FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: poboljšane gospodarske prilike za žene

ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - U novom izvješću Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije, koje je objavljeno danas, navodi se kako su vladine reforme poboljšale gospodarske prilike za žene, ali se žene i dalje suočavaju s preprekama u zakonskim i podzakonskim propisima na putu do potpunog sudjelovanja u gospodarstvu.

Tijekom pripreme izvješća uočeno je da unatoč tome što je 36 zemalja smanjilo zakonske razlike između muškaraca i žena, 103 od ukupno 141 zemlje, koliko ih je obuhvaćeno istraživanjem, i dalje u zakonskim propisima nameće razlike na temelju rodne pripadnosti u najmanje jednom ključnom pokazatelju u izvješću, stoji u priopćenju Svjetske banke.

U svjetskim razmjerima žene predstavljaju 49,6 posto stanovništva, ali tek 40,8 posto radne snage u formalnom sektoru. Razlike između muškaraca i žena pred zakonom mogle bi biti objašnjenje za taj raskorak. Izvješće pokazuje da zemlje s većim zakonskim razlikama između muškaraca i žena u prosjeku imaju manju zastupljenost žena u formalnoj radnoj snazi.

Izvješće mjeri pokazatelje kao što su mogućnost da žena sklopi ugovor, putuje u inozemstvo, upravlja imovinom i uspostavi interakciju s tijelima javne vlasti i privatnim sektorom. U svim su zemljama udane žene suočene s više zakonskih razlika od neudanih. U 23 zemlje udane žene ne mogu prema zakonu odabrati gdje će živjeti, a u 29 zemalja ne mogu biti priznate kao glava kućanstva.

Svaka regija obuhvaća zemlje s nejednakim pravilima za muškarce i žene, premda se veoma razlikuju po stupnju neravnopravnosti. U prosjeku su u zemljama visokog dohotka razlike manje nego u zemljama srednjeg i niskog dohotka.

Najveći broj zakonskih razlika između muškaraca i žena vidljiv je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a za njima slijede južna Azija i Afrika.

U Africi je časna iznimka Kenija, koja je vodeća u svjetskim razmjerima s najvećim brojem provedenih reformi za rodnu ravnopravnost. U regionalnom smislu najviše mjera za poboljšanje rodne ravnopravnosti provedeno je u Latinskoj Americi i na Karibima te u istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙