobre osnove tražiti nešto zauzvrat za pomoć Grčkoj, koja je bolje razvijena i ima veće plaće od onih u Sloveniji, ocjena je vodeće slovenske oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS). Slovenski parlament u utorak je potvrdio zakon kojim su slovenska jamstva za taj krizni fond država eurozone povećana na 3,664 milijarde eura, pri čemu se glasovanja suzdržala Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša. Predizborne ankete najavljuju toj stranci osvajanje relativne većine u novom sazivu parlamenta nakon prijevremenih izbora koji se održavaju 4. prosinca. Mišljenje da je Pahorova vlada na odlasku pristala na povećanje jamstava bez odgovarajuće kompenzacije iznio je Žiga Turk, bivši ministar za razvoj i član vodstva Janšine stranke, nastupivši u emisiji Slovenske televizije o problematici Grčke kao najzaduženije države u Europskoj uniji i posljedicama koje na eurozonu mogu imati slabe ekonomske politike u nekim drugim članicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙