FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret prijevoznika HOK-a

ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Rad na crno i nelojalna konkurencija, nedovoljna zakonska definiranost uvjeta za obavljanje autotaksi prijevoza, odgovornost kod pretovara vozila u cestovnom prometu, trošarine za pogonsko gorivo kod malih brodara samo su neki od problema koje muče hrvatske prijevoznike, istaknuto je na 4. susretu prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako ti problemi otežavaju poslovanje i smanjuju konkurentnost naspram konkurencije iz EU i zemalja u okruženju.

Predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Vladimir Celiščak smatra kako je potrebno uključiti predstavnike prijevoznika u izradu svih zakonskih propisa vezanih za prijevozništvo te kako ukidanje nepotrebnih troškova, pojednostavljenje obavljanja djelatnosti i podizanje konkurentnosti hrvatskih prijevoznika treba biti zajednički cilj i prioritet.

Predsjednik Sekcije brodara HOK-a Valter Grubica kao glavni problem brodara izdvojio je plaćanje trošarina za energente koje koriste.

Ističe kako će ulaskom Hrvatske u EU brodarima iz EU biti dopušten ulazak i poslovanje u Hrvatskoj, a s obzirom da su brodari iz Grčke, Italije, Slovenije oslobođeni plaćanja trošarina na naftne derivate, hrvatski će mali brodari biti u neravnopravnom položaju budući će gorivo plaćati 60 posto skuplje.

Sa startnom cijenom goriva većom i do 60 posto hrvatskim brodarima bit će nemoguće opstati na tržištu, ističe Grubica napominjući kako Ceh traži da se male privatne brodare oslobodi plaćanja trošarina na naftne derivate kako bi mogli opstati na tržištu nakon ulaska u EU.

Na skupu je istaknuto i kako treba preciznije definirati uvjete za obavljanje autotaxi prijevoza jer, kako je kazao predsjednik Sekcije taksi prijevoza Krešimir Marinčić, nelojalna konkurencija pod motom niskih cijena pruža usluge koje nisu dostojne taxi službe.

Ističe i kako su kazne za prekršitelje niske te kako sistem oduzimanja licenci nije zaživio.

Ceh prijevoznika HOK-a sa pripadajućim sekcijama prijevoza putnika, autotaksi prijevoznika i malih brodara okuplja 10.500 članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙