FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva Kinu da poštuje Tibetance

WASHINGTON, 28. rujna 2011. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države u utorak su pozvale Kinu da poštuje prava Tibetanaca, pošto su se u ponedjeljak dvojica tibetanskih redovnika pokušala spaliti, što je izazvalo novi val represije.

Američki State Department je "ozbiljno zabrinut" nakon samospaljivanja dvojice tibetanskih redovnika u ponedjeljak u samostanu Kirtiju, u pokrajini Sečuanu, na jugozapadu zemlje, piše u priopćenju.

Američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ujedno Kinu da dopusti novinarima i diplomatima da prate stanje u Sečuanu gdje Tibetanci optužuju Peking za represiju.

"U svjetlu stalnih pritužbi tibetskog stanovništva u Kini, ponovo pozivamo kineske čelnike da poštuju prava Tibetanaca, da se bave politikama koje su stvorile napetosti na području Tibeta i da štite vjerski, kulturni i jedinstven jezični identitet Tibetanaca", ističe se u priopćenju.

Dvojica sečuanskih bonza pokušala su se spaliti u ponedjeljak u samostanu Kirtiju, dodaje službena kineska agencija Xinhua.

Uzvikivali su "živio Dalaj-lama" i htjeli su se spaliti, piše pak u priopćenju nevladine organizacije Free Tibet, sa sjedištem u Londonu.

Čelnik bolnice Narod Abe potvrdio je za agenciju France Presse da je ta ustanova primila dvojicu muškaraca, ali nije ništa rekla o njihovu zdravstvenom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙