FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30

ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30:

MARIJA BISTRICA - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić u Mariji Bistrici je potpisao ugovor s općinskim načelnikom Stjepanom Muhekom o financiranju izgradnje magistralnog cjevovoda Podgorje Bistričko – vodosprem Zagorskog vodovoda. Riječ je o projektu vrijednom nešto manje od 3 milijuna kuna, koji s 80 posto sufinancira resorno ministartvo, a preostali dio marijabistrička općina. Potpredsjednik Pankretić najavio je velika komunalna ulaganja u Hrvatskoj u idućih 12 godina, a koja proizlaze iz nacrta Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji je u subotu premijerki Jadranki Kosor uručio poljski premijer Donald Tusk. "Hrvatske vode i ministarstvo kojemu sam na čelu u ovome su mandatu uložile oko 3,5 milijardi kuna u sustave vodoopskrbe u Hrvatskoj, dok se prema pretpristupnom ugovoru do 2018. godine, kako bi svako kućanstvo u državi bilo opskrbljeno pitkom i zdravom vodom, treba utrošiti 10 milijardi kuna. Isto tako, svako naselje koje broji više od dvije tisuće stanovnika do 2023. mora imati pročišćivač otpadnih voda što bi prema našim procjenama bilo ulaganje na razini Hrvatske od 26 milijardi kuna, rekao je Pankretić.

ZADAR - Dražen Budiša predstavljen je na HSLS-ovom skupu u Zadru kao nositelj liste Hrvatske socijalno-liberalne stranke u 9. izbornoj jedinici. Počasni predsjednik HSLS-a Dražen Budiša rekao je kako Hrvatskoj trebaju planovi za izvlačenje iz krize, a ne planovi za dobivanje glasova dodavši kako je HSLS spreman za politiku pravih i nepopularnih poteza. Budiša se osvrnuo i na rad dviju vodećih stranaka u Hrvatskoj, SDP i HDZ. SDP-u zamjera socijalnu demagogiju dok HDZ-ovo vođenje države ocjenjuje kao najobičniju borbu za osobnu korist i to, kako je rekao – svim raspoloživim, pa i nelegalnim sredstvima. Na pitanje novinara da komentira vladinu odluku o prebacivanju dionica Croatia osiguranja i Janafa u mirovinske fondove predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je kako je Janaf krvotok Hrvatske te ga ne bi smjeli prodavati. "Janaf je krvotok Hrvatske, tko prodaje svoj krvotok. Jučer smo na saboru HDZ-a čuli poruke da treba čuvati Hrvatsku, pa neka čuvaju Hrvatsku tako da ne prodaju Janaf i Croatia osiguranje", rekao je. Na pitanje da komentira program "Kukuriku koalicije" Kosor je rekao da je SDP-ov program zapravo lijepi program, skoro na rubu bajke, ali neizvediv.

SPLIT - Splitska policija utvrdila je da je u Njemačkoj korisnik telefonskog broja s kojega je nazvana redakcija Slobodne Dalmacije kojom prilikom je muški glas rekao da je izazvao požar u Pađenima kod Knina. Korisnik telefonskog broja je u Njemačkoj, policija treba utvrditi ima li on stvarne veze s požarom, a u cijeli je slučaj sada uključen i Interpol, potvrdila je Hini Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske. Slobodna Dalmacija objavila je u subotu kako ju je "u petak s prikrivenog broja nazvao nepoznati muškarac i u ime Srpskog revolucionarnog pokreta preuzeo odgovornost za požar u vojarni kod Knina. Dodao je da će napasti policijsku postaju, opsovao mater ustašku i prekinuo vezu", piše Slobodna. Požar u Pađenima kod Knina izbio je u utorak, a nakon tri dana lokaliziran je u petak ujutro. Vatra se proširila uz vojarnu Stara straža gdje je došlo do detonacija starih i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava zbog čega je 250 stanovnika okolnih mjesta, pogotovo Martića i Mokrog Polja, bilo evakuirano. Zbog eksplozija vatru nisu mogli gasiti zrakoplovi sve do petka kada su na teren upućeni kanaderi i air traktori, te više desetaka gasitelja.

ZAGREB - Pripadnici 17. hrvatskog kontingenta jučer su se vratili u Hrvatsku iz operacije ISAF u Afganistanu, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Pripadnike 17. HRVCON-a u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso dočekali su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Vlado Šindler, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri te zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Ivan Jurić. Postrojenim pripadnicima kontigenta, Barić je zaželio dobrodošlicu i čestitao na izvrsno obavljenoj zadaći. "Ovaj kontigent ja na najbolji način pokazao kako se odrađuje zadaća jer je sve teklo onako kako ste se obučili i pripremili. Imali ste punu samoinicijativnost i stručnost te ste napravili još jedan iskorak naprijed, a ljestvicu očekivanja dobrih rezultata podigli na još višu razinu", rekao je. Operativni časnik 17. HRVCON-a pukovnik Božo Poljak istaknuo je kako su sve zadaće u potpunosti ispunjene na vrijeme i što je najvažnije s prepoznatljivim rezultatima.

MATULJI - Političko programskim skupom Primorsko goranskog saveza (PGS) i njegovih izbornih saveznika za sedmu i osmu izbornu jednicu, koji je održan u Matuljima kraj Rijeke, počele su jučer njihove predizborne aktivnosti. PGS-ovi izborni saveznici u sedmoj i osmoj izbornoj jednici su Hrvatska ekonomska inicijativa (HEI) Ljube Jurčića, Stranka umirovljenika Hrvatske i tri nezavisne liste – Amira Muzura, Nikice Pažina i Tome Sparožića. Njihova suradnja na predstojećim parlamentarnim izborima još nije formalizirana, odnosno nije osnovana predizborna koalicija, ali će to, potvrdili su iz PGS-a, biti učinjeno sljedećeg tjedna. Politički tajnik PGS-a Nikola Ivaniš kazao je da je suradnja pokrenuta kako bi zajednički dali doprinos stvaranju novog, trećeg bloka u saboru i mogli utjecati na bolji uspjeh cijele zemlje. Dodao je da, prema jednoj anketi, 42 posto birača još ne zna za koga će glasovati te da PGS i saveznici žele djelovati u tom prostoru. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je da PGS ima jasnu koncepciju preustroja regionalne i lokalne samouprave te je podsjetio da se politika te stranke temelji na decentralizaciji, dekoncentraciji i regionalizmu. Ljubo Jurčić naveo je da je HEI pokrenuo jer nije zadovoljan razvojem situcije u zemlji te da je njegovo načelo da neće ići u koaliciju ni s jednom parlamentarnom strankom, iako su ga te stranke, istaknuo je, zvale. Dodao je da je sa suradnicima odlučio da na izbore idu sa strankama koje nisu ekstremne i koje marljivo rade na svom području.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) sinoć su zatvoreni Jesenski sajmovi u okviru kojih su održane kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja koji su namijenjeni isključivo širokoj publici, a sudjelovala su 184 izlagača iz Hrvatske i deset zemalja. Uvažavajući zahtjeve tržišta, odnosno izlagača i samih posjetitelja, došlo je do odvajanja poslovnih posjetitelja i široke publike, pa su tako Jesenski sajmovi namijenjeni širokoj publici, a krajem mjeseca, od 27. do 30. rujna održat će se ZG7 - Zagrebački poslovni tjedan, namijenjen isključivo poslovnoj publici. U terminu Jesenskih sajmova zadržan je tradicionalni projekt zemlja-partner, a ove je godine na kolektivnim izložbama stranih zemalja partner bila Poljska. Poljska je predstavila svoje gospodarske, kulturne, etnografske i gastronomske specifičnosti, a 15. rujna održan je i bilateralni seminar na temu "Unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske".

ZAGREB - U 12. humanitarnoj utrci Terry Fox Run - "Maraton nade", čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka jučer je na zagrebačkom Jarunu u organizaciji kanadskog veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih sudjelovalo više od 5.000 građana. U utrci, koja se trčala oko jezera Jarun građani su sudjelovali - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a među njima su bili i Ana Jelušić, Gordan Kožulj i Damir Hoyka. Doprinos toj humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine doniranjem tri (iz fiksne mreže), odnosno četiri kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Novac će biti darovan Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici za kupnju dva neinvazivna monitora za prepoznavanje boli u djece te Institutu Ruđer Bošković za kupnju kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima. Utrka je bila središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run

VINKOVCI - Sinoć su završene 46. vinkovačke jeseni, najveća manifestacija hrvatske tradicijske kulture koja se održavala od 9. do 18. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Zatvarajući manifestaciju vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić uputio je poziv za iduće, 47. vinkovačke jeseni, kada će grad na Bosutu ponovno puna srca dočekati njegovatelje folklorne tradicije. Prije svečanosti zatvaranja održan je drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojem je nastupilo 20 folklornih skupina iz Hrvatske i BiH. Ovogodišnje 46. vinkovačke jeseni organizirali su grad Vinkovci i vukovarsko-srijemski ZAKUD, održavale su se pod geslom „Ej, široki slavonski sokače“, kroz deset dana održano je 50-tak folklornih, kulturnih, zabavnih, gospodarskih i športskih priredbi sa oko 8.000 sudionika. Na današnjem svečanom mimohodu sudionika 46. vinkovačkih jeseni središtem grada prodefiliralo je 70 folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, 24 konjske zaprege i 50 jahača, odnosno oko 3.500 njegovatelja izvornoga hrvatskog folklora.

ZAGREB - Ivo Škrabalo, hrvatski političar, filmski redatelj, scenarist, dramaturg i povjesničar filma umro je jučer nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu u 78. godini, a njegov posljednji ispraćaj bit će u krugu najuže obitelji, koja je medije danas obavijestila o njegovoj smrti. Redatelj je i scenarist više zapaženih dokumentarnih filmova, od kojih se ističu "Velika porodica" i "Slamarke divojke". Kao jedan od urednika u "Hrvatskom tjedniku" 1971. bio je, nakon sloma Hrvatskog proljeća, proskribiran te je radio kao savjetnik za repertoar u "Croatia filmu". Škrabalo je bio i povjesničar hrvatskog filma, a objavio je knjigu "Između publike i države - povijest hrvatske kinematografije 1896.-1980.". Politički se aktivirao u HSLS-u, na čijoj je listi 1992. i 2000. bio izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Ivo Škrabalo je rođen u Somboru 19. veljače 1934.

RIJEKA - Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak u subotu i nedjelju do 14 sati iz Hrvatske je otputovalo više od 37.000 putnika, a u zemlju je ušlo više od 27.000 putnika, doznaje se iz postaje Granične policije Rupa. Jučer je u zemlju ušlo 18.250 stranih i 3591 domaći putnik, a iz zemlje je izašlo 20.920 stranih putnika i 3436 domaćih. Jučer do 14 sati Hrvatsku je preko Rupe i Pasjaka napustilo 12.966 stranih gostiju, a u zemlju je ušlo njih 5445, dok podatci o prometu domaćih putnika nisu obrađeni. Promet na oba granična prijelaza danas je bio pojačan. Na izlazu iz zemlje vozila su se kretala u do tri kolone, a poslijepodne je promet bio nešto slabiji, naveli su iz postaje Granične policije u Rupi.

GRAČAC - U jučerašnjem požaru u predjelu Klapavice kod Gračaca izgorjelo je 240 hektara trave i visokog raslinja i još uvijek je aktivan večeras te će vatrogasci ostati dežurati cijelu noć, izvjestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Ovaj je požar danas u jednom trenutku bio ugrozio i kuće koje su vatrogasci uspjeli obraniti od vatrene stihije. U gašenju požara su tijekom dana sudjelovale županijske vatrogasne snage, te DIP (Državna interventna postrojba) Split i DIP Zadar te 5 canadaira i 2 zračna traktora. Zračne snage su večeras, zbog mraka, povučene s požarišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙