FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak 23. rujna

ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak 23. rujna.

ZAGREB - Misija OESS-a koja procjenjuje predizborne pripreme i donosi preporuku o potrebi za slanjem promatrača OESS-a na izbore, boravi u Zagrebu povodom predstojećih parlamentarnih izbora i održat će sastanak s predstavnicima medija (14 sati, Ured OESS-a, Florijana Andrašeca 14).

NEW YORK - Posljednjeg dana boravka u New Yorku hrvatski predsjednik Ivo Josipović održat će govor na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

VARŠAVA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovat će u posjet Poljskoj gdje će u petak poslijepodne nazočiti svečanom otvorenju Hrvatskog trga u Varšavi i održati prigodni govor.

PRAG - Drugog dana dvodnevnog službenog posjeta Češkoj predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastat će se s predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom, predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štechom te će u praškoj crkvi svetog Norberta otkriti spomen-ploču Mariji i Stjepanu Radiću, na 113. obljetnicu njihova vjenčanja. Radić je u Pragu studirao pravo od 1893. do 1894. godine.

BEOGRAD – Pred sudskim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu očekuje se izricanje presude hrvatskom branitelju Veljku Mariću, optuženom za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u Rastovcu. Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini. U svojoj završnoj riječi tužiteljstvo je zatražilo u ponedjeljak da Marić bude proglašen krivim, dok je Marićeva obrana zatražila da bude oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

ERFURT, Njemačka - Papa Benedikt posjetit će Erfurt, gdje je nekad živio crkveni reformator Martin Luther. Dolazak u taj grad smatra se simboličnom ekumenskom porukom Njemačkoj u kojoj protestanti i katolici čine približno jednak broj među 24 milijuna vjernika. Papa će se sastati s protestantskim čelnicima.

LJUBLJANA - Nakon povratka iz New Yorka, gdje je nazočio zasjedanju Opće skupštine UN-a, slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastat će se s premijerom Borutom Pahorom čijoj je vladi izglasano nepovjerenje u parlamentu u utorak. Nakon toga uslijedit će političke konzultacije sa strankama i drugim grupacijama u parlamentu.

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao bi predati palestinski zahtjev za članstvom u Ujedinjenim narodima glavnom tajniku UN-a Banu Ki-moonu nakon govora pred Općom skupštinom UN-a.

Dežurni urednici:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙