FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku predstavljen program "Borba protiv korupcije na lokalnoj razini"

OSIJEK,27. rujna 2011.(Hina) - Za sustavno suzbijanje korupcije i kriminala na svim razinama "iznimno je važno područje lokalne samouprave, gdje se trebaju uložiti daljnji napori u unaprjeđivanju pravnog okvira u tim sredinama", istaknuto je na današnjem okruglom stolu u Osijeku pod nazivom "Borba protiv korupcije na lokalnoj razini".

Okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne i regionalne samouprave, političkih stranaka, nevladinih udruga, pravosuđa, policije i medija organiziran je u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje javne svijesti" koji provodi Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s Delegacijom Europske komisije u RH u nekoliko hrvatskih gradova. Osijek je poslije Rijeke drugi grad, a takvi će se skupovi održati i u Splitu i Zagrebu.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar predstavila je rezultate istraživanja "Transparentnost rada lokalne samouprave" ističući kako je vidljivo da je nužna edukacija djelatnika u jedinicama lokalne samouprave jer često ne znaju koje su im sve obveze kad je javnost u pitanju.

Profesor osječkoga Pravnog fakulteta i predsjednik osječkoga HSLS-a Josip Vrbošić naglasio je kako sigurno ima i korupcije i kriminala na tzv. nižoj razini, to jest u jedinicama lokalne samouprave. "Sada kada smo pred ulaskom u EU i kada smo uskladili svoje pravne propise s europskom baštinom, važno je raditi na njihovoj transparentnosti te među ostalim omogućiti građanima pravo na informacije", rekao je Vrbošić, dodajući kako ne bi trebalo biti samo nužno i korektno, nego i obvezatno da, primjerice, gradonačelnik ili netko drugi iz struktura lokalne ili regionalne samouprave, kada ide na službena putovanja, javno objavi na internetskim stranicama koga vodi i koliko to stoji jer građani, porezni obveznici to imaju pravo znati.

Sutra će se u sklopu tog projekta održati seminar "Lokalni mediji u borbi protiv korupcije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙