FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra Europski dan bez automobila

ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine osim mnogih europskih i svjetskih gradova prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnu onečišćenju uzrokovanu nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Problemi zbog neodgovorne uporabe automobila, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. ustanovljenje Dana bez automobila, iz čega je nakon dvije godine izrastao Europski tjedan kretanja (mobilnosti), najmasovnija manifestacije posvećena održivom kretanju.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao po deseti put.

U Zagrebu će tako, u sklopu obilježavanja, sutra od 8 do 20 sati za promet motornih vozila biti zatvoren Gornji grad i dio središnje gradske zone, omeđen Trgom bana J. Jelačića - Jurišićevom - Palmotićevom - Boškovićevom - Andrije Hebranga - Gundulićevom - Ilicom - Mesničkom - Demetrovom - Ilirskim trgom - Radićevom - Trgom bana J. Jelačića. U toj će gradskoj zoni moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila JGP-a i taksiji.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić zamolio je građane da, koristeći javni gradski prijevoz ili neki od alternativnih načina prijevoza (bicikl, pješačenje) sudjeluju u obilježavanju Europskog dana bez automobila i na taj način doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života te smanjenju prometnih gužvi prouzrokovanih velikim brojem motornih vozila u gradu. Također je apelirao na građane koji stanuju u zoni koja će biti zatvorena za promet da ne koriste svoja vozila u vrijeme zabrane.

U 18 sati krenut će tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima u organizaciji udruge "Moj bicikl" i Grada Zagreba uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska, tijekom koje će biciklisti, uz policijsku pratnju, prolaziti središtem Zagreba, s polazištem i ciljem na Cvjetnom trgu. Cilj je promicanje snošljivosti među svim sudionicima u prometu te biciklizma kao jeftinoga i zdravoga načina kretanja gradom, a ujedno i potpora zdravom i aktivnom načinu života.

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative "U gradu, bez mog automobila!", pokrenute u Engleskoj 1995. godine.

Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti širom Europe, a 2000. godine uz potporu tadašnje Europske povjerenice za okoliš Margot Wallstroem "Dan bez automobila" ustanovljen je kao Europska inicijativa. Danas je "Dan bez automobila" koji se održava 22. rujna svojevrsna kulminacija Europskog tjedna kretanja i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenog održivom kretanju.

Ove godine u Europskom tjednu kretanja sudjeluje više od dvije tisuće gradova među kojima i 14 hrvatskih, uz Zagreb i Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić-Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙