FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio "twinning" projekt "Unapređenje izvješćivanja o okolišu RH"

ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Rezultati netom završena osmomjesečna "twinning light" projekta "Unapređenje izvješćivanja o okolišu Republike Hrvatske" financirana u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA I 2007., kojem je cilj bio poduprijeti zaštitu okoliša u Hrvatskoj jačanjem hrvatske Agencije za zaštitu okoliša (AZO), predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Projekt vrijedan 235 tisuća eura počeo je 7. siječnja, a proveden je u suradnji s austrijskom agencijom za okoliš, uz potporu i suradnju stručnjaka iz istoimene slovačke agencije.

Njime je omogućeno da Hrvatska počne dostavljati podatke iz državne mreže za praćenje kakvoće zraka u realnu vremenu, da se između hrvatskog i europskog registra onečišćenja okoliša pripremi prijenos usklađenih podataka o emisijama iz tvornica te prijenosa i odlaganja onečišćujućih tvari i otpada u okoliš.

Voditelj projekta iz hrvatske agencije za zaštitu okoliša Rene Vukelić naglasio je kako Hrvatska, po najnovijim procjenama Europske agencije za okoliš za 2010./2011., već ispunjava 92 posto obveza za izvješćivanje te da je na 11. mjestu od 38 zemalja članica Europske informacijske i promatračke mreže, što je znatno poboljšanje u usporedbi s procjenom za 2009./2010. kada je ispunjavala 78 posto obveza i bila na 25. mjestu.

Voditelj projekata iz zemlje partnera Johannes Mayer iz austrijske agencije za okoliš pohvalio je trud hrvatskih agencija te zaključio da je projekt bio vrlo uspješan u kratku razdoblju provedbe.

Državna tajnica u ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Josipa Blažević-Perušić istaknula je kako su ostvarena sva četiri bitna rezultata planirana na početku projekta - unaprjeđenje ciklusa praćenja i izvješćivanja o okolišu i definiranje toka podataka između AZO-a i suradničkih institucija, izobrazba djelatnika za izvješćivanje u području okoliša, analiza stupnja razvoja informacijskog sustava zaštite okoliša i njegove usklađenosti s europskim te jačanje AZO-a među relevantnim institucijama.

Ravnatelj AZO-a Mario Šiljeg istaknuo je kako su u planu i projekti daljnjeg razvoja informacijskog sustava zaštite okoliša te je pohvalio suradnju s Državnim hidrometeorološkim zavodom, koji im je pomogao prikupiti podatke o kakvoći zraka u realnu vremenu iz Državne mreže za praćenje kakvoće zraka.

Uspješno proveden projekt čestitao je i voditelj odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Richard Masa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙