FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku se otvara utočište za ovisnike

OSIJEK,20. rujna, 2011.(Hina) - U sklopu projekta Udruge za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnosti" u Osijeku se priprema otvaranje prvoga dnevnog boravka za ovisnike u Hrvatskoj, u kojemu će moći dobiti čistu odjeću, topli obrok, otuširati se te stare narko-šprice zamijeniti novima.

Prostor je osiguran u samu središtu Osijeka, a rad dnevnog boravka financirat će, među ostalim, ministarstvo zdravstva tri godine s ukupno 300.000 kuna, rekao je Zdenko Antolović, upravitelj Uslužno-proizvodne zadruge "Neos" koja djeluje u sklopu udruge "Ne-ovisnosti".

Preko rada zadruge osigurat ćemo potreban novac, rekao je Antolović, istaknuvši kako zadruga već zapošljava nekolicinu "iz te osjetljive skupine mladih koji nakon odvikavanja teško pronalaze posao". Otvaranjem dnevnog boravka za ovisnike želimo im zapravo pomoći "i pokazati kako imaju izglede da pođu novim putom, a ujedno smanjiti mogućnosti raznih bolesti i zaraze od opasnih šprica".

"Ovisnicima je teško donijeti odluku o prestanku uzimanja droge, pa im smještajem i osiguranjem osnovnih životnih potreba želimo olakšati pronalaženje novoga životnog puta. Svjesni smo da neće biti lako pridobiti njihovo povjerenje te ih moramo uvjeriti da ih policija nikad neće potražiti na našoj adresi", rekao je.

Voditeljica Centra za prevenciju ovisnosti Osječko-baranjske županije dr. Marija Kribl istaknula je kako je dobro omogućiti mladim narkomanima sve što ih može potaknuti da napuste pakao droge, to više, dodala je, što i u Osijeku ima sve više mladih beskućnika ovisnika koji zapravo nemaju ništa osim potrebe da dođu do droge te žive na ulici".

Dr. Kribl ipak smatra da je "jako bitno da svi oni koji se uključuju u rješavanje problematike ovisnosti moraju biti stručni i osposobljeni za takav rad koji je vrlo zahtjevan". Važno je da njihov put odvikavanja bude pod stručnim nadzorom, rekla je, dodavši kako je kroz centar koji djeluje deset godina prošlo 2500 ovisnika, među kojima 500 heroinskih. Zabrinjava što raste broj heroinskih ovisnika kojih na tretmanu u centru ima oko 200 te što je dobna skupina ovisnika o raznim opijatima sve niža. Teška financijska situacija, koja razara mnoge obitelji, nažalost povećava i alkoholizam i ostale oblike ovisnosti među mladima, rekla je.

Izrazila je žaljenje što se u projekt testiranja učenika na drogu u osječkim školama "roditelji nisu dovoljno uključili, štoviše, mnogi nisu dali pismeni pristanak da im se djeca testiraju, pa se taj projekt, koji je prošle godine proveden u svim osječkim školama, ove godine neće provoditi".

I većina prosvjetnih djelatnika u školama nije pokazala razumijevanje za taj važan projekt, kazala je dr. Kribl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙