FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Rumunjska će biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, izjavio je u utorak u Zagrebu rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a priopćio je Ured predsjednika Sabora. "Uvjeren sam da će Rumunjska biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Rumunjski parlament ima dobra iskustva u usuglašavanju međunarodnih odnosa i spremni smo podijeliti svoje iskustvo s Hrvatskom, koju već sada smatramo članicom i partnerom za rješavanje određenih pitanja od zajedničkog interesa unutar Unije", rekao je Baconschi koji boravi u službenom possjetu Hrvatskoj.

ZAGREB

Hrvatski ministar obrane Davor Božinović i direktor za nabavu Ujedinjenih naroda Dmitri Dovgopoly razgovarali su u utorak u Zagrebu o mogućnostima uključivanja hrvatskih tvrtki u opskrbu za potrebe Ujedinjenih naroda (UN) i dogovoreno je da će se uskoro stvoriti okviri za izravniju suradnju između ministarstva obrane i UN, što također može biti poticaj za hrvatske gospodarstvenike te otvara mogućnosti, u pojedinim specifičnim slučajevima, lakšeg plasmana hrvatskih proizvoda za potrebe UN-a, priopćeno je iz MORH-a.

MOSTAR

Čelnici dvaju HDZ-a u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović i Božo Ljubić, u utorak su izvijestili britanskog veleposlanika u BiH Nigela Caseya da nije uspio dogovor vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka u BiH na sastanku u ponedjeljak u Brčkom o uspostavi novoga vijeća ministara, čime se produbljuje najveća politička krizi poslije Daytona jer vlast nije uspostavljena gotovo godinu dana nakon izbora. Kako su priopćile te dvije stranke, sugovornici su se na odvojenim sastancima složili da je potreban kompromis kako bi se otklonile zapreke za europski put BiH. Pri tome su dva HDZ-a odbacila mogućnost trgovine hrvatskim pozicijama. Bosna i Hercegovina 3. listopada obilježava neslavni rekord - godinu dana od održavanja općih izbora a u međuvremenu nije ustrojeno novo vijeće ministara BiH.

MOSTAR

Sarajevo je u utorak u potpunome prometnome kolapsu zbog općeg štrajka uposlenika gradskog prometnog poduzeća (GRAS). Mediji u Sarajevu izvješćuju da zbog općeg štrajka ne voze tramvaji, trolejbusi i autobusi GRAS-a, te su se stvorile goleme gužve na prometnicama, a nemali je broj zakašnjelih na posao i u škole.U znak solidarnosti s radnicima GRAS-a, i poduzeće koje pruža taxi usluge obustavilo je prijevoz putnika zbog čega je prometovanje u Sarajevu dodatno otežano. Radnici GRAS-a stupili su u štrajk jer se četiri i pol godine neredovito izmiruju obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a još nisu primili plaću za kolovoz.

BEOGRAD

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji odlučilo je bojkotirati skorašnji popis pučanstva u Srbiji, potvrdio je u utorak glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, a bojkot popisa mogao bi se, prema neslužbenim najavama, očekivati i među Albancima na jugu Srbije. Predsjedništvo BNV-a u Srbiji odluku o bojkotu popisa donjelo je u ponedjeljak na večer na temelju ocjene da za povođenje ovog popisa nisu ispunjeni uvjeti, navedeno je u priopćenju toga tijela. Popis pučanstva u Srbiji trebao bi se održati od 1. do 15. listopada.

TRIPOLI

Svrgnuti libijski čelnik Moamer Gadafi izjavio je da je još uvijek "na terenu" u Libiji i da ondje namjerava umrijeti kao "mučenik", piše u utorak na internetskim stranicama Alibije, televizijske postaje vjerne bivšem režimu. "Junaci su se oduprli i pali su kao mučenici pa i mi očekujemo mučenika", kazao je pukovnik Gadafi u govoru na lokalnoj radio postaji u Bani Walidu, jednom od svojih zadnjih uporišta. Gadafi se obraćao svojim pristašama iz Warfale, jednog od najvećih libijskih plemena koja se bore unazad više tjedana protiv boraca nove libijske vlasti u Bani Walidu, 170 km jugoistočno od Tripolija. "U vašem džihadu upravo ponavljate podvige vaših predaka. Znajte da sam na terenu kao i vi", kazao je bivši libijski vođa, čije točno boravište nije poznato. "Lažu svi koji kažu da se Gadafi nalazi u Venezueli ili Nigeru. Među svojim narodom sam i sljedećih dana spremam neočekivan šok", dodao je Gadafi.

SIRT

Lokalni zapovjednik snaga libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća izjavio je u utorak da pregovara o primirju sa starješinom plemena svrgnutog vođe Moamera Gadafija u okruženom gradu Sirtu. Touhami Zayani, zapovjednik brigade El-Farouk, rekao je da ga je starješina kontaktirao i zatražio siguran izlazak iz grada pripadnika plemena. Zayani je kazao kako je pristao pustiti članove obitelji i da još uvijek traju pregovori o predaju oružja i izlasku vojnih snaga iz Sirta, rodnog Gadafijeva grada.

"Nismo razgovarali o pojedinostima ni kako će točno izaći, ali mislim da će morati predati oružje", rekao je Zayani dodajući da ne zna kamo će pripadnici Gadafijeva plemena otići, kad napuste Sirt.

JERUZALEM

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak kako je dopustilo izgradnju 1100 novih stanova u četvrti namijenjenoj židovskom naseljavanju Gilo u istočnom Jeruzalemu. Plan je odobrio odbor za urbanizaciju ministarstva i trenutno je otvoren za primjedbe javnosti tijekom 60 dana, piše u priopćenju.

ANKARA

Turska je u utorak objavila da traži plin na moru gdje je Cipar počeo bušiti prošlog tjedna, što je provokativan potez u borbi za resurse Sredozemlja koja je zasjenila nastavak mirovnih pregovora o podijeljenom otoku. Pitanje tko ima prava bušiti možda najveće nalazište prirodnog plina u posljednjih deset godina ubrzalo je napore na rješavanju sukoba na Cipru koji je od 1974. podijeljen na grčku i tursku enklavu. Međunarodno priznata vlada ciparskih Grka tvrdi da ima suvereno pravo na bušenje. Turska, jedina zemlja koja priznaje vladu ciparskih Turaka na sjeveru otoka, kaže da se prvo mora riješiti status otoka.

ADEN

Jemenski ministar obrane Mohamed Naser Ali preživio je samoubilački napad na njegov konvoj u utorak u južnom jemenskom gradu Adenu zamalo izbjegavši smrt drugi put u mjesec dana, rekli su dužnosnici. Bombaš samoubojica koji se nalazio u automobilu detonirao je eksploziv u vozilu i ubio sebe a ranio sedam vojnika u prvom vozilu ministarske motorizirane kolone. Ministar Mohamed Naser Ali nalazio se u drugom vozilu kolone i ostao je neozlijeđen, rekao je lokalni dužnosnik. Istražitelji su prvotno smatrali da je eksploziv detoniran daljinski no našavši tijelo devetnaestogodišnjaka u automobilu koji je eksplodirao zaključili su da je riječ o samoubilačkom napadu. Dužnosnik službi sigurnosti je rekao da je napad izveden u skladu s taktikama Al Kaide. Konvoj jemenskog ministra je 30. kolovoza naišao na minu u pokrajini Abjan a u eksploziji su poginula njegova dva tjelesna čuvara.

HERAT

Šesnaest civila, među kojima 11 djece, smrtno je stradalo u utorak u eksploziji mine kućne izrade pri prolazu autobusa koji se vraćao s vjenčanja na zapadu Afganistana, objavile su lokalne vlasti. Do eksplozije je došlo u pokrajini Herat. Bombe kućne izrade skrivene uz rub ceste omiljeno su oružje talibanskih pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙