FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Romney ponovo vodeći republikanski kandidat - anketa

WASHINGTON/ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Teksaški guverner Rick Perry zauzeo je vodeće mjesto u anketama nakon kolovoškog ulaska u utrku za predsjedničku nominaciju republikanaca, nadmašivši dugotrajnog favorita Mitta Romneya, no novo istraživanje sugerira da je bivši guverner Massachusettsa vratio vodeću poziciju.

Anketa koju je od 25. do 27. rujna provela TV mreža Fox News, daje Romneyu vodstvo s 23 posto potpore republikanskih birača, dok Perry dobija 19 posto.

Herman Cain - bivši direktor lanca pizzerija Godfather, koji je osvojio probne republikanske predizbore na Floridi prošloga vikenda, zaostaje za Perryem samo dva postotna boda, te dobija 17 posto potpore.

Kongresnica iz Minessote Michele Bachmann, miljenica ultrakonzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party' (Čajanka), nastavlja sa silaznom putanjom, s 3 posto potpore, nakon što je u kolovozu imala respektabilnih 8 posto. Ispred nje je s 4 posto glasova, bivši guverner Utaha Jon Huntsman, donedavno američki veleposlanik u Pekingu.

U istraživanju koje je Fox News proveo mjesec dana ranije, Perry je imao 29 posto potpore, a Romney 22 posto. U proteklom razdoblju Cain je utrostručio svoju potporu jer je u kolovozu dobijao samo 6 posto glasova.

Romney je smatran favoritom za republikansku predsjedničku nominaciju sve do kolovoza, kada je Perry uskočio u utrku. Od tada, njih su dvojica bila gotovo izjednačena u većini anketa, a obično je Perry imao malu prednost ispred Romneya.

No, nakon niza republikanski predsjedničkih TV debata u kojima se Perry dosta namučio, izgleda da je teksaški guverner izgubio dio potpore među biračima.

"On se treba pregrupirati", izjavio je politički analitičar Larry Sabato, sa sveučilišta Virginija, u razgovoru za list Texas Tribune. "On je tako neujednačen. Ponekad bi djelovao dobro, a drugi puta loše. To je neobično da imate kandidata koji pokazuju tako razlike u performansama. Mislim da je dio toga i iscrpljenost".

Romney i dalje vodi ispred Perrya u hipotetičkim ogledima protiv predsjednika Baracka Obame. Prema anketi Fox Newsa, Obama ima tri postotna boda prednosti nad Romneyem kod svih registriranih birača. U zamišljenom dvoboju protiv Perrya, Obama uvjerljivo pobjeđuje s osam postotaka prednosti.

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se prvog utorka u studenome 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙