FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Twinning projekt "IPA 2009 - Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece i pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta", vrijedan 800 tisuća eura svečano je otvoren danas u Ravnateljstvu policije. Projektom se u idućih 18 mjeseci želi ojačati sposobnost hrvatske policije i pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece kao i u pružanju pomoći ranjivim žrtvama. To se namjerava osigurati podizanjem javne svijesti o problemu zlostavljanja, poboljšanjem suradnje institucija uključenih u suzbijanje zlostavljanja, poboljšanjem sustava prijavljivanja kaznenih djela standardiziranjem postupanja, obukom policajaca i pravosudnih djelatnika i pružanjem pomoći žrtvama. Zajedno s twinning projektom vrijednosti 800.000 eura, Europska unija financira i nabavu opreme u iznosu od 813.000 eura za jačanje kapaciteta policije u suzbijanju kaznenih djela protiv djece. Projekt se provodi uz pomoć policijske službe Sjeverne Irske i tvrtke Northern Ireland Co-operation Overseas. Lani je u Hrvatskoj kaznenim djelima oštećeno 2.228 djece, od čega ih je 322 bilo žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Procjenjuje se da su ti podaci samo "vrh sante leda" pa je jedan od ciljeva projekta potaknuti žrtve i njihove obitelji da prijavljuju takva djela, rekao je hrvatski voditelj projekta Predrag Brkopac. Zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić rekao je da taj projekt donosi nove mehanizme koji će unaprijediti postupanje i međusobnu suradnju. Tako će se primjerice izradom međuagencijskog protokola o postupanju prilikom zaprimanja prijava o počinjenju kaznenih djela na štetu djece olakšati i precizirati rad policijskih službenika i državnih odvjetnika i ostalih ustanova ukjučenih u pružanje pomoći žrtvama. Veleposlanik Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren upozorio je da, iako je internet koristan za djecu, stvara okruženje novih rizika kojih djeca nisu svjesna pa je potrebno osigurati mjere koje će ih zaštiti.

ZAGREB/DUBROVNIK - Na zahtjev dubrovačke Opće bolnice za hitan medicinski prijevoz iz Dubrovnika u KBC Zagreb, jutros je angažiran zrakoplov Vlade RH. Kako je priopćila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), ŽC 112 Dubrovnik je jutros u 8,44 sati primio zahtjev dubrovačke Opće bolnice za hitan medicinski prijevoz u KBC Zagreb. Prijevoz helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) nije bio moguć zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta. Uz odobrenje Ureda predsjednice Vlade RH, a u cilju što hitnijeg prijevoza, angažiran je zrakoplov Vlade RH koji je iz Zagreba poletio u 10,30 sati. Slijetanje u Dubrovnik očekuje se u prijepodnevnim satima. Nakon preuzimanja pacijentice zrakoplov polijeće prema Zagrebu gdje je organiziran prihvat pacijentice od aerodroma Pleso do KBC Zagreb.

DUBROVNIK - Deveto ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora pokazalo je kako uzorci mora na svim plažama Dubrovačko-neretvanske županije odgovaraju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije. Od ukupno 101 plaže more je na 96 plaža ocijenjeno kao more izvrsne kakvoće, na četiri plaže more je bilo dobre kakvoće, dok je more na plaži u Sreseru i ispred Hotela „Odisej“ na Mljetu bilo zadovoljavajuće kakvoće. Ispitivanje kakvoće mora provedeno je od 5. do 13. rujna, a obavio ga je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

ZADAR - Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom 47-godišnjih Zadrana, osumnjičenih da su iz skladišta jednog trgovačkog društva u Zadru ukrali raznu robu i prodavali je za svoj račun, čime su pričinili materijalnu štetu od ukupno 750.000 kuna, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska. Dvojica 47-godišnjaka osumnjičeni su da su robu iz skladišta trgovačkog društva u Zrmanjskoj ulici u Zadru, u kojem je jedan od njih radio kao skladištar, krali u više navrata tijekom 2010. i 2011. godine. Da bi prikrili tako nastali manjak u tri navrata skladištar je policiji lažno prijavljivao provale u skladište. Na ovaj način oštećenom trgovačkom društvu pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 750.000 kuna. Provedenim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela pronevjere i lažnog prijavljivanja te je protiv njih podnesena kaznena prijava, navodi PU zadarska.

ZADAR - Policija je u šumi kod Donjeg Srba pronašla plantažu indijske konoplje tipa cannabis sativa, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska. U priopćenju se navodi kako su službenici Policijske postaje Donji Srb i Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske, na temelju operativnih saznanja, u šumi u okolici Donjeg Srba pronašli plantažu sa 222 zasađene biljke indijske konoplje (tipa cannabis sativa), koju je zasadio za sad nepoznati počinitelj. Proveden je očevid te su zasađene biljke iščupane i pohranjene u službenim prostorijama PU zadarske do vještačenja. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

ZAGREB - Novčana pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec rujan 2011. isplaćivat će se putem Hrvatske pošte od petka, 23. rujna, izvijestili su danas iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Umirovljenici koji novčanu pomoć ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do petka, 7. listopada, a nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba, pravo na novčanu pomoć od 1. siječnja 2005. ostvaruju umirovljenici, državljani Hrvatske s prebivalištem u Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno. Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine: u prvoj su umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900 kuna mjesečno, u drugoj umirovljenici s mirovinom ili mirovinom i ukupnim prihodom od 900,01 kuna do 1.200 kuna mjesečno, a u trećoj umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 1.200,01 kuna do 1.500 kuna mjesečno. Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400 kuna pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300 kuna, a umirovljenici III. skupine na 200 kuna pomoći mjesečno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙