FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži rješenje plinskoga spora u vezi s Ciprom

NIKOZIJA, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni su narodi u petak zatražili mirno rješenje sve očitijega sukoba između Turske i Cipra u vezi s iskorištavanjem plina u moru uz ciparsku obalu i kažu da će od eventualno pronađenog plina koristi imati obje ciparske zajednice ako završe svoj dugogodišnji konflikt.

"Ujedinjeni narodi pozivaju sve uključene da riješe to pitanje na miran način", rekla je Lisa Buttenheim, posebna predstavnica UN-ova glavog tajnika Bana Ki-moona.

Međunarodno priznata vlada ciparskih Grka kani nastaviti s traženjem plina u istočnome Sredozemlju. Tome se protivi Turska koja podupire odcijepljene ciparske Turke na sjeveru otoka.

Tvrtka Noble Energy iz Teksasa uskoro počinje tražiti plin jugoistočno od Cipra. Platforma je od četvrtka na tome položaju. Buttenheim je u petak razgovarala s predsjednikom ciparskih Grka Demetrisom Kristofiasom i čelnikom ciparskih Turaka Dervisom Erogluom. Po njezinim riječima, to pitanje nije izravno vezano za pregovore i nije o tome razgovarano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙