FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lugovoj će tražiti rezultate Litvinenkove obdukcije

ZAGREB/MOSKVA, 12. rujna 2011. (Hina) - Bivši časnik KGB-a Andrej Lugovoj, glavni osumnjičeni za ubojstvo bivšeg ruskog špijuna i kritičara Kremlja Aleksandra Litvinenka 2006. godine, izjavio je da će tražiti od britanske policije rezultate njegove obdukcije i to u vrijeme dok britanski premijer boravi u posjetu Moskvi, prvom otkako su zategnuti odnosi zbog tog slučaja, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Litvinenko je umro u londonskoj bolnici nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem.

Britanska policija sumnjiči Lugovoja, koji je sada zastupnik u ruskom parlamentu, za ubojstvo.

Britanija je odbila predati Rusiji rezultate Litvinenkove obdukcije, što je naišlo na kritike ruskih dužnosnika.

Rusija je u više navrata odbila britanski zahtjev za izručenjem Lugovoja, a predsjednik Dmitrij Medvedev danas je nakon sastanka s Cameronom izjavio da nikada niti neće.

Lugovoj je izjavio da nije upoznat s uzrokom Litvinenkove smrti i tvrdi da je on bio britanski špijun te da iza njegova ubojstva možda stoji MI6. Također je predložio da treća zemlja provede neovisnu istragu kako bi se riješile napetosti između Rusije i Britanije oko tog slučaja.

Britansko-ruske veze su prilično zategnute nakon ubojstva Litvinenka 2006. u Londonu, nakon kojega su se dvije zemlje počele međusobno optuživati i protjerale su po nekoliko diplomata.

Britanski premijer David Cameron, koji boravi u prvom posjetu jednog britanskog premijera Rusiji nakon 2006., izjavio je u ponedjeljak da dvije zemlje i dalje imaju neslaganja oko toga slučaja. "I dalje se ne slažemo s vama oko slučaja Litvinenko. Naš je pristup jednostavan i principijelan. Kada je počinjen zločin to je stvar za sudove. Njihov je posao da nepristrano prouče dokaze i utvrde nevinost ili krivnju", rekao Cameron studentima moskovskog Sveučilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙