FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusko-gruzijski sukob: Rusija govori o legitimnoj obrani

STRASBOURG, 22. rujna 2011. (Hina/AFP) - Rusija, koju Gruzija optužuje da je dopustila ili uzrokovala brojna zlostavljanja civila u međusobnom sukobu u kolovozu 2008., govorila je u četvrtak pred Europskim sudom za ljudska prava o "legitimnoj obrani " i odbacila svaku "zloporabu".

Ruska vojna intervencija izvršena je "u legitimnoj obrani", kao odgovor na "ilegalnu i proizvoljnu oružanu akciju Gruzije 7. kolovoza 2008.", izjavio je pomoćnik ruskog ministra pravosuđa Georgi Matjuškin, na saslušanju pred sudom u Strasbourgu.

Rusija, djelujući u okviru "međunarodnog sukoba prema Ženevskoj konvenciji", intervenirala je zbog "zaštite ruskih državljana i vojnika zaduženih za očuvanje mira", kazao je on.

"Ništa ne govori u prilog tome da su se ruski vojnici odali zloporabi položaja ili bili njegovi pokretači", zaključio je odvjetnik Rusije Michael Swainston.

Kratak petodnevni rat suprotstavio je 2008. rusku i gruzijsku vojsku nakon što je Tbilisi pokušao preuzeti nadzor nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom u noći sa 7. na 8. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙