FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro skup "Partnerstvo za otvorenu vladu"

ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Okrugli stol o temi "Partnerstvo za otvorenu vladu" održat će se u srijedu 14. rujna u Novinarskom domu, a riječ je o inicijativi za jačanje transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti i uključivanja građana i civilnog društva, doznaje se danas u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Taj skup će se održati uoči fomaliziranja u UN-u inicijative američkog predsjednika Baracka Obame za jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti u svijetu.

Na zagrebačkom okruglom stolu predviđene teme su fiskalna transparentnost, pristup informacijama, sprječavanje sukoba interesa, uključivanje građana u politiku te visoka tehnologija i transparentnost podataka. Na svim tim područjima Hrvatska stoji relativno dobro s obzirom na ispunjena mjerila i dovršene pregovore o pristupanju Europskoj uniji, rekao je među ostalim u razgovoru s novinarima tajnik Kabineta predsjednika Republike Joško Klisović.

Na skupu se očekuje nazočnost šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena i američkog veleposlanika u SAD Jamesa Foleya, predstavnika hrvatske vlade te predsjednika Republike Ive Josipovića.

Inicijativom američkog predsjednika Baracka Obame želi se osigurati napredak, otvorenost i transparentnost javne vlasti, jačanje civilnog društva i borbe protiv korupcije. Usmjerena je na nekoliko područja - transparentnost rada javne vlasti (veće povjerenje), poboljšanje javnih usluga (zdravstvo, socijalna skrb) i kvalitete rada javnih službi, djelotvornije upravljanje resursima, otvaranje prema građanskim zajednicama.

Hrvatska je poslala pismo namjere u Washington kojim je potvrđena namjera da se priključi toj inicijativi kada bude formalno osnovana, a to će se dogoditi na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. rujna u New Yorku. To je na tragu namjere predsjednika Republike i hrvatske vlade djelovanja na zajedničkom planu, a usmjerena je prema idealu vlasti odgovorne građanima. Najavljeno je i da će uslijediti izrada nacionalne strategije i hodogram aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙