FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelorusija ne sudjeluje na summitu Istočnog partnerstva

VARŠAVA, 30. rujna 2011. (Hina/AFP) - Bjelorusija je odlučila da neće sudjelovati na summitu Istočnog partnerstva koji u petak u Varšavi okuplja zemlje EU-a i njihovih šest, bez Bjelorusije pet, istočnih partnera, objavilo je poljsko predsjedništvo EU-a.

"Otvaram summit, ali nažalost na njemu nisu svi nazočni, nedostaje bjelorusko izaslanstvo", rekao je otvarajući skup u Varšavi poljski premijer Donald Tusk. Televizijske snimke pokazale su praznu stolicu bjeloruskog izaslanstva.

Ta je odluka, ocjenjuje se, reakcija na kritike nekih europskih dužnosnika na račun bjeloruskog režima zbog odnosa prema oporbi.

U četvrtak navečer kada je summit započeo službenom večerom, EU je zatvorila vrata svakom obliku suradnje s Bjelorusijom bez oslobađanja političkih protivnika režima, te ostavila kao mogućnost nove sankcije protiv režima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Ne možemo nastaviti proces približavanja (s Minskom) bez jasnog napretka prema demokratizaciji i poštivanju ljudskih prava", rekao je novinarima predsjednik EU-a Herman van Rompuy.

Pojasnio je da to znači hitno oslobađanje i rehabilitaciju svih političkih zatvorenika kao i otvaranje iskrenog dijaloga s oporbom.

Na marginama summita njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima da je odnos bjeloruskog režima prema oporbi "u potpunosti neprihvatljiv".

"Oporba pati i razmišljamo na koji je način možemo podržati", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙