FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: sjećanje na akademika Vladimira Devidea

ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Akademik Vladimir Devide bio je izvanredna i neobična osoba svestrana talenta te erudit koji je svojim ukupnim radom povezivao znanost i umjetnost, rečeno je na današnjem komemorativnom sastanku u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) što ga je o prvoj obljetnici njegove smrti priredio Akademijin Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Tajnik toga razreda akademik Nenad Trinajstić otvorio je sastanak i podsjetio da je Vladimir Devide izabran za izvanrednoga člana Akademije 1973., a za redovitoga člana 1990. i to kao matematičar premda je, dodao je, njegova djelatnost bila znatno šira od njegova primarnoga područja, odnosno matematike.

To su u svojim izlaganjima potvrdili akademik Sibe Mardešić koji je sažeo glavne podatke Devideova životopisa, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje zagrebačkoga Sveučilišta Zvonimir Šikić je istaknuo da je Devide bio "začinjavac" matematičke logike u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije, a na to isto prvenstvo, ali u haiku pjesništvu u Hrvatskoj, podsjetio je primarius Tomislav Maretić koji je istaknuo da je Devide bio vrstan japanolog koji je hrvatskoj javnosti približio japansku kulturu i književnost.

Duhovitost je bila jedna od prepoznatljivosti toga potomka obitelji francuskih korijena čiji se pradjed 1858. doselio u Zagreb iz Praga da bi tu organizirao i prvi velesajam, a njegov djed osnovao poznatu bravarsku radionicu u kojoj je i Vladimir Devide znao provoditi vrijeme budući da je i sam izučio bravarski zanat, podsjetio je akademik Mardešić.

I dok je, dodao je, u mladosti dvojio hoće li upisati likovnu akademiju, budući da ga je jako privlačila likovna umjetnost Dalekoga istoka, ili tehnički fakultet, prevagnula je druga mogućnost i u njoj pak matematika.

Akademik Devide autor je 41 znanstvenoga rada iz područja matematike, od kojih je pet iz algebre, 18 iz geometrije te 18 iz osnova matematike, teorije skupova i matematičke logike, rekao je Zvonimir Šikić i podsjetio da je Devide 1964. napisao prvi udžbenik iz matematičke logike, dragocjenu knjigu za hrvatske matematičare.

Za Devidea su matematika i poezija bile "dva granitna stupa" koje povezuje sažetost i određena askeza, istaknuo je Tomislav Maretić i podsjetio da je Devideova ljubav prema haiku poeziji počela 1961. kad je stigao u Japan, a do tada, kako je sam priznao u svome "Antidnevniku prisjećanja", nije o njoj ništa znao.

Rođen u Zagrebu 1925. Vladimir Devide diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu gdje je obranio doktorsku disertaciju iz matematike. Godine 1961. uspio se izboriti za stipendiju u Japanu. Tamo je upoznao i drugu suprugu, Japanku Yasuyo Hondu. Bio je član nekoliko društva među kojima i Društva hrvatskih književnika (DHK), Hrvatskog P.E.N-a, počasni predsjednik Društva hrvatskih haiku pjesnika te počasni član Njemačkoga haiku društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙