Oznaka se dodjeljuje ugostiteljskim objektima koji nude više od 70 posto jela s popisa hrvatskih tradicionalnih jela, a današnjom dodjelom oznake "Starom fijakeru" započela je primjena Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja.
Projekt je prije godinu i pol pokrenulo Ministarstvo turizma uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog kuharskog saveza, a trajat će još godinu dana, nakon čega bi trebao biti dovršen popis autohtonih hrvatskih jela.
Popis jela hrvatske gastronomske baštine, koji sastavljaju i odobravaju stručnjaci, zasad sadrži oko 450 jela, no očekuje se da će taj broj u idućih godinu dana porasti, s obzirom na bogatstvo i raznolikost hrvatske kuhinje.
Ministar turizma Damir Bajs rekao je da su taj projekt zapravo potaknuli sami turisti koji pokazuju veliki interes za tipičnim hrvatskim jelima, a u jednom istraživanju gastronomija je zauzela visoko četvrto mjesto među motivima za njihov dolazak u Hrvatsku.
Svi restorani koji će udovoljiti uvjetima dobit će standardiziranu ploču s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja" na hrvatskom i engleskom jeziku, te ubuduće mogu računati na potporu Ministarstva turizma koje će ih uvrstiti u svoje promidžbene materijale, najavio je Bajs.
Sve je veće zanimanje hrvatskih ugostitelja, kako obrtnika tako i hotelijera, za dobivanjem takve oznake, pa pokretači projekta vjeruju da će to uskoro postati stvar prestiža.
Osim turističke dobiti, projekt ima i kulturulošku dimenziju jer će se njime niz starih recepata i tradicijskih jela otrgnuti zaboravu, te doprinijeti očuvanju hrvatske gastronomske baštine koja je uslijed povijesnih utjecaja na našem tlu, vrlo bogata i raznolika, rečeno je na predstavljanju projekta.