FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će sa suprugom u uzvratnom službenom posjetu Mađarskoj u četvrtak i petak na poziv mađarskog kolege po dužnosti Pala Schmitta, priopćio je Ured predsjednika. Na početku posjeta predviđena je ceremonija službenog dočeka, a nakon toga će uslijediti službeni razgovori predsjednika Josipovića i Schmitta u Predsjedničkoj palači. Kako se očekuje, dvojica bi predsjednika trebala razgovarati o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji i procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Osim sa svojim domaćinom, predsjednik Josipović razgovarat će i s predsjednikom Nacionalne skupštine Laszlom Koeverom, a predviđen je i susret s gradonačelnikom Budimpešte Istvanom Tarlosom. Drugog dana službenog posjeta Josipović će posjetiti sjedište Hrvatske državne samouprave gdje će se susresti sa službenim predstavnicima Hrvata u Mađarskoj. Nakon toga će posjetiti hrvatski vrtić, osnovnu školu i gimnaziju gdje će učenici prirediti kulturni program s tradicionalnim hrvatskim plesovima i napjevima. Mađarski predsjednik boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u listopadu prošle godine.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je donio odluku o raspuštanju parlamenta i sazivu prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 4. prosinca. U kratkoj izjavi za javnost u predsjedničkoj palači Tuerk je rekao da se je za raspuštanje parlamenta s danom 21. listopada i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju 4. prosinca ove godine odlučio na temelju svojih ustavnih ovlaštenja. "Pozivam sve u parlamentu da djeluju odgovorno kako bi se građanke i građani na prijevremenim izborima mogli pravilno odlučiti", rekao je Tuerk pozivajući tako zastupnike da izbjegnu da rasprave u parlamentu do njegova raspuštanja postanu dio predizborne kampanje. Manjinskoj vladi lijevog centra u utorak prošlog tjedna parlament je izglasovao nepovjerenje odbivši potvrditi pet novih ministara koje je predlagao premijer Borut Pahor. Budući da u zakonskom roku od sedam dana nije predložen kandidat za Pahorova nasljednika koji bi formirao privremenu vladu, prvi prijevremeni parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji postali su neizbježni.

PRIŠTINA - Na Kosovu je tijekom noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro stanje mirno, nakon što se dan ranije na sjeveru Kosova, nastanjenom većinski Srbima, dogodio ozbiljan incident između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), u kojemu je ranjeno više osoba, pripadnika KFOR-a i srpskih prosvjednika. Predstavnici KFOR-a i europske misije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) za sukob su okrivili srpske ekstremiste, a nasilje i napade na KFOR u priopćenju je osudila i kosovska vlada. Na graničnom prijelazu Jarinje Srbi su dežurali tijekom noći, a vojnici njemačkog i američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom stajali su duž ceste. Lokalni Srbi su i dalje okupljeni ispred glavne barikade na magistralnoj cesti koja od Jarinja vodi ka Raškoj u Srbiji. Nekoliko stotina Srba vratilo se odmah nakon sukoba s KFOR-om na prijelaz Jarinje, a neki od njih i u srijedu ujutro bili su svega 50-ak metara udaljeni od bodljikave žice koji je postavio KFOR. U međuvremenu, KFOR je svoju bazu proširio i na prostor iznad prijelaza Jarinje, a u utorak kasno popodne s četiri helikoptera pristiglo je i pojačanje KFOR-a. Stanje je za sada mirno ali izuzetno napeto. Glasnogovornici KFOR-a i EULEX-a, Ralph Adametz i Nicholas Hawton, naveli su, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji povodom incidenta, kako je sukob izazvala skupina Srba pokušavajući ukloniti prepreke koje su postavili vojnici KFOR-a. Na podsjećanje da je liječnik u Kosovskoj Mitrovici izjavio kako je KFOR koristio bojevu municiju, Adametz nije komentirao o kakvoj se vrsti oružja radi, precizirajući kako se ne radi o smrtonosnom oružju. Dodao je kako će mirovne snage reagirati ako su ugrožene ili ugroženi životi bilo kojeg vojnika ili građanina Kosova. Glasnogovornik EULEX-a ukazao je na nužnost uklanjanja barikada radi normalnog života na Kosovu, a obojica glasnogovornika istaknuli su kako je započeta istraga vezana uz osobe koje su poticale nasilje te naglasili kako je nasilje neprihvatljivo.

BRUXELLES - Novi krug dijaloga između Srbije i Kosova, koji se trebao u srijedu održati u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a, otkazan je na zahtjev srbijanskog izaslanstva koje je željelo razgovarati o stanju na sjeveru Kosova. "Sastanak nije održan jer srbijansko izaslanstvo nije bilo spremno sudjelovati u današnjim razgovorima", kaže se u priopćenju Roberta Coopera, koji u ime EU-a posreduje u dijalogu između dviju strana. Na današnjem sastanku trebalo se razgovarati o pitanjima energije, telekomunikacija, sudjelovanju Kosova u regionalnim forumima te o provedbi ranije dogovorenih tema. U utorak popodne, obje strane su imale odvojeni sastanak s Cooperom i predstavnikom američkog State Departmenta. Međutim, voditelj srbijanskog izaslanstva Borislav Stefanović izjavio je kako ne može razgovarati o pitanjima "struje, dok se na sjeveru Kosova puca". U utorak su u sukobu između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) na sjeveru Kosova kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijeđena četvorica vojnika KFOR-a i šestorica Srba. U priopćenju EU-a kaže se da stanje na sjevernom Kosovu "nije dio dijaloga niti predmet odvojenih razgovora sa Srbijom". EU dodaje da će se dijalog nastaviti kada srbijanska strana "bude spremna u njemu sudjelovati".

PARIZ - Francuska osuđuje nasilje srpskih prosvjednika prema NATO-ovim snagama reda na sjeveru Kosova i poziva stanovništvo te regije na suradnju, navelo je u srijedu francusko ministrstvo vanjskih poslova. "Francuska osuđuje nasilje počinjeno u utorak na sjeveru Kosova nad pripadnicima KFOR-a", rekao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero, ukazavši na žestoko nasilje srpskih prosvjednika prema NATO-ovim snagama reda. "Pozivamo stanovništvo te regije na mir i suradnju s KFOROM i EULEX-om", europskom civilnom misijom, dodao je. "U potpunosti podržavamo napore civilne misije EULEX-a u osiguranju carinske kontrole na pograničnim mjestima na sjeveru Kosova, uz podršku KFOR-a", precizirao je glasnogovornik. U utorak su u sukobu između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) na sjeveru Kosova kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijeđena četvorica vojnika KFOR-a i šestorica Srba.

HELSINKI - Finski parlament je u srijedu potvrdio proširenje ovlasti privremenoga kriznog mehanizma za stabilizaciju eura (EFSF) koji treba pomoći zemljama u novčanim poteškoćama. Proširenje ovlasti je izglasano s 103 glasova prema 66, dok je 30 parlamentaraca bilo odsutno, rekao je predsjednik parlamenta. Izglasavanje je bilo očekivano pošto proeuropska koalicija premijera Jyrkja Katainena, koja je obećala potvrditi promjene, ima većinu u parlamentu. Zastupnici šest stranaka koalicije glasovali su za pojačanje mehanizma, a oporbene stranke, stranka Centra i Nacionalistička organizacija Finaca, bile su protiv. Paleta instrumenata EFSF-a, fonda pokrenutog 2010. radi pomoći zemljama u financijskim poteškoćama, proširena je 21. srpnja, ali promjene moraju ratificirati parlamenti 17 država članica eurozone. EFSF raspolaže kapacitetom zajmova od 440 milijardi eura. Iako je Finska potvrdila promjene EFSF-a, njezino stajalište o spornim pitanjima jamstava još nije odlučeno. Finski parlament je naglasio da neće jamčiti buduće zajmove Grčkoj bez dodatnih jamstava.

MOSTAR - Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije usuglasili su se u srijedu da se svi državljani BiH koji su zatražili azil u toj zemlji vrate svojim kućama nakon što je veliki broj njih, izmanipuliran lažnim obećanjima, zatražio dozvolu za ostanak i posao u toj zemlji Europske unije, priopćeno je u srijedu iz ministarstva sigurnosti BiH. "Svi građani Bosne i Hercegovine koji su predali zahtjev za azil u Kraljevini Belgiji a dobiju negativan odgovor, bit će vraćeni u BiH", rekao je glavni direktor Službe za imigraciju Kraljevine Belgije Freddy Roosemont. Roosemont je u Sarajevu razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem koji je potvrdio da su vlasti BiH pojačale nadzor na graničnim prijelazima ove zemlje te da poduzimaju mjere kako se ne bi ugrozio bezvizni režim kojega je BiH dobila prema zemljama Europske unije. „Stoga apeliram još jednom na sve građane Bosne i Hercegovine da ne traže azil u zemljama Europske unije, jer se BiH smatra sigurnom zemljom i ovakvi zahtjevi su unaprijed osuđeni na neuspjeh", rekao je ministar Ahmetović. Direktor za imigraciju Kraljevine Belgije izrazio je zadovoljstvo što su vlasti Bosne i Hercegovine brzo reagirale na pojavu alarmantnog povećanja broja zahtjeva za azilom. Više tisuća BiH državljana, a u najvećem broju radi se o mještanima triju općina na sjeveru, Modriče, Gradačca i Odžaka, otputovao je u Belgiju s lažnim obećanjima da će dobiti azil te moći dobiti posao.

MOSKVA - Otpuštanjem ministra financija, ruski premijer Vladimir Putin ugrozio je gospodarstvo, izjavio je u srijedu ugledni ekonomist i poslovni čovjek Anatolij Čubais. Čubais, arhitekt liberalnih gospodarskih reformi '90-ih godina i predstojnik ureda predsjednika u vrijeme Borisa Jeljcina, rekao je da premijer više nema vrhunske profesionalce u vođenju gospodarstva u vrijeme opasnih globalnih poremećaja. Drugi ekonomisti i poslovni ljudi također su izrazili zabrinutost zbog gospodarske i političke nesigurnosti nakon odlaska Alekseja Kudrina s dužnosti ministra financija u ponedjeljak i neslaganja na visokoj razini, koja su sada izbila na površinu, oko Putinova plana da zamijeni uloge s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na predstojećim izborima. Neki su otišli tako daleko da su rekli da bi Putinov povratak na dužnost predsjednika mogao izazvati zastoj koji bi mogao stvoriti dublje sukobe. Čubais, koji je sada na čelu ruske korporacije RusNano, specijalizirane za razvoj nanotehnologije, napisao je na blogu da bi Kudrinov odlazak mogao imati dramatične posljedice. "Taj događaj, koji god da postoje razlozi za njega, predstavlja ozbiljne opasnosti za zemlju." "Više nema profesionalaca na tako visokoj razini koji mogu raditi u sadašnjoj političkoj konfiguraciji", piše Čubais ističući da je to posebice opasno u vrijeme kada se nazire drugi val globalne gospodarske krize. Medvedev je u ponedjeljak pozvao Kudrina da podnese ostavku ili da potvrdi svoju lojalnost, u ljutitoj reakciji na Kudrinovu izjavu da ne namjerava sudjelovati u vladi koju će predvoditi budući premijer Medvedev s kojim se ne slaže u pogledu gospodarske politike. Kudrin je u utorak izjavio da je ostavku dao zbog fiskalnih rizika koje je vlada poduzela, te da je ostavku bio ponudio već i u veljači, ali ju je premijer Putin odbio.

MOSTAR - Služba za poslove sa strancima BiH potvrdila je u srijedu da je Kim Han Sol, za kojega mediji navode kako se radi o unuku sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila, zatražio izdavanje vize u bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Kini kako bi se mogao školovati na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru. Mediji u BiH objavili su dan ranije kako je Kim mlađi (16) upisan u šestu generaciju UWC-a u Mostaru, na njihovoj internetskoj stranici pod rednim brojem 33. od 74-ero polaznika koledža koji dolaze iz cijeloga svijeta. "Podnesen je zahtjev našem veleposlanstvu u Pekingu za izdavanjem vize radi školovanja. Ne možemo unaprijed kazati kakav će biti ishod te procedure, odnosno hoće li viza biti izdana ovom sjevernokorejskom državljaninu ili ne", rekli su iz Službe za odnose sa strancima BiH. Školovanje je započelo početkom rujna, no sjevernokorejski državljanin još ne pohađa nastavu. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je otvoren 2006. Dio je šireg pokreta UWC-a, utemeljenog 1962., koji slijedi koncept njemačkog profesora Kurta Hahna, koji je vjerovao da se promjene u svijetu mogu postići nadilaženjem vjerskih, kulturnih i rasnih predrasuda i izbjeći sukobe ako se mladim ljudima omogući da budu zajedno. Cilj koledža je podučiti mlade ljude međunarodno priznatim humanističkim vrijednostima. Polaznicima nudi mogućnost stjecanja diplome po međunarodnome programu na engleskom jeziku koje se priznaje širom svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙