FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Izvan uloge" Luize Margan u Galeriji SC

ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Izložba "Izvan uloge" mlade riječke umjetnice Luize Margan, na kojoj će predstaviti prostornu instalaciju koja uključuje posjetitelje u igru kretanja i pogleda, otvorit će se 15. rujna u zagrebačkog Galeriji Studentskog centra (SC).

Instalacija se sastoji se od dva video rada, audio rada te fotomontaže na osnovi arhivskog materijala, koji se povezuju u tematsku cjelinu, a njome autorica propituje odnose stvaranja vrijednosti kroz nematerijalnu produkciju. Svi sudionici, objekti i razgovori u izložbenom prostoru neminovno postaju i izvođači unutar postavljenih relacija.

U radu "Radne grupe (Who is performing?)" Margan prikazuje fotografiju iz arhivskog materijala Galerije SC, a slika, koju koristi kao faksimil s jedne strane i uvećanu fotomontažu s druge, pokazuje javnu akciju grupe TOK, koja je bila aktivna u Zagrebu sedamdesetih.

Ta je grupa u sklopu kulturnog događanja KunstMarkt u Grazu organizirala javni protest, u kojem su njezini članovi, umjesto očekivanih političkih parola, nosili transparente s apstraktnim geometrijskim oblicima, poput pokretne izložbe. Na fotografiji su umjetnici na ulicama Graza, uhvaćeni u slučajnom kadru sa skupinom radnika na prometnom raskrižju.

Umjetnica odjeljuje radnike i umjetnike u dvije fotomontaže u zasebnim okvirima, stvarajući tako nove odnose i iščitavanja, odnosno pitajući se tko radi, a tko gleda.

U video radu "Izrezi", Margan reducira ideju prosvjeda iz 'pokretne izložbe' u 'pokretni znak', fokusirajući se pritom na ulogu publike kao sudionika.

Umjetnica postavljene koncepte dalje propituje u video radu "Daske (Akcija!)", koji je povezan s audio radom "Daske (Glas)". U toj isprepletenosti fikcije i stvarnosti autorica režira svoje glumce i sugovornike u tijeku živahnog razgovora u kojemu oni preuzimaju uloge likova prikazanih u videu.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙