FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BERLIN

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pobijedila je na regionalnim izborima za parlament savezne pokrajine - grada Berlina, a prema prvim izlaznim anketama druga po broju osvojenih glasova je Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel iza koje slijedi stranka Zelenih. Ulazak u lokalni parlament uspio je i Piratskoj stranci dok Liberalno demokratska stranka (FDP) sljedećih pet godina neće biti zastupljena, pokazali su rezultati što ih je odmah po zatvaranju birališta objavila državna TV postaja ARD. Prema prognozama učinjenim na temelju rezultata izlaznih anketa SPD je osvojio 29,3 glasova, CDU 23,5, Zeleni 18,1, FDP 1,8 te Piratska stranka 8,5 posto glasova. SPD je, usprkos gubitku od 1,5 posto u usporedbi s posljednjim izborima, ostvario cilj i u sljedećih pet godina će vladati Berlinom. "Bila je to teška borba ali smo uspjeli", rekao je dosadašnji i najvjerojatnije budući gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit okupljenima u berlinskoj središnjici SPD-a.

WASHINGTON

Američki republikanski čelnici u nedjelju su kritizirali prijedlog predsjednika Baracka Obame da se milijunašima nametne novi porez, nazivaju to "klasnim ratom" i predviđaju da će prijedlog naići na žestoko protivljenje u Kongresu. Očekuje se da Obama u ponedjeljak predloži "Buffetov porez", i da će se on odnositi na sve koji zarađuju više od milijun dolara na godinu. Paul Ryan, predsjednik proračunskoga odbora Predstavničkoga doma, te Mitch McConnell, senatski republikanski čelnik, rekli su da će taj prijedlog ograničiti rast i naštetiti ulagačima, a gospodarstvo ionako već stagnira. "To samo još više destabilizira naš sustav, donosi novu nesigurnost i kažnjava otvaranje radnih mjesta i one koji ih otvaraju", rekao je u nedjelju Ryan za Fox News.

BENGAZI

Objavljivanje sastava prijelazne vlade u Libiji odgođeno je do daljnjeg, izjavio je u nedjelju u Bengaziju drugi čovjek Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril. "Objavljivanje prijelazne vlade odgođeno je do daljnjeg radi dovršetka konzultacija", kazao je Džibril na konferenciji za tisak. "Postoji dogovor o podjeli brojnih portfelja. O drugima se još raspravlja ali se nadamo završiti s tim što je prije moguće", kazao je taj čelnik govoreći o sastanku u Bengaziju NTC-a i članova izvršnog tijela tog organa. Rasprave bi se trebale voditi i o izradi liste pomoćnika ministara, kazao je Džibril inzistirajući na činjenici da će žene i mlađi ljudi imati prednost za ta radna mjesta. Takva će vlada, prvotno očekivana u nedjelju, biti zadužena za upravljanje tranzicijom očekujući nove izbore i izradu novog Ustava.

SANA

U sjevernoj četvrti jemenskoga glavnoga grada Sane u nedjelju su izbili sukobi između pripadnika plemena koja se protive predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu i njemu odanih snaga. Granatiranje se čulo u blizini kuće utjecajnog plemenskoga vođe i borca protiv Saleha u okrugu Hasabi, a ondje su od svibnja tjednima trajali sukobi koji su tu siromašnu arapsku zemlju doveli na rub građanskoga rata. Obitelj oporbenog čelnika Sadeka al-Ahmara priopćila je da im kuću granatira republikanska garda kojom zapovijeda Salehov sin. Državni mediji i službe sigurnosti tvrde da su za sukobe krivi pripadnici plemena koji su stali na stranu prosvjednika što zahtijevaju Salehov odlazak. Vlasti kažu da su prosvjednici napali zgradu ministarstva unutrašnjih poslova u Hasabi. U tom napadu pobunjenika ozlijeđeno je više civila, objavila je državna televizija.

DAMASK

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odao je u nedjelju počast "uravnoteženom" stavu Rusije, ugostivši izaslanstvo ruskih parlamentaraca, objavila je službena agencija Sana. Asad je izrazio zadovoljstvo "ruskim uravnoteženim i konstruktivnim stavom, povezanim sa sigurnošću i stabilnošću Sirije", u kojoj od 15. ožujka traje prosvjed protiv režima. Pred ruskim parlamentarcima, Asad je osudio "pokušaje destabilizacije u Siriji putem oružanih terorističkih operacija" i upozorio na "svaku stranu intervenciju koja prijeti podjeli država u regiji", prema Sani. Zamjenik predsjednika Vijeća federacije (gornji dom ruskog parlamenta) Ilijas Umahanov, koji predvodi izaslanstvo, ocijenio je pak razgovor s Asadom "otvorenim, zasnovanim na povjerenju".

TRIPOLI

Piloti koji su na početku sukoba u Libiji sa zrakoplovima Mirage prebjegli na Maltu vratili su se u Tripoli gdje su dočekani s oduševljenjem. Pukovnici Ali al-Rabiti i Abdulah Salhin su 21. veljače umjesto da napadnu pobunjenike u Bengaziju sa svojim zrakoplovima otišli na Maltu. Al-Rabiti je rekao da su mu tog dana naredili da bombama i raketama djeluje po protivnicima režima Moamera Gadafija. Danas su zrakloplovom malteških zračnih snaga doletjeli na aerodrom Mitigu u libijski glavni grad a Reuters javlja da su ih dočekali prijatelji, rodbina i kolege iz ratnog zrakoplovstva. "Nastavit ću karijeru pilota kako bih zaštitio i oslobodio Libiju i libijsko nebo", rekao je al-Rabiti. Dva Miragea su do daljnjega ostala na Malti.

DŽAKARTA

Deseci žena i djece u šarenim minicama i tajicama okupile su se u nedjelju na središnjem trgu u Džakarti bijesne zbog toga što je jedan dužnosnik izjavio kako su žene krive za silovanje kad se provokativno odijevaju. Prosvjeduju zbog riječi guvernera Džakarte Fauzija Bowe koji je u petak rekao kako žene, da izbjegnu silovanje, ne bi smjele nositi odjeću koja previše otkriva. On se brzo ispričao, ali svi su mediji prenijeli njegove riječi, a raširile su se i Twitterom. Sudionice skupa pozvale su i policiju i indonezijsku vladu da boje štite žene i pomažu žrtvama seksualnih napada. Žene su nosile transparente s tekstom: Ne govorite nama kako da se odijevamo, njima recite da ne siluju" i "Nije moje tijelo pornić, nego tvoje prljave misli".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙