FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

PRAG - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je u petak u Pragu uvjerenost da će Češka naći načina da prevlada problem oko pitanja povezane ili odvojene ratifikacije svojih izuzeća iz Lisabonskog ugovora i hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji. "Nisam osjetio da tu postoje bilo kakve rezerve. Češka će naći modus rješenja kako ratificirati hrvatski Ugovor", rekao je Bebić u izjavi za Hinu nakon sastanka s predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom. Dodao je da je Češka zemlja koja je uvijek podupirala put Hrvatske, i prema NATO-u i prema EU-u, te da se razgovaralo i o tome kako će Zagreb i Prag surađivati kada Hrvatska postane članicom Unije, s obzirom na specifičnosti svake zemlje. "Manje i srednje zemlje imaju svoje interese i važno je da ti interesi dobiju svoj tretman i potvrdu", rekao je. Još uvijek nije poznato hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom Pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine. U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije. Budući da su češki oporbeni socijaldemokrati protiv čeških izuzeća, zajedničko glasovanje, bez obzira na činjenicu što sve češke stranke podupiru ulazak Hrvatske u EU, moglo bi Zagrebu uzrokovati problem na neko vrijeme. Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je uvjerenost da će se, bez obzira na ishod tih previranja na češkoj unutarnjopolitičkoj sceni, hrvatski ugovor ratificirati na vrijeme, tim više jer sve strane u Češkoj podupiru hrvatsko pristupanje i oko toga nemaju rezervi.

BERLIN - Muslimani i kršćani moraju poboljšati dijalog i međusobno poštovanje, ocijenio je u petak papa Bendikt XVI. tijekom primanja muslimanskih predstavnika u Berlinu. Drugog dana posjeta rodnoj zemlji, nakon što je u četvrtak primio čelnike židovske zajednice, Benedikt XVI. je u apostolskoj nuncijaturi razgovarao s izaslanstvom njemačkih muslimana koje je vodio profesor Muhamed Kordiš. Kršćanstvo i islam moraju stvoriti odnos temeljen na dijalogu i međusobnom poštovanju", rekao je Papa. "Mi vjernici moramo dati poseban doprinos gradnji boljeg svijeta", dodao je. Papa je podsjetio da je pozvao predstavnike velikih religija 27. listopada u Assisi na "dan razmišljanja, dijaloga i molitve". Benedikt XVI. je, među ostalim, i odao posebnu počast njemačkom ustavu iz 1949. koji jamči "neotuđive vrijednosti poput slobode vjeroispovjesti, koje muslimani i kršćani moraju i dalje uživati". U Njemačkoj živi četiri milijuna muslimana.

NEW YORK - Američka država tajnica Hillary Clinton pokrenula je u četvrtak u New Yorku Globalni protuteroristički forum (GCTF), novo neformalno multilateralno tijelo s 30 članica, uključivo SAD, Europsku uniju, Rusiju, Kinu, Indiju i Pakistan, posvećeno jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma. Novi forum postat će "protuteroristička mreža jednako dovitljiva i prilagodljiva kao naši protivnici", kazala je Clinton na inauguralnom sastanku GCTF-a. "Obećajmo da ćemo učiti jedni od drugih koliko god možemo", kazala je na sastanku u jednom njujorškom hotelu na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a. Prvi supredsjedatelji koordinacijskog odbora novog foruma bit će SAD i Turska. Članice organizacije su najveće zemlje iz Afrike, Azije, Bliskog istoka i Europe, uključivo najveće muslimanske zemlje poput Egipta i Pakistana te nove gospodarske sile poput Kine. Dužnosnik State Departmenta rekao je da je GCTF osnovan nakon što su propale ranije inicijative jer nisu obuhvaćale dovoljan broj članica iz cijelog svijeta. G8 je, primjerice, imao protuterorističku akcijsku skupinu koja nikada nije ostvarila svoj cilj. GCTF će u početku imati pet radnih skupina, jednu za sektor kaznenog prava i vladavine prava, jednu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i tri za jačanje protuterorističkih kapaciteta u Sahelu, na Rogu Afrike i u jugoistočnoj Aziji.

JERUZALEM - Izrael je u petak odbacio prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se Palestini pri UN-u odobri status "zemlje promatrača", ocijenivši je "pogrešnom dobrom idejom", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. "Radi se o pogrešnoj dobroj ideji jer je nemoguće preskakati etape dajući državu Palestincima pod kojom god etiketom. Palestinska država može proizaći samo iz sporazuma s Izraelom", kazao je Yigal Palmor, slikovito dodavši kako se "kola ne mogu upregnuti bez goveda". Sarkozy je pred Općom skupštinom UN-a kazao kako je "svima jasno da Palestina u ovom času ne može dobiti punopravno članstvo", ali je predložio da se njezin status iz etniteta podigne u "zemlju promatrača". Govor predsjednika Sarkozyja primljen je zato "pozitivno" među Palestincima koji su obznanili da su "spremni poraditi" na prijedlozima francuskog predsjednika. Upitan o prijedlogu Nicolasa Sarkozyja, tajnik izraelske vlade Tzvi Hauser, bliski suradnik premijera Benjamina Netanyahua, kazao je da "za Izrael do osnivanja palestinske države može doći tek sa završetkom sukoba, ali postoji i drugi pristup koji smatra da je palestinska država preduvjet za pregovore", izrazio je žaljenje Hauser. Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak popdne podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev za priznanjem države, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom. Izrael je u međuvremenu, u očekivanju palestinskog zahtjeva UN-u, povisio mjere sigurnosti u zemlji.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez vratio se u Venezuelu s Kube gdje je primio četvrti ciklus kemoterapije, objavila je državna televizija. Chavez, koji jedini u Venezueli smije govoriti o svom zdravlju, otputovao je prošle subote u Havanu na novi ciklus kemoterapije, koja je započela u lipnju. "Rezultati pretraga su dobri i može se reći da je kemoterapija završena. Zaključili smo ciklus i sada počinje faza oporavka", rekao je Hugo Chavez nakon slijetanja u Caracasu gdje ga je dočekalo nekoliko visokopozicioniranih vojnih dužnosnika i ministara. Hugo Chavez (57) operirao je u lipnju u Havani maligni tumor u području zdjelice. Točna dijagnoza nikada nije objavljena. U srpnju i u kolovozu u Havani je primio prva dva ciklusa kemoteriapije, a treći početkom rujna u vojnoj bolnici u Caracasu. Chavez je prije odlaska u Havanu rekao kako se nada da će četvrti ciklus biti i posljednji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙