FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

KAŠTELANEC/JALŽABET, - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas da je Vladin interes što ranije objavljivanje pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, a opovrgnula je i pisanje jednih dnevnih novina da se u tom ugovoru hrvatskim braniteljima smanjuju prava. Što se Vlade tiče tekst pristupnog ugovora stavili bismo na web stranice Vlade još u subotu, kazala je Kosor nakon otvaranja Reprocentra i farme svinja u Kaštelancu te obilaska poslovne zone Jalžabet u Varaždinskoj županiji. Izvijestila je kako se završava prijevod ugovora na hrvatski jezik i jezike zemalja EU-a te kako vjeruje da će to biti objavljeno vrlo brzo. Vladi je u interesu, rekla je Kosor, da svi građani sami mogu pregledati ugovor, vidjeti svaki detalj i o njemu promisliti, pogotovo zato što brzo dolazi potpisivanje, a onda i referendum za koji želimo da bude uspješan. Na pitanje zna li se okvirni datum potpisivanja rekla je da on još nije dogovoren niti određen. "Kad god bude bit će odlično zato što je najvažniji posao napravljen jer imamo pristupni ugovor", rekla je premijerka Kosor. Upitana je li istina da će se prema ugovoru, kako piše današnji Večernji list, braniteljima smanjiti povlaštene mirovine, premijerka je rekla da je pisanje Večernjeg lista laž. "To je laž, taj list obmanjuje javnost svojom današnjom naslovnicom, to nije istina", rekla je premijerka. Dodala je kako niti u jednom trenutku mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida nisu bile predmetom bilo kakvih pregovora, jer je činjenica da svaka država ima pravo na poseban način zaštititi određene skupine svoga društva. Branitelji koji nisu hrvatski ratni vojni invalidi, rekla je Kosor, nemaju nikakve posebne uvjete nego udjele u Fondu hrvatskih branitelja i to također ostaje.

ZAGREB - Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić demantirao je danas napise u jednom dnevnom listu, nazvavši lažima i neistinama tvrdnje da će hrvatski branitelji imati niže mirovine nakon ulaska Hrvatske u EU jer je to, navodno, jedan od rezultata pristupnih pregovora. Naglasivši na konferenciji za novinare kako su laži i neistine da će se braniteljske mirovine smanjiti nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU, ministar Ivić je poručio hrvatskim braniteljima da mogu "mirno spavati". Ocijenio je kako takve medijske tvrdnje izazivaju zabrinutost među hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Ministar Ivić istaknuo je da Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji nije bio predmet pregovora Hrvatske s EU te da je to dio nacionalnog zakonodavstva koji nije ni pregovaran s EU. Podsjetio je da je Ministarstvo uvijek reagiralo kada su se braniteljske mirovine spominjale u kontekstu povlaštenih mirovina, te naglasio da su branitelji svoje mirovine stekli po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i da nije riječ o povlaštenim mirovinama. Na novinarsko pitanje što je s pravom na uvoz automobila bez plaćanja PDV-a za ratne vojne invalide, ministar Ivić je rekao da će sadašnja odredba, po kojoj invalidi s tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 posto druge grupe mogu uvesti automobil bez PDV-a, važiti do hrvatskog ulaska u EU. Tražimo rješenja s Ministarstvom finacija i Poreznom upravom kako tim kategorijama kompenzirati plaćanje PDV-a za uvoz vozila, dodao je Ivić.

ZAGREB - Hrvatski sabor idući tjedan, u srijedu 28. rujna, započinje zadnju sjednicu u ovom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada ili, bude li potrebe, do kraja listopada, kada će biti raspušten uoči kampanje pred parlamentarne izbore koje je vladajuća koalicija najavila za 4. prosinca. To je, nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva, izvijestio predsjednik Sabora Luka Bebić, dodavši kako predloženi dnevni red broji 92 točke. S obzirom na obimni dnevni red, najavio je da će iskoristiti svoje ovlasti predsjednika parlamenta te će neke točke, koje se ocijene kao prioriteti, "gurnuti" na početak dnevnog reda, a one manje aktualne preskakati. "Prioritete ćemo morati staviti naprijed, ono što bude aktualno za donošenje u Saboru", poručio je Bebić. Upitan očekuje li da će u ovom predizbornom vremenu Sabor moći normalno raditi ili će se pretvoriti u predizbornu arenu, odgovorio je da će Sabor zasjedati tek mjesec dana i potom se raspustiti, te da, s obzirom na dnevni red, i neće biti puno vremena za predizborne aktivnosti. Novinare je zanimalo i je li pročitao tekst ugovora o pristupanju Hrvatske u EU, koji je vlada, nakon što ga je prošle subote dobila od poljskog premijera Donalda Tuska, dostavila predsjednicima države i parlamenta te Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU.

Bebić je odgovorio kako su mu kolege koji "malo bolje znaju engleski" predstavili neke točke iz ugovora koji, kako je rekao, drži u svom uredu u Saboru. "Nadam se da će ugovor vrlo brzo biti preveden i objavljen kako bi hrvatski građani mogli biti upoznati sa svim onim s čim trebaju biti upoznati. Što prije to bolje", rekao je Bebić.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas na konferenciji za novinare u Osijeku kako je sramotno da Srbi koji su pucali i organizirali velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, sada bez problema rješavaju svoje stambeno pitanje, dok jedan dio hrvatskih prognanika, bivših nositelja stanarskog prava, ne može otkupiti svoje stanove. Dodao je kako je dogovorom koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a "država osigurala četiri milijarde kuna za kupnju 4915 stambenih jedinica za dodjelu Srbima na korištenje, uz mogućnost otkupa pod posebno povoljnim uvjetima". Po njegovoj procjeni do sada je glavnina od tih 4915 stambenih jedinica već podijeljena građanima srpske nacionalnosti. Predsjednik HSP-a rekao je kako je "samo u Osijeku omogućen otkup 10 stanova bivšim oficirima JNA koji su sudjelovali u agresiji u Vukovaru, kao i osobnom vozaču ratnog zločinca Gorana Hadžića". Također prošlog mjeseca "stan u Osijeku, u Strossmayerovoj ulici, od 65 četvornim metara dobio je na korištenje i mogućnost otkupa sin jednog od organizatora srpske pobune" u Hrvatskoj, dok je "njegov otac već od hrvatske države dobio ogromne kredite za svoj privatni posao", dodao je. Naglasio je kako je problem još veći za hrvatske prognanike koji su nekada bili nositelji stanarskog prava. Naime, hrvatski prognanici koji su tijekom srpske agresije morali napustiti svoje domove u stambenim naseljima uz poljoprivredne kombinate, na tzv. pustarama u istočnoj Slavoniji, ne mogu otkupiti stanove koji su im u međuvremenu dani na raspolaganje, iako su u njih uložili svoja značajna financijska sredstva. Oni sada traže da im se omogući otkup pod istim uvjetima kako se to rješava građanima srpske nacionalnosti, te da im se priznaju troškovi koje su uložili u završetak izgradnje stanova ili kuća.

ZAGREB - O ekonomskom nasilju, u kontekstu problematike nasilja u obitelji, još uvijek se premalo govori, iako je ta vrsta nasilja važna jer spriječava dio žena koje ekonomski ovise o nasilniku da nasilje uopće prijavljuju, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova. Istraživanje o ekonomskim aspektima nasilja nad ženama i njihovom djecom, koje je provela Darija Maslić Seršić u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Autonomnom ženskom kućom, pokazalo je kako ekonomsko nasilje ima za cilj slabljenje mogućnosti žena da se uspješno suprotstave nasilju. Istraživanje provedeno na 260 koje su se obraćale za pomoć Autonomnoj ženskoj kući i sličnim ustanovama pokazalo je da zaposlene žene manje doživljavaju posljedice nasilja, ali i da upravo one nasilje trpe dulje od nezaposlenih žena. Kada je riječ o trajanju nasilja, ono u prosjeku iznosi 10 godina. Iako se u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji kao jedna od vrsta nasilja spominje i ekonomsko nasilje, nema statističkih mogućnosti da se prati koliko tog nasilja ima, upozorila je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol. To se nasilje, kako je kazala, može manifestirati kroz uskraćivanje mogućnosti zaposlenja, uskraćivanje novca za osnovne potrebe i za djecu, ali se vidi i u problemu neisplate alimentacije.

ZAGREB - Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević na današnjoj su konferenciji za novinare rekli kako Zagrebačka županija ima dobre makroekonomske pokazatelje te su istaknuli dobru suradnju između vlade i Zagrebačke županije u izgradnji kapitalnih projekata. Podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji na vlasti koalicija u kojoj su HDZ, HSS, Hrvatska stranka umirovljenika i Demokratskog centra izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem koalicije te radom zagrebačkog župana Stjepana Kožića i njegovog zamjenika. "Bez obzira što su vremena teška naša županija ima dobre makroekonomske pokazatelje u svim segmentima", rekao je Bošnjaković. Govoreći o projektima Vujević je rekao da su i dalje prioritet svi kapitalni projekti vezani uz izgradnju škola i dvorana u Zagrebačkoj županiji naglasivši kako su ove godine dobili suglasnost za kredit od 10 milijuna kuna, što će još povećati županijski proračun za kapitalnu izgradnju. Uz izgradnju škola, Vujević je kao prioritet naglasio i izgradnju velikogoričkog distributivnog centra, koji je u završnoj fazi, te izgradnju komunalne infrastrukture i poduzetničkih zona. Izrazio je zahvalnost vladi koja, zajedno s gradovima, općinama i županijom, financira sve te projekte. Podsjetio je kako su prije nekoliko dana otvorili prvu fazu završetka škole u Rakitju koju pohađa 1400 učenika, a do kraja iduće godine će biti gotova druga faza uz koju će biti gotov i dječjii vrtić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar predstavio je danas na središnjem zagrebačkom trgu stranački promidžbeni materijal - suvenire u obliku "Ciglica" i "Radničkih dionica" te poručio kako su laburisti stranka "bez torbara, bez crnih fondova i bez novca iz državnog proračuna" te da se zato obraćaju prirodnim saveznicima - građanima, radnicima, svima onima koji žive od svojega rada. U isto vrijeme održane su konferencije za novinare u ostalih devet izbornih jedinica u Hrvatskoj, na kojima su koordinatori kampanje predstavili Donatorsku kampanju laburista. Laburisti se zalažu, naglasio je Lesar, za rad, za istinu, za znanje, za poštenje i za društvenu pravednost. To su temelji na kojima treba graditi hrvatsko društvo i hrvatsku politiku, istaknuo je navodeći kako je tih pet temeljnih vrijednosti otisnuto na suvenirima koje građani mogu kupiti i tako pomoći laburistima koji ne sklapaju savez s tajkunima već građanima. Dionice laburista, ističe čelnik stranke, jedine su političke dionice koje rastu iz mjeseca u mjesec.

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ne izlazi iz krize i 2011. nije godina gospodarskog oporavka, a problem s nelikvidnošću teži je nego prošle godine i s time se trebamo suočiti, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatska socijalno liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor. "Slušajući današnju lijevu i desnu koaliciju, o rješavanju gospodarskih problema govore ljudi koji nisu u životu puno radili, a mnogi od njih nisu ništa radili i ne znaju za te probleme i nikad ih nisu vidjeli. Glavni je problem hrvatske države, što ljudi koji su svojim rukama nešto zaradili 'nemaju pravo glasa u Hrvatskoj', nisu uključeni i imaju sudbinu kao cestovni prijevoznici", upozorio je Kosor zajedno s njihovim predstavnicima na konferenciji održanoj ispred tvrtke Robni terminali na Žitnjaku. Program lijeve koalicije "neizvediv i na granici s bajkom", a ono što je nudila vlada HDZ-a i HSS-a u proteklih osam godina nije rješenje, smatra Kosor. HSLS je stoga odlučio pomoći malim i srednjim poduzetnicima kako bi im olakšao poslovanje, te dobio podršku klastera cestovnih prijevoznika, jer bez malih i srednjih poduzetnika neće biti gospodarskog oporavka, niti zapošljavanja 150 tisuća nezaposlenih, naglasio je Kosor.

ZAGREB - Suđenje bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku danas je nastavljeno završnim govorom USKOK-ovih tužitelja koji smatraju da je tijekom suđenja nizom dokaza nedvojbeno utvrđeno da su Kobak i još troje optuženih preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukli više od 3,7 milijuna eura. Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz nacionalne željezničke tvrtke optuženi su bivša direktorica HŽ-ovog sestrinskog poduzeća "Agit" Biserka Robić, njen suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević. Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe. Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune. Optužbe o nezakonito poslovanju preko off shore kompanija na sudu je, među ostalima, potvrdio i Kobakov nasljednik na čelu HŽ-a Zlatko Rogožar. Suđenje se nastavlja sutra kada bi svoje završne govore trebala iznijeti obrana.

RIJEKA - U sklopu programa "Borba protiv korupcije na lokalnoj razini" kojeg provodi Ministarstvo pravosuđa RH u suradnji s Delegacijom EU u Hrvatskoj danas je u Rijeci održan prvi od četiriju okruglih stolova na tu temu. U uvodom dijelu tajnik u ministarstvu pravosuđa Tihomir Kralj kazao je da je program posvećen borbi protiv korupcije na lokalnoj razini dio projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje svijesti" a jedan od ciljeva tog projekta je utvrditi kako bi trebalo izgledati i djelovati središnje državno tijelo za borbu protiv korupcije. Nadalje, rekao je Kralj, projektom se ostvaruje tehnička suradnja, primjerice u nabavci opreme a uspostavlja se i središnja baza podataka koja povezuje sva tijela koja se ovim problemom bave. U naporima za iskorjenjivanje korupcije najbitnija je promjena načina razmišljanja u društvu. To je dugotrajan proces koji ne može biti završen preko noći, ustvrdio je Kralj.

ZAGREB - Globalni fond za okoliš (GEF), uz pokroviteljstvo Vlade RH, organizirat će u Dubrovniku od 17. do 20. listopada 6. bijenalnu međunarodnu konferenciju o vodama pod nazivom “Podizanje letvice: 20 godina iskustva GEF-a u prekograničnoj suradnji na očuvanju voda“. Na skupu se očekuje više od 300 sudionika, najavila je ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ružica Drmić na današnjoj konferenciji za novinare u UNDP-u. Nakana međunarodne konferencije je predstaviti nove rezultate istraživanja u zaštiti pitke vode na našem planetu, međusektorska razmjena znanja i učenje kao i savjeta vezanih za 'goruća' pitanja zaštite voda, uvid u buduće projekte te pružanje potpore u razvijanju kapaciteta upravljanja međunarodnim vodama. Podsjetila je kako je voda najvažnije prirodno blago 21. stoljeća, a Hrvatska je među pet europskih država najbogatijih zalihama pitke vode, dok je 42. u svijetu.

ZAGREB - Spomen-ploča hrvatskom političaru Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji Dvorakovoj bit će svečano otkrivena u praškoj crkvi svetog Norberta u petak, 23. rujna, na 113. obljetnicu njihova vjenčanja, izvijestilo je danas Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba koje je i iniciralo postavljanje spomen-obilježja. Radić je četvrti praški student iz Hrvatske koji je dobio spomen-obilježje u glavnom gradu Češke. Od 2006. spomen-ploču imaju izumitelj Nikola Tesla, nobelovac Vladimir Prelog od 2008. ima poprsje, a u četvrtak će spomen-ploču s portretom u Pragu dobiti i geofizičar Andrija Mohorovičić. Od 2001. spomen-ploču u Pragu ima i Nogometni klub Hajduk. Stjepan Radić u Pragu je studirao pravo od 1893. do 1894., a iste godine upoznao je mladu učiteljicu Mariju Dvořákovu, daljnju rođakinju slavnog skladatelja Antonina Dvoraka. Ljubav prema njoj trajno ga je vezala uz Češku, koju je idealizirao kao najrazvijeniju i najnapredniju slavensku zemlju. Radić je 1896. u Zagrebu sastavio i objavio Slovnicu i čitanku češkoga jezika i Rječnik češkoga jezika za Hrvate. Sa suprugom je u Pragu živio od 1899. do 1900., djelujući kao novinar i publicist.

ZAGREB - Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković danas je rekao da je optužba u Mađarskoj protiv predsjednika HNS-a Radimira Čačića vrlo ozbiljna jer su u prometnoj nesreći dvije osobe smrtno stradale te kako bi, što se političke odgovornosti tiče, svaki političar koji je suočen s tako teškom optužbom itekako trebao razmisliti o svojoj političkoj karijeri. Danas je na Županijskom sudu u mađarskom gradu Kapošvaru počelo suđenje predsjedniku HNS-a Radimiru Čačiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Čačić je 8. siječnja 2010. automobilom naletio na Škodu Fabiju kojom je upravljala 58-godišnja Katalin Lipták. U automobilu je bila njezina majka, 81-godišnja Erzsebet i 60-godišnji suprug Gyoergy koji su preminuli od teških ozljeda. Odgovarajući na novinarski upit kako komentira suđenje Čačiću, Bošnjaković je rekao kako mu se čini da mediji nemaju jednak tretman suđenja Čačiću i "onoga što se dešava kod jednog drugog osumnjičenika, gdje se postupak vodi u Hrvatskoj", potvrdivši da misli na suđenje Tomi Horvatinčiću. Napomenuvši da se suđenje odvija u Mađarskoj te da ne želi ulaziti u pojedinosti jer je postupak u tijeku, Bošnjaković je rekao da je Republika Hrvatska pružila međunarodnu pravnu pomoć koju je obvezna pružiti.

RIJEKA - Kapetan zapovjednog broda 6. flote američke ratne mornarice "USS Mount Whitney" Ted Williams danas se na primanju u primorsko-goranskoj županiji zahvalio na gostoprimstvu i potpori te županije tijekom remonta broda u brodogradilištu "Viktor Lenac." Zapovjedni brod "USS Mount Whitney" od prošlog je tjedna u brodogradilištu "Viktor Lenac", u kojemu će tijekom sljedeća dva mjeseca na njemu biti obavljen remont. Posao na brodu izgrađenom 1971. kostrensko brodogradilište je dobilo na natječaju. Župan Zlatko Komadina poželio je posadi, koja je smještana u Crikvenici, ugodan boravak te da remont bude uspješan. Rekao je da se nada da to neće biti posljednji remont nekog broda američke ratne mornarice u hrvatskom brodogradilištu. Kapetan zapovjednog broda "USS Mount Whitney" Ted Williams zahvalio je na gostoprimstvu, iskazao nadu da će gostoprimstvo moći uzvratititi te ocijenio da se na osnovi ovog posjeta mogu predvidjeti dobri odnosi i u budućnosti. Williams je rekao da su u "Viktoru Lencu" profesionalno pristupili projektu remonta te da je od predstavnika veleposlanstva SAD-a, koji su jutros posjetili Brodogradilište 3. maj, čuo samo pohvale.

VARAŽDIN - Sve je spremno za Varaždinske barokne večeri koje će početi 23. rujna i trajati do 4. listopada, a ljubiteljima klasične glazbe i u svom 41. izdanju ponuditi bogat i iznimno kvalitetan program. Ukupno će biti izvedeno 28 koncerata, od čega 17 u Varaždinu i Trakošćanu, a 11 u drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici na kojoj su, tri dana uoči početka Večeri, o festivalu govorili njegov ravnatelj Davor Bobić, predstavnik Ministarstva kulture Srećko Šestan te predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, Koncertnog ureda, Festivalskog vijeća i sponzora. Zemlja parter 41. Varaždinskim baroknim večerima bit će Poljska pa će tako na festivalu nastupiti najreprezentativniji izvođači barokne glazbe u Poljskoj: Vroclavski barokni orkestar i Vroclavski filharmonijski zbor te Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakowa. Osim glazbenika iz Poljske, na 41. Varaždinskim baroknim večerima nastupit će i drugi vrhunski hrvatski i svjetski solisti i ansambli, među kojima i Kostimirani barokni ansambl Marquise iz Budimpešte, Hrvatski barokni ansambl, Višeslav Jaklin, Natalija Imbrišak, Re Baroque iz Stockholma, Venecijanski barokni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zbor Sv. Viktorina iz Slovenije i The King's Consort iz Londona.

ZAGREB - Pretisak svih izdanja "Kraljskoga Dalmatina", prvih novina na hrvatskom jeziku te knjiga o njima predstavljeni su danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. O "Kraljskom Dalmatinu" govorili su predsjednik DHK-a Božidar Petrač, akademik Ante Stamać i priređivač Tihomil Maštrović. Petrač je napomenuo kako je tiskanjem zadnjega sveska završen veliki pothvat te podsjetio kako je "Kraljski Dalmatin" počeo izlaziti u Zadru tijekom francuske uprave u hrvatskim zemljama. Akademik Stamać smatra kako je tadašnji zadarski kulturni krug zastupao hrvatski jezični standard, koji će tek jednom doći. "Kraljski Dalmatin" tiskan je dvojezično, na talijanskom i hrvatskom jeziku, rekao je dodavši kako je u njem jezik bio štokavska ikavština. Ocijenio je kako pojava novina u Zadru pokazuje ulogu tadašnjega Zadra kao glavnoga grada. Maštrović je istaknuo kako je "Kraljski Dalmatin" bio službeno glasilo dalmatinske vlade, koje je izlazilo pod francuskom upravom od 12. srpnja 1806. do 1. travnja 1810. "Kraljski Dalmatin je bio tjednik, a izišlo je 186 brojeva s ukupno 1420 stranica", rekao je dodavši kako su hrvatski članci u njem bili uglavnom prijevodi s talijanskoga jezika.

ZAGREB - Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (MEF) danas je predstavljena knjiga "Komunikacija u medicini" koju su uredili prof. Marijana Braš i doc. Veljko Đorđević, a sadrži tekstove 20-ak autora, koji su nastali kao rezultat rada tima okupljenoga oko Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacije vještine osnovanog na fakultetu prije godinu dana. To je prva knjiga u Hrvatskoj koja se bavi komunikacijskim vještinama za liječnike. "Prije godinu dana na MEF-u je pokrenut izborni kolegij "Komunikacija u medicini" za studente četvrte, pete i šeste godine za koji je pokazan veliki interes, a od ove školske godine fakultet uvodi trajnu edukaciju studenata gdje će studenti komunikacijske vještine upoznavati tijekom svih šest godina studija", rekao je urednik knjige doc. Đorđević, dodajući kako su voditelji kolegija u međuvremenu prošli potrebnu naobrazbu i postali članovi europskog centra za komunikacijske vještine u medicini. Dekan MEF-a prof. Davor Miličić istaknuo je kako se radi o prvoj takvoj knjizi u medicinskoj publicistici u Hrvatskoj a i šire, koja će biti dijelom kurikuluma za novi predmet koji se naziva "Temelji liječničkog umijeća", a sustavno će razrađivati komunikacijske vještine za svaku od šest godina studija.

SLAKOVCI - U spomen na 20. obljetnicu privremene okupacije i progonstva mještana Slakovaca pod spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u središtu toga mjesta na vinkovačkom području vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Na komemoraciji pred spomenikom Slakovčani su se prisjetili 19. i 20. rujna 1991. kad su okupatorska JNA i srpske paravojne postrojbe zaposjeli Slakovce i kad je u progonstvo u susjedni Otok na slobodnom vinkovačkom području otišlo 939 Slakovčana od 1493, koliko ih je prije rata živjelo u mjestu. Na popisu poginulih i nestalih Slakovčana u Domovinskom ratu nalaze se imena osam pripadnika Zbora narodne garde i 14 civila ubijenih i nestalih za vrijeme srpske okupacije Slakovaca.

ZAGREB - Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić ustvrdio je danas u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama kako je provedba izmijenjenog i dopunjenog Zakona o pravu na pristup informacijama i u 2011. "problematična i manjkava", odnosno da je složenije i osjetljivije informacije i dalje teško dobiti u tijelima javne vlasti te da nema određivanja i provođenja kazni zbog kršenja tog zakona. "I ovaj se put propustilo ugraditi 'osigurače' u zakon kako bi građani lako i jednostavno došli do informacija tijela javne vlasti što se može protumačiti nedostatkom političke volje da se to učini", ocijenio je Zelić na GONG-ovom okruglom stolu u Hrvatskom saboru i dodao da ubuduće očekuje bolji zakon kako građani ne bi trebali "kopati rukama i nogama" da dođu do informacija. Naveo je da su tijekom GONG-ova istraživanja o provedbi zakona volonteri poslali 63 zahtjeva tijelima javne vlasti, a u roku im je odgovoreno na njih 50 posto, što je bolje nego lani, a iz GONG-a su poslali 13 upita želeći provjeriti odgovaraju li tijela javne vlasti sadržajno i na osjetljive upite. Neki odgovori su, kaže, bili tek formalne prirode, što je, dodaje, bio slučaj i s prethodnim zakonom.

ŠIBENIK - Šibensko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatilo prijedlog kazališnog vijeća te za ravnateljicu HNK imenovalo Neru Gojanović Kljajić. Za nju su glasovali HDZ-ovi, HSP-ovi i nezavisni vijećnici, a SDP-ovci i HNS-ovci ostali su suzdržani. Tako je nakon devet mjeseci šibensko kazalište dobilo ravnateljicu, otkako ga je u prosincu prošle godine napustio dugogodišnji ravnatelj Dragan Zlatović, a zatim prije mjesec dana i Marko Torjanac, koji je izabran na natječaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙