FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović na skupu o Libiji u UN-u

NEW YORK, 20. rujna 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku sudjelovao na sastanku na visokoj razini posvećenom obnovi Libije.

Na skupu su bili i američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, te čelnik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil.

O budućnosti Libije govorio je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Hrvatska je već dugo priznala prijelaznu vladu i dala u političkom smislu podršku pozitivnim procesima koji se tamo odvijaju. Kroz sudjelovanje naših časnika, koji su bili locirani u Italiji, dali smo prilog u savezničkim operacijama NATO snaga i tako smo pomagali pozitivne procese u Libiji", kazao je nakon skupa predsjednik Josipović.

"Sada kada ratne priče, nadam se, idu kraju Hrvatska će gospodarskim aktivnostima nastojati pomoći da zemlja što prije uđe u normalan život", rekao je Josipović, dodajući kako Hrvatska ima dobre odnose s prijelaznom vlašću, te da smo spremni pomoći u razminiranju i gospodarstvu.

Josipović je napomenuo da je ranije bilo nekih "primjedbi i dilema" oko toga zašto Hrvatska nije bila pozvana na skup Prijatelji Libije u Parizu početkom rujna, na kojem je sudjelovalo 60 zemalja. "Vidite da smo sad to ispravili pa smo zajedno sa saveznicima sudjelovali u tom razgovoru. Naravno, naš doprinos je u skladu s onim što možemo i vojno i ekonomski", rekao je hrvatski predsjednik.

Također je naglasio da ne samo u Libiji već i u drugim nekim zemljama odvijaju politički procesi važni ne samo za arapski svijet i za sjevernu Afriku, već i za cijeli svijet.

Odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u New Yorku, Josipović se izjasnio u prilog što skorije objave teksta pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije.

"Nema nikakve tajne, ni senzacije u tekstu pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a", rekao je Josipović. Kazao je da bi on osobno, ako tehničke mogućnosti dopuštaju, odmah stavio tekst ugovora na internet da bude dostupan svim građanima Hrvatske.

Dodao je kako nikada nije kasno da se tekst objavi, jer ima vremena do referenduma "i važno je da ljudi znaju za što glasuju".

Josipović je rekao kako ne očekuje da u dogledno vrijeme bude imenovan hrvatski veleposlanik u SAD-u, jer treba poštivati procedure a one uključuju prijedlog vlade, mišljenje saborskog odbora i tek onda njegovo očitovanje.

"U svim zemljama, osim u SAD-u imamo veleposlanike, prema tome nismo mi bez veleposlanika”, kazao je.

Rekao je da je o imenovanju veleposlanika razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor te da "svi ti događaji oko imenovanja veleposlanika nemaju ni približno takvu dimenziju koja im se daje".

Upitan kako tumači to što ministar Gordan Jandroković nije došao u New York, već je poslao državnog tajnika Marija Nobila, Josipović je kazao kako u tome ne prepoznaje nikakav sukob, "te da je vjerojatno riječ o rasporedu poslova gospodina ministra".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙