FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Bliskoistočni kvartet u kojem su SAD, Rusija, EU i UN predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore kako bi do kraja 2012. postigli konačni dogovor. Dvije strane će se za mjesec dana sastati prvi put kako bi "utvrdile vremenski plan i metodu pregovaranja", po toj izjavi objavljenoj nepuna četiri sata nakon podnošenja zahtjeva za članstvo palestinske države u UN-u. Na toj "pripremnoj" sjednici utvrdila bi se i obveza da će se "najkasnije" do konca 2012. postići konačni dogovor, po tekstu izjave koji je UN dao medijima. Kvartet traži od strana da "za tri mjeseca iznesu cjelovite prijedloge o sigurnosti i teritoriju (pitanje granice) te da za šest mjeseci ostvare bitan napredak". Međunarodna konferencija organizirat će se u Moskvi "u pogodnom trenutku" radi procjene napretka u pregovorima. Organizirat će se i konferencija donatora za Palestinu, ali se još ne zna kada. Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u petak u govoru u Općoj skupštini UN-a u kojemu je iznio razloge zahtjeva za članstvo palestinske države u UN-u, da je voljan nastaviti pregovore s Izraelom na temelju granica iz 1967., uz uvjet prekida gradnje židovskih naselja.

NEW YORK -Sjedinjene Države u petak su pozvale palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se vrati "izravnim pregovorima" s Izraelom, umjesto što traži primanje države Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda. "Kada govori (u UN-u) danas završe, mi svi moramo priznati da je jedini način za stvaranje države putem izravnih pregovora, a ne prečicama", objavila je američka veleposlanica pri UN-u na društvenoj mreži Twitter. Sjedinjene Države su najavile da će, ako bude potrebno, u Vijeću sigurnosti UN uložiti veto na zahtjev za primanje Palestine u punopravno članstvo UN-a. Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu predao službeni zahtjev za primanje Palestine u UN-u, koji je Ban proslijedio Vijeću sigurnosti UN.

GAZA - Pokret Hamas koji vlada u Pojasu Gaze kritizirao je govor palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u korist članstva palestinske države u UN-u, ocijenivši ga "nevažnim". "Abasov je govor bio emotivan i, premda je uspio oslikati patnje Palestinaca, nije pokazao način kako se oduprijeti izraelskoj okupaciji", rekao je glasnogovornik palestinskog islamističkog pokreta Sami Abu Zuhri. "Povezujući zahtjev za članstvo u UN-u s pregovorima s okupatorom (Izraelom), Abas je izvršio nevažan čin", ocijenio je Abu Zuhri. Predsjednik Palestinske samouprave održao je u petak govor u Općoj skupštini koji je naišao na odobravanje nazočnih, pošto je podnio povijesni zahtjev za članstvo palestinske države u UN-u na temelju granica iz 1967. Abas je u govoru rekao da se zahtjev za punopravno članstvo u UN-u temelji na "granicama od 4. lipnja 1967.", što znači da bi palestinska država obuhvaćala Zapadnu obalu, Pojas Gaze i "istočni Jeruzalem kao prijestolnicu". Hamas koji je u lipnju 2007. došao na vlast u Pojasu Gaze, odakle je otjerao Fatah, stranku predsjednika Abasa, optužio je potonjeg da u UN-u djeluje bez dogovora s njime. "Prvo je trebalo postići konsenzus o jedinstvenoj nacionalnoj strategiji, a ne donositi jednostrane odluke", rekao je čelnik Hamasa Ismail Radvan, misleći pritom na opasnost da bi uspostava države mogla ugroziti prava izbjeglica izvan palestinskih teritorija. Hamas se zauzima za uspostavu palestinske države "od Sredozemnog mora do rijeke Jordana, na mjestu izraelske države, ali je potvrdio da je spreman na dugotrajno primirje s Izraelom ako se ovaj povuče s područja okupiranog nakon lipnja 1967.

WASHINGTON/ZAGREB - Direktor Svjetske banke za Srednju Europu, uključujući i Hrvatsku, Peter Harold izjavio je u petak da Hrvatska ima drugačije probleme od Grčke, čija dužnička kriza ugrožava cijelu eurozonu, te da Hrvatsku treba poglavito brinuti proračunski deficit i manjak konkurentnosti. "Hrvatska treba biti zabrinuta zbog stvarnog problema fiskalnog deficita koji, kao i u cijeloj regiji, iznosi između 4 i 5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Usporedbe radi, treba reći da je kod Grčke fiskalni deficit oko devet posto", izjavio je Harold za Hrvatsku redakciju Glasa Amerike (VoA). Na pitanje "može li Hrvatska biti slijedeća Grčka" odgovorio je negativno. "Ne, uvijek kažemo vrlo jasno da se ne radi o istoj vrsti problema", kazao je. Hrvatska, po njegovim riječima, "mora biti kompetitivnija, mora razviti uvjete za otvaranje radnih mjesta te doista mora poraditi na uvjetima za privatna ulaganja, što je ključno da bi mogla biti kompetitivnija na tržištu". U Svjetskoj banci kažu kako su razočaravajuće njihove procjene da će gospodarski rast u Hrvatskoj u 2012. biti ispod dva posto, te da to može porazno utjecati na zapošljavanje, dodaje VoA.

ERFURT - Papa Benedikt XVI. je bio "ganut" i "potresen" nakon susreta sa žrtvama spolnog zlostavljanja unutar Crkve u petak u Erfurtu, po priopćenju Njemačke biskupske konferencije. "Večeras se Sveti Otac Benedikt XVI. u bogosloviji u Erfurtu susreo sa skupinom žrtava spolnog zlostavljanja koje su počinili svećenici pedofili i službenici Crkve", po priopćenju. Nakon razgovora, Papa je bio "ganut i potresen" patnjom žrtava i "izrazio je iskrenu sućut i žaljenje zbog svega što su žrtve i njihove obitelji pretrpjele". Prisutnima je rekao da čelnici Crkve "nastoje rasvijetliti kaznena djela spolnog zlostavljanja i donijeti djelotvorne mjere za zaštitu djece i mladih". "Papa je blizak žrtvama i izražava nadu da će milosrdni Bog, stvoritelj i spasitelj svih ljudi, izliječiti rane žrtava spolnog zlostavljanja i donijeti im mir", po priopćenju. Benediktu XVI. ovo je prvi službeni posjet domovini Njemačkoj, a Erfurt je druga postaja njegova četverodnevnog pohoda.

HARAVA - Borci novih libijskih vlasti ušli su petak u Sirt, rodni grad odbjeglog vođe Moamera Gadafija, kroz istočna gradska vrata, ne naišavši na otpor Gadafijevih snaga, rekao je zapovjednik na terenu. "Naši borci sada kontroliraju istočna vrata Sirta", rekao je zapovjednik Ahmed Zlitni. "Ušli su dva kilometra duboko i drže položaje. Zapravo, možemo reći da smo ušli u Sirt s istoka", dodao je, napomenuvši da borci nisu "naišli na otpor" prolazeći kroz vrata. "Kroz istočna vrata ušle su tri do četiri brigade", rekao je i Mohamed al-Marimi, također zapovjednik jedne postrojbe. Muatiz Sad, borac na položaju blizu Sultane, 30 km istočno od Sirta, rekao je pak za agenciju France Presse da je velik broj Gadafijevih protivnika prošao kroz istočna vrata Gadafijeva uporišta, 360 km istočno od Tripolija. "Bio sam na bojišnici i obaviješten sam da su naše postrojbe ušle u Sirt s istoka", rekao je novinaru AFP-a u Haravi, 40 km istočno od Sirta. Početkom tjedna, Gadafijevi protivnici su naišli na žestok otpor pokraj Sultane, oko 25 km od Sirta. Zadnja četiri dana nisu napredovali prema Sirtu i čak su morali prekinuti borbu zbog nedostatka streljiva.

PARIZ - Francuska tvrtka Total objavila je da je u petak nastavila crpiti naftu na platformi u libijskim vodama, i tako je postala prva strana tvrtka koja je nakon pada režima Moamera Gadafija ponovo otvorila slavinu iz koje teče libijsko crno zlato. Glasnogovornik tvrtke rekao je za francusku novinsku agenciju AFP da se u petak nastavlja s proizvodnjom nafte. Nešto ranije, Total je bio najavio da će "tijekom vikenda nastaviti s radom na platformi Al Džurfu". Neoštećenom platformom Al Džurfom, na zapadu zemlje, koja je u ožujku prestala s radom zbog pobune protiv režima Moamera Gadafija, upravlja libijska kompanija Mabruk Oil, a smještena je na naftnom polju koje je 50 posto u vlasništvu libijske nacionalne kompanije National Oil Corporationa (NOC), 37,5 posto u vlasništvu Totala i 12,5 posto u vlasništvu njemačkog Wintershalla. Platforma, stotinjak kilometara ispred libijske obale, proizvodila je do rata 40.000 barela nafte na dan. Za normalizaciju proizvodnje trebat će "nekoliko tjedana", rekao je glasnogovornik Totala. Europska unija je ukinula sankcije moćnom NOC-u, što će olakšati trgovanje naftom u Libiji.

NEW YORK - Iran pregovara s Moskvom o gradnji druge nuklearne centrale, rekao je u petak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na tiskovnoj konferenciji u New Yorku. "U tijeku su pregovori s Rusima u svezi s time", kazao je. "No to su općeniti pregovori", dodao je. Prva iranska nuklearna centrala koju je Rusija sagradila u Bušeru, na jugu zemlje, trebala bi se pustiti u rad tek početkom 2012., rekao je visoki iranski dužnosnik koji je sredinom rujna istaknuo da Iran veću važnost pridaje sigurnosti nego vremenskom planu. Sredinom kolovoza, voditelj iranskog nuklearnog programa Ferejdun Abasi Davani izjavio je da će ta centrala, snage 60 megavata kada se 3. rujna bude priključila na električnu mrežu, sredinom rujna dosegnuti 400 MW, a maksimalni kapacitet od 1.000 MW postići će koncem studenog i početkom prosinca.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka svemirska agencija NASA-a objavila je u petak da satelit nad kojim je izgubila kontrolu, može pogoditi Sjedinjene Države kada se sruši na Zemlju u noći s petka na subotu, izvijestili su američki mediji. No, sa samo nekoliko sati prije završetka njegovog 20-godišnjeg života u zemljinoj orbiti, satelit UARS velik kao autobus i težak gotovo 6 tona, ostaje vrlo nepredvidljiv, a njegove krhotine mogle bi pasti na Zemlju bilo gdje od zamrznutog sjevera do ledenog oceana na kraju Južne Amerike. U petak je NASA objavila novu prognozu po kojoj su Sjedinjene Države još uvijek u igri, ali s niskom vjerojatnošću da postanu mjesto pada satelita. "Putanja satelita ili konfiguracija se očito promijenila i sada on usporava svoj pad", objavila je NASA na svojoj web stranici. "Postoji mala vjerojatnost da neka krhotina koja preživi ponovni ulazak u atmosferu padne na tlo Sjedinjenih Država, ali se ta mogućnost ne može isključiti zbog promjene stope gubitka visine", rekla je NASA. UARS obleti Zemlju za nešto više od sat i pol. Male promjene u vremenu ulaska u atmosferu rezultirat će tisućama kilometara razlike u lokaciji pada krhotina, za koje je NASA predvidjela da će se rasuti u pojasu duljine oko 800 km. NASA očekuje da će se UARS raspasti na oko 100 komada u vatrenoj kugli na nebu, koja će se vidjeti sa stotina kilometara udaljenosti. Oko 26 komada trebalo bi preživjeti usijanje kod ulaska u atmosferu i pasti na tlo, s najvećim komadom koji bi težio oko 135 kg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙