FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: predstavljena knjiga "Hrvatski domovinski rat 1991.-1995. – strateški pogled"

SPLIT, 29. rujna 2011. (Hina) - Knjiga "Hrvatski domovinski rat 1991.-1995. – strateški pogled" predstavljena je večeras u Splitu, a o njoj je govorio autor - admiral Davor Domazet Lošo.

Po njegovim riječima, hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu srušila je versajski poredak uspostavljen nakon Prvoga svjetskog rata i jaltski poredak iz Drugoga svjetskog rata.

"Danas nemamo problem sa Srbima jer smo ih pobijedili u Domovinskom ratu, i oni to znaju, ali u Hrvatskoj imamo problema s Jugoslavenima", istaknuo je Domazet.

Knjiga pokazuje zastrašujuću činjenicu da se - padne li Bihać - na poticaj Engleske i Francuske pripremalo proglašenje Srba kao pobjednika rata, ustvrdio je Davor Domazet Lošo. "Ali Bihać nije pao zahvaljujući Hrvatskoj i hrvatskim snagama kojima je zapovijedao general Ante Gotovina, koji u ratu nije izgubio nijednu bitku", istaknuo je, što su nazočni popratili burnim bljeskom u punoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, gdje je knjiga predstavljena u organizaciji udruge "Benedikt".

Rekao je da je knjigu pisao na temelju srpskih, britanskih i američkih izvora te obavještajnih izvora, a manje od deset posto na temelju hrvatskih izvora. Ponovio je kako u Hrvatskoj i BiH nisu vođena dva odvojena rata, nego je to bio jedan rat jer su beogradske vlasti uz pomoć bivše JNA imale plan stvoriti veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske i BiH.

Govoreći o tajnama hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, istaknuo je kako strategija kaže da u slučajevima kad ne možeš napasti neprijateljsku vojsku napadneš njegovu strategiju. S tim u vezi, večeras je u Splitu otkrio i da je nakon vojnoredarstvene akcije Oluje 1995. godine postojao plan da se, u slučaju neuspjeha mirne reintegracije Podunavlja, slična akcija izvede i na tom području te da bi, po tom planu, hrvatske snage izbile na Dunav za 24 sata.

Govoreći o trenutačnome stanju u Hrvatskoj, Davor Domazet Lošo kritizirao je odsutnost stateškog promišljanja.

Danas je u Hrvatskoj sve dopušteno, smiješ krasti i lagati, ali nije dopušteno strateški misliti, rekao je i pritom zamjerio vladi da donosi odluke "suprotne svojim interesima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙