FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo kineske provincije Zhejiang u HGK

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Izaslanstvo kineske provincije Zhejiang posjetilo je danas Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), a najznačajnije teme razgovora bile su hrvatska brodogradnja i proizvodnja autodijelova.

Hrvatska i Kina u međusobnoj bilateralnoj suradnji prošle su godine ostvarile gotovo 1,5 milijardi američkih dolara robne razmjene, pri čemu je hrvatski izvoz u Kinu iznosio 37,6 milijuna dolara, a uvoz iz Kine 1,4 milijardi dolara.

Nesrazmjer u robnoj razmjeni rezultat je nesrazmjera u veličini gospodarstva dviju zemalja, kazao je voditelj Odjela za prekomorske zemlje u Sektoru za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković, napominjući kako je Hrvatska dugi niz godina bila glavni partner Kine u ovom dijelu Europe, ali lani je zbog gospodarske krize to mjesto preuzela Slovenija.

Izlaskom iz krize očekuje se da će Hrvatska opet biti glavni kineski partner u regiji, kazao je dodavši kako želimo povećati izvoz ali se glavna očekivanja odnose na nove kineske investicije u Hrvatsku te korištenje Hrvatske kao logističke baze te korištenje transportnih i prometnih pravaca za kinesko gospodarstvo.

U Hrvatskoj posluju tri velike kineske tvrtke - Lenovo, ZTE i Huwei, a Hrvatska im je polazište za pokrivanje cijele regije.

Hrvatska je završila pregovore s EU te se njezino punopravno članstvo u EU očekuje 1. srpnja 2013., što je još jedan dobar uvjet za dolazak stranog kapitala pa i kineskog jer se osnivanjem tvrtke u Hrvatskoj ulazi u EU, rečeno je.

Hrvatski je cilj investiranje u proizvodne sektore te reindustrijalizacija, a Vlada uz opće dobre uvjete uvodi i dodatne olakšice za ulaganje u industrijski sektor, kazao je Karamarković.

Voditelj izaslanstva provincije Zhejiang i zamjenik direktora Komisije za ekonomiju i informacijske tehnologije Wu Jiaxi napomenuo je kako Hrvatska i provincija Zhejiang mogu pronaći zajednički interes te prostor za suradnju, osobito u sektorima brodogradnje i autoindustrije.

Kinesko je izaslanstvo upoznato s hrvatskom brodogradnjom, koja je lani ostvarila 1,3 milijardi eura prihoda te ima 14.000 zaposlenih i 29 naručenih brodova.

Također, riječi je bilo i o hrvatskoj industriji autodijelova. Kineskom su izaslanstvu predstavljena i dva hrvatska modela automobila na elektični pogon, a kineski su proizvođači automobila pozvani na ulaganja u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙