FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

VARŠAVA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u petak u Varšavi Hrvatski trg i tom prigodom rekao kako je Poljska zemlja s kojom Hrvatska ima "sjajne" odnose. "Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovdje da vam zahvalim što ste ovaj prekrasni trg imenovali Hrvatskim trgom", rekao je Josipović. Podsjetio je da su dvije zemlje međusobno duboko povezane, osobito turizmom. O čvrstoći naših odnosa i prijateljstva svjedoči i više od 500 000 Poljaka koji su kao turisti posjetili Hrvatsku, te nebrojena prijateljstva i brakovi koji su sklopljeni između pripadnika poljskog i hrvatskog naroda, rekao je. Kao predsjedavajuća Europskom unijom, Poljska je učinila zaista puno da se Hrvatska priključi Uniji, podsjetio je Josipović te istaknuo kako su dolazak poljskog premijera Donalda Tuska u Zagreb i njegovi razgovori s premijerkom Jadrankom Kosor bili važna prekretnica na hrvatskom putu prema EU. "Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, koje je pred vratima, donijet će nam nove mogućnosti. Siguran sam da će i Hrvatska i Poljska, i gospodarski, i kulturno i politički, još bolje i više surađivati, a možda ima i neke simbolike u planovima da se naš pristupni ugovor potpiše u Varšavi. Mislim da bi to bilo jako dobro", rekao je Josipović. Otvaranjem Hrvatskog trga Josipović je započeo trodnevni posjet Poljskoj. U petak navečer prisustvovat će koncertu u sklopu Varšavskih jeseni, koji se održava u Kraljsvskoj palači. Na repertoaru su skladbe koje Josipović potpisuje kao skladatelj, a domaćin je ministar kulture Bogdan Zdrojewski.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u petak je za slovenskog arbitra u peteročlanom arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom na temelju arbitražnog sporazuma koji su potpisale i potvrdile dvije države izabrao uglednog pravnog stručnjaka dr. Jerneja Sekoleca. Za njegov izbor bila je potrebna apsolutna većina od 46 glasova u parlamentu koji broji 90 zastupnika. Protiv njegova imenovanja glasovalo je 22 zastupnika, a za imenovanje 54. Da će glasovati protiv najavili su prije glasovanja zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače oporbene stranke, zastupnici oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) su najavili da će se suzdržati, a Sekolec je dobio javnu potporu svih ostalih stranaka u parlamentu. Sekolec je posebno cijenjen kao stručnjak za trgovačku arbitražu, bio je ravnatelj odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik komisije za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), a trenutno je potpredsjednik londonskog suda za međunarodnu arbitražu i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Den Haagu. Važi za jednog od najiskusnijih slovenskih pravnika s međunarodnom reputacijom.

PRAG - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić otkrio je u petak u praškoj crkvi svetog Norberta spomen-ploču hrvatskom političaru Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji Dvorakovoj, na 113. obljetnicu njihova vjenčanja upravo u toj crkvi, kazavši da su dvoje supružnika simbol trajnog hrvatsko-češkog prijateljstva. "Hrvatska i Češka već stoljećima gaje duboke i prijateljske veze. Vjekovne kulturne, povijesne, socijalne, političke i turističke veze spajaju naše dvije zemlje i naša dva naroda”, rekao je Bebić koji je spomen-ploču otkrio zajedno s predsjednikom Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba Marijanom Lipovcem i zastupnikom češkog parlamenta Tomašom Ulehlom. "Zahvaljujem i ovom prigodom Češkoj koja je cijelo vrijeme podupirala hrvatski put i u NATO i u EU... Svoje ćemo veze ubuduće moći razvijati živeći u novoj velikoj obitelji europskih država i naroda", rekao je Bebić koji je u svom govoru ukratko opisao politički put Stjepana Radića koji je ovom spomen pločom dobio prvo spomeničko obilježje izvan Hrvatske. Postavljanju spomen obilježja pokrovitelj je Hrvatski sabor, a iniciralo ga je Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba čiji je predsjednik Lipovac nazočnima kazao da se "današnjim otkrivanjem spomen-ploče Marija i Stjepan Radić ponovno vraćaju u Prag". "Ako itko od hrvatskih velikana zaslužuje počasti u Pragu i Češkoj onda je to Stjepan Radić", naglasio je. Radić je četvrti praški student iz Hrvatske koji je dobio spomen-obilježje u glavnom gradu Češke. Od 2006. spomen-ploču ima izumitelj Nikola Tesla, nobelovac Vladimir Prelog od 2008. ima poprsje, a od četvrtka spomen-ploču s portretom u Pragu ima i geofizičar Andrija Mohorovičić. Od 2001. spomen-ploču u Pragu ima i Nogometni klub Hajduk. Stjepan Radić u Pragu je studirao pravo od 1893. do 1894., kada je upoznao Mariju Dvorakovu, daljnju rođakinju slavnog skladatelja Antonina Dvoraka.

MOSTAR - Središnji odbor HDZ-a 1990. pozvao je u petak na održavanje izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) kako bi se zaustavilo razvlašćivanje hrvatskog naroda od strane vlasti Federacije BiH. Iz HNS-a su optužili vodeće bošnjačke stranke SDP BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) da nastoje ostvariti dominaciju nad Hrvatima izbacivanjem iz vlasti te ukidanjem naknada hrvatskim braniteljima putem revizije. Kako su priopćili iz HDZ-a 1990. Središnji odbor traži sazivanje HNS-a "radi donošenja odgovarajućih mjera za zaustavljanje razvlašćivanja i dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini". Pri tome su svi članovi HDZ 1990. pozvani da u javnim poduzećima, kulturnim i znanstvenim i ostalim institucijama djeluju u skladu s politikom i dokumentima HNS-a koji je nedavno naložio bojkotiranje vlasti u Federaciji BiH. Istodobno iz HNS-a su istaknuli da "politički predstavnici bošnjačkog naroda drže taocem Bosnu i Hercegovinu i ucjenama i obmanama izravno ugrožavaju nacionalne interese hrvatskog naroda". Pri tome su iz HNS-a poručili da se vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji mora istodobno uspostaviti kako bi se izbjegao pokušaj da se Hrvate posve eliminira iz županije čije je sjedište i Vitezu. Tvrdi se i da su dosadašnje revizije branitelja išle isključivo na štetu Hrvata pa HNS smatra kako će "neustavna federalna vlada sredstva oduzeta od hrvatskih branitelja usmjeriti u kupovanje socijalnog mira u privatnim poduzećima u županijama s bošnjačkom većinom". Na stotine hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izgubile su status stradalnika ili im je značajno umanjen stupanj invalidnosti nakon revizija koje provode federalne institucije zbog čega je organizirano nekoliko prosvjeda Hrvata širom BiH. Vlast u Federaciji BiH uspostavile su stranke okupljene oko pretežito bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA iz koje su isključeni predstavnici dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo više od 90 posto hrvatskih birača. Istodobno u BiH nije ustrojeno novo Vijeće ministara skoro godinu dana od održanih izbora.

NEW YORK/ZAGREB - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu pismo sa službenim zahtjevom za primanje države Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se protive SAD i Izrael, izjavio je glasnogovornik UN-a. Abas se sastao s Ban Ki-moonom u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi mu predao službeni zahtjev za Vijeće sigurnosti UN, koje bi ga, kako se očekuje, u dogledno vrijeme trebalo razmotriti. Palestinska samouprava do sada je imala status promatrača u UN-u. Abas je nakon predaje pisma UN-u, svoj zahtjev za priznavanjem palestinske države obrazložio u govoru Općoj skupštini UN-a. U njemu je pozvao Izrael da "prihvati mir", te upozorio da "Izrael odbija pregovarati po međunarodnom pravu i nastavlja graditi židovska naselja na okupiranom teritoriju". "Ja kažem Izraelcima, prihvatite mir", rekao je Abas za govornicom UN-a ističući da će Palestinci nastaviti miroljubiv, narodni otpor izraelskoj okupaciji i upozorio da gradnja židovskih naselja prijeti da će uništiti mirovne rješenje s dvije države, kao i samom opstanku njegove vlade - palestinskih vlasti. Izrael i SAD-e se protive potezu palestinskih vlasti, govoreći da se do palestinske države može stići samo kroz pregovore s Izraelom. Američki predsjednik Barack Obama rekao je Abasu u četvrtak da će SAD iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN kako bi blokirao taj potez, ali je Abas zajamčio da će ipak UN-u proslijediti zahtjev za priznanje palestinske države.

NEW YORK/ZAGREB - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je službeno zatražio od Ujedinjenih naroda da priznaju državu Palestinu kao punopravna članicu, ističući s govornice Opće skupštine UN-a u New Yorku da nitko "s trunkom savjesti" ne bi trebao odbiti tu ponudu. Opetovano prekidan s pljeskom i zvižducima, ali i ovacijama dijela delegata u dvorani, Abas je u 45-minutnom govoru predstavio palestinski prijedlog za članstvo u UN-u, unatoč odlučnom protivljenju Izraela i prijetnji vetom SAD-a u Vijeću sigurnosti, prenose agencije. Abas je potvrdio da je glavnom tajniku Ban Ki-moonu podnio službeni prijedlog za punopravno članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji, mašući nad glavom s tim dokumentom za što je pozdravljen dugotrajnim pljeskom. "Došao sam danas pred vas iz Svete zemlje, iz zemlje Palestine ... da govorim u ime palestinskog naroda ... da nakon 63 godina patnje kažem ... dosta je, dosta je", rekao je Abas u svom obraćanju. "Ne vjerujem da bilo tko s trunkom savjesti može odbaciti našu molbu za punopravno članstvo u UN-u i naše primanje kao neovisne države", naglasio je. "Mi pružamo ruke izraelskoj vladi i izraelskom narodu radi uspostave mira ... da što brže zajednički izgradimo budućnost za našu djecu, gdje će moći uživati slobode, sigurnost i prosperitet", rekao je Abas. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom je govoru pred Općom skupštinom UN-a, istakao da su palestinske vlasti odbile niz poziva za mirovni sporazum te naglasio da je izraelska vlada iselila tisuće ljudi iz židovskih naselja u Gazi, a on je zamrznuo gradnju naselja na Zapadnoj obali na 10 mjeseci u interesu promicanja mirovnog procesa, na što nije bilo prikladnog odgovora s palestinske strane. On je naglasio da kritičari pritišću Izrael na ustupke, bez obzira na zabrinutost za njegovu sigurnost, ali da ne može biti kompromisa oko sigurnosti Izraela, kao male zemlje u neprijateljskom okruženju. On je također "pružio ruku Izraela za mir" s Palestincima. Abas je u svom govoru istakao da polazište za mirovni sporazum moraju biti granice iz 1967., prije izraelsko okupacije Zapadne obale i Jeruzalema, no Netanyahu je kazao kako Abasov poziv na prekid 63 godine patnje Palestinaca, svjedoči da je polazište 1948. godina stvaranja Izraela. "Ključ sukoba nisu židovska naselja već nespremnost Palestinaca da priznaju Izrael u bilo kojim granicama", naglasio je.

ZAGREB/NEW YORK - Kvartet posrednika u bliskoistočnim pregovorima usuglasio je izjavu za koju se nada da će omogućiti nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, rekli su u petak dobro obaviješteni diplomati. Predstavnici u Kvartetu - Europske unije, Rusije, Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država - trebaju se sastati u UN-u u petak u 14.30 sati (20.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekli su diplomati za agenciju Reuters, ne želeći reći ništa o sadržaju izjave. Na tom sastanku u UN-u sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekao je glasnogovornik UN-a, javila je agencija France Presse. "Glavni tajnik će danas u 14.30 sati (20.30 sati) sudjelovati na sjednici Kvarteta za Bliski istok", dodao je glasnogovornik. Čini se da Banovo sudjelovanje na toj sjednici upućuje kako će se ona održati na ministarskoj razini. Kvartet se već više dana pokušava dogovoriti o zajedničkoj izjavi, nastojeći omogućiti nastavak izraelsko-palestinskih pregovora, ali nailazi na protivljenje Rusije koja podupire palestinski zahtjev za članstvo, ističu diplomati. Palestinski predsjednik Mahmud Abas predao je u petak zahtjev za članstvo palestinske države u UN-u Ban Ki-moonu.

NEW YORK - Palestinski zahtjev za članstvo u UN-u proučit će se "po ubrzanom postupku" i podastrijeti Vijeću sigurnosti, rekao je u petak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Martin Nesirky. "Nakon primitka pisma, tajništvo (UN-a) će ga proučiti po ubrzanom postupku i predati predsjedniku Vijeća sigurnosti i predsjedniku Opće skupštine", rekao je Nesirky na tiskovnoj konferenciji. Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je predao zahtjev palestinske države za članstvo u UN-u glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Abas je taj zahtjev u mapi s oznakom orla, palestinskog simbola, podnio malo prije svog govora u Općoj skupštini UN-a. Ban će zahtjev "tijekom poslijepodneva" predati predstavništvu Libanona, zemlje koja ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti, doznaje se u petak od izvora u UN-u.

GAZA - Palestinci bi trebali osloboditi svoju zemlju umjesto da mole za priznavanje države u Ujedinjenim narodima, poručila je u petak islamistička skupina Hamas odbacujući tako nastojanja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda ishodi priznavanje palestinske države. Jedan od vođa Hamasa Ismail Hanija poručio je da Abasov potez neće donijeti neovisnost. "Naš palestinski narod ne moli za državu... Države se ne izgrađuju rezolucijama UN-a. Države oslobađaju svoju zemlju i uspostavljaju se", kazao je Hanija koji vodi upravu Hamasa u Pojasu Gaze. Hamas je 2007. uspostavio kontrolu nad Gazom nakon kratkog sukoba s pristašama Abasa. "Palestinski narod bori se, odupire i ulaže napore više od 60 godina dajući tisuće mučenika, tisuće zatvorenika ... a sve radi oslobađanja zemlje", kazao je Hanija novinarima nakon jutarnje molitve.

RAMALA - Izraelske snage sigurnosti ubile su jednog Palestinca na Zapadnoj obali u petak tijekom sukoba u njegovom selu sa židovskim doseljenicima, izjavili su palestinski dužnosnici. Hani Abu Murad, načelnik sela Kusra gdje se dogodilo nasilje, rekao je da je ubijen Esam Kamal. Izraelska vojska je priopćila da je zapucala pošto su doseljenici i Palestinci počeli bacati kamenje jedni na druge tijekom sukoba u Kusri, jugoistočno od Nablusa. U priopćenju se navodi da je 300 Palestinaca "potaknulo nasilje u kojemu su Palestinci bacali kamenje na snage sigurnosti".

SARAJEVO - Manja skupina prosvjednika okupila se u petak u središtu Sarajeva kako bi poduprla zahtjev da palestinska država dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima. Okupljanje je organizirala udruga Bosanskoherceovačko-palestinsko prijateljstvo, a njezin predsjednik Avdo Hebib izjavio je kako očekuje da će UN prihvatiti palestinski zahtjev unatoč protivljenima utjecajnih zapadnih zemalja. "U to vjerujem jer je već više od 130 članica UN najavilo kako će poduprijeti palestinski zahtjev", izjavio je Hebib. Hebib je kazao kako je vrijeme da se na ovaj način ispravi višedesetljetna nepravda prema palestinskom narodu koji je, iako na svojoj zemlji, stalno pod pritiskom i natjeran da živi u krajnje nehumanim uvjetima. Okupljanu u Sarajevu pridružio se i palestinski veleposlanik u BiH Khaled Alattrash koji je istaknuo kako od vlasti te zemlje očekuje potporu u UN-u. Uoči zasjedanja opće skupštine UN, predsjedništvo BiH nije zauzelo jasno stajalište o tome kako će predstavnik te države glasovati o palestinskom zahtjevu. Predsjednik predsjedništva BiH Željko Komšić je govoreći u New Yorku ovog tjedna kazao kako je sa stajališta Sarajeva jedino pravično rješenje održiva i neovisna palestinska država te stabilan i siguran Izrael.

ERFURT - Predsjednik Vijeća evangeličke crkve u Njemačkoj Nikolaus Schneider izrazio je u petak zadovoljstvom Papinom "rehabilitacijom" Martina Luthera, ali je zatražio konkretne pomake na području ekumenzima. "Dogodila se stvarna rehabilitacija Luthera", ocijenio je Schneider na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s vrhom Katoličke crkve u Njemačkoj, pošto je papa Benedikt XVI. odao počast tom redovniku i reformatoru tijekom ekumenskog obreda u samostanu augustinaca u Erfurtu. "Pitanje Boga nije mu (Lutheru) dalo mira, ono je bilo središte njegova života", rekao je Sveti Otac u samostanu augustinaca gdje je Luther živio između 1505. i 1511. dok je još bio katolik. Benedikt XVI. je održao govor koji je javnost s velikim nestrpljenjem očekivala u dvorani za molitvu, gdje se iza zatvorenih vrata sastao s dvadeset izaslanika Njemačke evangeličke crkve. "Lutherova misao, čitava njegova duhovnost bile su potpuno usmjerene na Krista", rekao je Papa koji je poslije koncelebrirao ekumenski obred u srednjovjekovnoj crkvi samostana gdje je Luther 1507. zaređen za svećenika. Pred tristotinjak ljudi, među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, kći pastora, i predsjednik republike Christian Wulff, katolik, Benedikt XVI. je pozvao katolike i evangelike da produbljuju sve ono što ih povezuje i da se odupru izazovima kao što je naglo širenje evangeličkih sekta.

ZAGREB/MOSKVA - Ruske strateške raketne snage (RVSN) predstavile su u petak novinarima novi pokretni raketni sustav Jars u regiji Ivanovska, prenose ruski mediji navodeći da se ovom sustavu ne može suprotstaviti nijedan proturaketni sustav u na svijetu. "Predstavljeni sustav je jedinstven i ne može mu se suprotstaviti nijedan sustav proturaketne obrane na svijetu", navodi Glas Rusije. Jars će zamijeniti raketni sustav Topol-M. Sustav Jars je opremljen interkontinentalnom balističkom raketom RS-24 s višestrukim bojnim glavama koja je u stanju pogoditi nekoliko ciljeva na udaljenosti do 11.000 kilometara. Ovo je prvi put da je Jars predstavljen javnosti jer su je dosad mogli vidjeti samo znanstvenici i vojni dužnosnici. Novi sustav bit će glavna udarna snaga RVSN-a.

ZAGREB/MOSKVA - Reguliranje sadržaja na internetu zbog borbe protiv ideja širenja terorizma nema nikakve veze s pokušajem "ograničavanja slobode izražavanja" i "zatvaranje usta medijima", izjavio je u petak jedan dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, a prenose ruski mediji. "Ne slažemo se s nekim našim partnerima da su takve uredbe pokušaj da se medijima zatvore usta te da one ograničavaju slobodu izražavanja i krše pravo na dobijanje informacija", rekao je direktor odjela za pitanja novih izazova i prijetnji Ilja Rogačov. "Mi smatramo da to nema nikakve veze s tim", istaknuo je. On je rekao da sloboda izražavanja nije apsolutna i kao primjer je naveo zabranu širenja dječje pornografije.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski premijer i čelnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Vladimir Putin, izjavio je u petak u svom govoru na kongresu JR-a u Moskvi da pravni sustav u zemlji "nije gori" od onog u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ali je priznao da ga treba poboljšati, javljaju ruski mediji. On je rekao, u vrijeme dok se nagađa da bi se na idućim izborima opet mogao kandidirati za predsjednika, da je poboljšanje pravnog sustava, za koji aktivisti za ljudska prava tvrde da ga vlasti često zloupotrebljavaju, "jedan od naših ključnih ciljeva". Po njegovim riječima, pravni sustav "nije gori od anglo-američkog, a u nekim je aspektima možda čak i bolji". Putin je također podržao pozive da se sve sudske odluke i presude objavljuju na internetu. Nova kazna izrečena bivšem naftnom tajkunu Mihailu Hodorkovskom prošle godine izazvala je kritike međunarodne zajednice, a SAD je rekao da je zabrinut zbog očite "zlouporabe" pravnog sustava Rusije. Premijer, koji je iza sebe ima dva predsjednička mandata, nije govorio o svojim planovima za predsjedničke izbore. Međutim, i on i predsjednik Dmitrij Medevedev rekli su da se neće kandidirati jedan protiv drugog. Parlamentarni izbori u Rusiji održat će se u prosincu, a predsjednički u ožujku iduće godine. Putin je također rekao svojim pristašama da se s aktivistima za ljudska prava "treba ponašati tolerantno". Ruske vodeće organizacije za ljudska prava, među kojima su Moskovski helsinški odbor i Memorial, optužuju Putina za autoritarne metode i govore da je pod njegovom vlašću stradala sloboda govora i informacija.

BENGAZI - Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) u petak je izvijestilo da će u sljedećih nekoliko dana objaviti imena članova nove vlade, pokazujući na taj način napredak u ranijim neproduktivnim naporima da se osnuje nova administracija koje bi ubuduće trebala voditi ratom opustošenu sjevernoafričku državu. "Dogovorili smo se o ministarskim mjestima i o tomu tko će biti imenovan na najvažnija mjesta. Imat ćemo 22 ministra i jednog zamjenika premijera", kazao je glasnogovornik NTC-a Abdel Hafiz Goga. "Osnovat ćemo kompaktnu, kriznu vladu", rekao je. Njegovi su komentari slijedili dan nakon što su snage NTC-a objavile vijesti o pobjedama na bojištima i napredovanju prema južnim gradovima u blizini kojih se nalaze uporišta snaga Moamera Gadafija. Vojno napredovanje snaga NTC-a zasjenili su njihovi neuspješni napori da zauzmu preostala uporišta snaga lojalnih svrgnutome lideru, čije bi uhićenje ojačalo kredibilitet Nacionalnoga prijelaznog vijeća.

SUBOTICA - Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji u roku od tri godine namjerava u Subotici otvoriti Hrvatski školski centar (HŠC), u kojemu će djeca od vrtićke do srednjoškolske dobi dobiti odgoj, obrazovanje i smještaj, objavljeno je u petak na službenim stranicama HNV-a. Na sjednici vijeća usvojena je u tome povodu odluka o osnutku HŠC-a, a predsjednik vijeća zadužen je da stupi u pregovore sa subotičkom biskupijom od koje će zajednica zatražiti da joj ustupi zgradu u središtu Subotice. Osnivanjem centra povećao bi se interes Hrvata za upis djece u školu. Povećala bi se i kvaliteta nastave, Republika Hrvatska i hrvatska zajednica u Srbiji lakše bi i jeftinije mogle opremiti centar, navedeno je u obrazloženju odluke. Dodao je da bi HŠC-u bio internat i produženi boravak sa svim potrebnim pomagalima i kabinetima. Školski centar bio bi rasadište mladih stručnjaka u hrvatskoj zajednici, dodao je. „Ovo će biti najveći projekt hrvatske manjine u Srbiji od njezina priznanja početkom 2000.“, rekao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić, i dodao kako sadašnju redovitu nastavu na hrvatskom u pet škola prate brojni problemi. Vijećnici HNV-a na sjednici su ocijenili uspješnom kampanju „Izjasni se hrabro“, kojom se Hrvati pozivaju da slobodno očituju pripadnost na predstojećem popisu stanovništva. U Srbiji će se od 1. do 15. listopada održati popis stanovnika.

DHARAMSALA, Indija - Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama u petak je izjavio da nema "žurbe" u odabiru njegova nasljednika, posebice istaknuvši da se to Kine uopće ne tiče i da će posljednja riječ biti njegova. "U mojoj je moći i moje je pravo da odlučim o svojoj reinkarnaciji", kazao je 76-godišnji Dalaj-lama na skupu pripadnika četiriju različitih duhovnih škola tibetanskog budizma u Dharamsali, na sjeveru Indije. "Dobrog sam zdravlja i postupak odabira (mog nasljednika) biti će objašnjen kada budem imao 80 ili 90 godina. Nema žurbe", poručio je. Prema tibetanskoj tradiciji, monasi bi trebali identificirati dječaka s određenim znakovima koji ukazuju da je upravo on reinkarnacija posljednjeg duhovnog vođe. Dalaj-lama je međutim već ranije u više navrata iskazao namjeru da prekine s tradicijom, birajući svog nasljednika prije smrti među Tibetancima u egzilu. Neki promatrači predviđaju da bi njegova nasljednika mogla odrediti Kina, što bi kao posljedicu imalo postojanje dvaju duhovnih vođa, jednog kojeg priznaje Kina i drugog koji je izabran u egzilu. Dalaj-lama se nalazi u egzilu od 1959. Traži stvarnu autonomiju za Tibet, "Krov svijeta", a Peking ga je proglasio opasnim "separatistom".

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk nakratko je u petak odlučio prekinuti svoju izbornu kampanju kako bi se osobno upoznao sa slučajem muškaraca koji se zapalio ispred njegova ureda u Varšavi, dva tjedna uoči parlamentarnih izbora. Muškarac je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu a policija je objavila kako su financijski razlozi najvjerojatniji povod njegovu činu. "Promijenili smo planove za sutra i danas navečer vraćamo se u Varšavu jer se radi o dramatičnome slučaju i želim se upoznati s njim", kazao je novinarima Tusk tijekom putovanja kroz Poljsku autobusom prozvanim "Tuskobus". "Pokušat ću ga posjetiti u bolnici ukoliko to ne ugrožava njegovo liječenje", dodao je. Muškarcu starom između 40 i 50 godina, prema informacijama iz hitne službe, opečeno je 40 posto tijela i sumnja se na oštećenja dišnog sustava. Vladajuća stranka desnog centra Građanska platforma premijera Donalda Tuska favorit je na izborima koji se održavaju 9. listopada.

WASHINGTON - Američki satelit veličine omanjeg autobusa trebao bi u petak pasti na Zemlju, ali još nije poznata njegova točna putanja, iako je NASA objavila da vjerojatno neće pasti na Sjevernu Ameriku. Očekuje se da će ulazak u atmosferu "preživjeti" 26 različitih dijelova golemog, 6,3 tone teškog satelita. Ti će dijelovi težiti od jednog do 158 kilograma, ali NASA je uvjerena da je opasnost da neki komad pogodi nekog od oko sedam milijardi stanovnika Zemlje "iznimno mala". Izgledi da nekog čovjeka negdje na svijetu pogodi komad svemirskog otpada su 1:3200, što na planetu čijih je 90 posto površine nenastanjeno u postocima iznosi 0,03. NASA podsjeća da tijekom 50 godina istraživanja svemira nikad nijednu osobu nije ozlijedio svemirski otpad koji je pao na Zemlju. "Ulazak satelita u atmosferu očekuje se 23. rujna između 16 i 22 sata po GMT-u (između 18 i 24 sata po srednjoeuropskom vremenu)", objavila je NASA u priopćenju u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙