FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radičova: vlast i oporba ne bi se trebali sukobljavati oko pristupa EU-u

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pristup Europskoj uniji ne bi trebao biti temom sukoba vlasti i oporbe, jer u tom slučaju nijedna strana ne bi bila na dobitku, dok bi građani sigurno bili na gubitku, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu slovačka premijerka Iveta Radičova i najavila da će slovački parlament među prvima ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU-om.

Radičovu, koja se ranije saastala s premijerkom Jadrankom Kosor, primio je predsjednik Sabora Luka Bebić koji se zahvalio na potpori Slovačke u pristupnim pregovorima i izrazio uvjerenje da će dvije zemlje u Uniji produbiti dosadašnje dobre odnose, priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

"Iskrene čestite na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom. Možete biti potpuno sigurni da će Slovačka biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor", rekla je Radičova na sastanku s Bebićem u Hrvatskom saboru.

Predsjednik hrvatskog parlamenta ocijenio je da međuparlamentarna suradnja Lisabonskim ugovorom dobiva novu dimenziju koju male i srednje velike članice EU-a mogu iskoristiti za promicanje specifičnih zajedničkih ideja i ciljeva na europskom planu, primjerice na području energetske i prometne infrastrukture.

Prema priopćenju, Radičova je upozorila na nesustavno provođenje specifičnih principa Europske unije u pogledu proračunske politike, Lisabonskog ugovora i rada Europske centralne banke te da trenutne okolnosti u Uniji zahtijevaju redefiniranje tih principa po načelu ravnopravnosti članica.

"Shodno tome Slovačka je formulirala nove principe koje planira prezentirati tijekom sutrašnjeg dana u Bruxellesu te zatražiti podršku ostalih članica", najavila je slovačka premijerka.

Osvrnuvši se na visoki stupanj poštivanja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Bebić je zamolio za suradnju Slovačke u sufinanciranju izgradnje Kulturnog centra Slovaka u Našicama, a sukladno bilateralnom Ugovoru o kulturnoj, prosvjetnoj, znanstvenoj i športskoj suradnji koji su hrvatska i slovačka vlada sklopile 1995., stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙