FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: međunarodna konferncija o poduzetništvu

OSIJEK, 15. rujna 2011. (Hina) - U Osijeku je danas započela dvodnevna međunarodna konferencija o poduzetništvu "Inovativnost + poduzetništvo = konkurentnost", koja je okupila oko 180 sudionika i izlagača iz šest zemalja.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić ocijenila je kako su nadležne institucije u Hrvatskoj dobro prepoznale potrebe malog i srednjeg poduzetništva, ali se, zbog ograničenosti proračunskih sredstava, poduzetništvo nije moglo pratiti dinamikom koju su iziskivale potrebe toga sektora.

Dodala je kako podatci FINA-e za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju kako su mali i srednji poduzetnici u tome razdoblju ostvarili rast prihoda i skromni rast zaposlenosti. U vrijeme najveće krize u Hrvatskoj nije došlo do pada broja subjekata u malom gospodarstvu, kao što se dogodio u obrtu, ali je taj pad ove godine zaustavljen, kazala je Kraljić ocjenivši kako su ti podatci "daleko od onoga, što bismo željeli, ali su s pozitivnim predznakom".

Potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka rekao je kako se u Hrvatskoj "neće skoro događati ništa, osim izbora", a da će oni, koji uđu u novu Vladu, morati voditi računa o tome da brzo naprave fiskalnu konsolidaciju i pokrenu značajniji rast.

Dodao je kako Hrvatska ima "solidnu bazu, ali i loše trendove" te kako smatra da u postojećim međunarodnim okolnostima Hrvatska može rasti po stopi od 4 posto te da je to realno i dovoljno da se na tržištu rada dogode pozitivne promjene.

"S postojećim stopama rasta možemo očekivati samo letargiju na tržištu rada, a ne dugoročne trendove povećanja zaposlenosti", kazao je Prka.

Tijekom konferencije predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) predstavit će svoj programe kreditiranja i poticanja poduzetništva. Sudionici skupa, uz ostalo, raspravljat će o poslovnom povezivanju poduzetnika u složenim razvojnim projektima, pripremi i provedbi projekata iz IPARD programa te mogućnostima financiranja razvoja poduzetništva sredstvima pretpristupnih i strukturnih europskih fondova.

Konferenciju organizira osječki Poduzetnički inkubator BIOS, u suradnji s osječkim Centrom za poduzetništvo i Regioanlnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje.

(Hina) xivuc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙