FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA snizila prognozu potražnje za naftom

BEČ, 13. rujna 2011. (Hina/AFP) - Globalna potražnja za naftom bit će u ovoj i idućoj godini niža nego što se očekivalo zbog usporavanja gospodarskog rasta, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

IEA je snizila procjenu za ovu godinu za 200.000 barela dnevno, te za 400.000 barela dnevno za 2012.

To znači da očekuje da će potražnja u ovoj godini ukupno iznositi 89,3 milijuna barela dnevno, što je 1,2 posto više nego u prošloj godini. U 2012. iznosit će 90,7 milijuna barela dnevno, što je povećanje za 1,6 posto u odnosu na tekuću godinu.

U IEA-i istodobno ukazuju na "paradoksalan" odnos potražnje i cijena. "Tržišni promatrači zbunjeni su 'paradoksom' slabljenja gospodarskog rasta i pokazatelja potražnje za naftom s jedne strane, te cijenom od 110 dolara po barelu s druge strane", navodi IEA u mjesečnom izvješću.

Oslobađanje IEA-inih strateških zaliha nafte zbog izostale opskrbe iz Libije i slabljenje tržišta dionica u kolovozu uzrokovali su pad cijena nafte za oko 10 dolara po barelu.

"Ali cijene su tvrdoglavo ponovno porasle u roku od nekoliko tjedana, iznova namećući pitanje o ključnnim pokretačima", komentirala je agencija.

Izvjesno je ipak da jača zabrinutost za zdravlje globalnoga gospodarstva, potvrđuju u agenciji.

Zbog toga je agencija snizila svoju procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj godini na milijun barela dnevno, te na 1,4 milijuna barela dnevno u 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙