FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABMiller kupuje Foster's za 10,2 milijarde dolara

LONDON, 21. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Pivarski div SABMiller Plc odlučio je povisiti vrijednost ponude za Foster's na 5,10 australskih dolara po dionici, odnosno ukupno 9,9 milijardi australskih dolara (10,2 milijarde američkih dolara), kako bi osigurao vodeću ulogu na australskom tržištu piva.

U sklopu te pogodbe Foster's bi SABMilleru trebao vratiti iznos od 30 australskih centi po dionici i završnu dividendu za poslovnu godinu koja je završila 30. lipnja 2011.

Ukupna je vrijednost sporazuma, uključujući i dug, 11,5 milijardi australskih dolara.

"Drago nam je što smo dogovorili da preporučena transakcija bude predstavljena Foster'sovim dioničarima", rekao je izvršni direktor Graham Mackay u priopćenju.

SABMiller ima sjedište u Londonu i proizvodi brendove poput Peronija, Miller Litea i Grolscha. Početnu gotovinsku ponudu za Foster's objavio je 21. lipnja, u vrijednosti 9,5 milijardi australskih dolara, ili 4,90 australskih dolara po dionici. Uprava australskog pivara odbila ju je uz obrazloženje da ne odražava vrijednost poduzeća. SABMiller se potom odlučio za neprijateljsko preuzimanje, ali su i dioničari Foster'sa odbili njegov prijedlog uz isto obrazloženje.

U SABMilleru tumače da je ponuda sastavni dio njihove strategije širenja poslovanja na nova atraktivna svjetska tržišta, uglavnom u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i istočnoj Europi. Kupovinom Foster'sa osigurat će pristup australskim "snažnim gospodarskim izgledima" i "stabilnoj i profitabilnoj" pivarskoj industriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙