FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Gavelli" premijera Dunda Maroja

ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - U Gradskom kazalištu "Gavella" večeras je održana premijera "Dunda Maroja", najpoznatije komedije Marina Držića, u režiji talijanskog redatelja Marca Sciaccaluge.

To Držićevo djelo pripada vrhu dramske književnosti napisane na hrvatskom jeziku. Izuzetno precizno, a pritom silno razigrano i "raspojasano", to je djelo snažno ponajprije zbog briljantne galerije živopisnih likova, koje pisac suvereno vodi kroz komad.

Ulogu Dunda Maroja igrao je Žarko Savić, Mara Marojeva Amar Bukvić, ulogu Bokčila Ozren Grabarić, Popiva Sven Šestak, Petrunjelu glumi Nataša Janjić a Pometa Franjo Dijak.

Predstava broji dvadesetak glumaca pa su tako na pozornici i Ivana Roščić, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Živko Anočić, Đorđe Kukuljica, Marino Matota, Dragoljub Lazarov i Enes Vejzović.

U toj Držićevoj komediji više od dvadeset osoba, većinom iz Dubrovnika, u renesansnom Rimu traži zadovoljenje požude, povrat novca ili obranu časti, boreći se za ono do čega im je stalo svim raspoloživim sredstvima. Nošeni time, Dundo Maroje, njegov sin Maro, kurtizana Laura, sluškinja Petrunjela ili sluge Popiva i Pomet, dolaze u situacije u kojima je borba jedini način da se preživi, a sukob što se vodi lišen je obzira.

Suradnik za scenski govor je Tomislav Rališ, scenograf Guido Fiorato a kostimografkinja Marita Ćopo. Redatelj Marco Sciaccaluga (1953.) koji je u "Gavelli" već postavio "Tartuffea", iza sebe ima više od 35 godina kazališnog iskustva, među ostalim i na pozornicama Genove, Catanije, Torina, Trsta, Venecije i Verone.

Za svoj je kazališni rad nagrađen i priznanjem Talijanske udruge kazališnih kritičara te Kazališnom olimpijskom nagradom, za režije Tolstoja, odnosno, Millera. Dosad je redateljski potpisao velik broj predstava, postavljajući na pozornicu Molierea, Tolstoja, Machiavellija, Millera, Corneillea, Sofokla, Turgenjeva, Čehova, Goldonija, Shakespearea i dr. Predavao je u Londonu i Genovi, a trenutno predaje na sveučilištu u Milanu, gdje drži kolegij "Uvod u režiju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙