FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Stari fijaker" dobio oznaku "Hrvatske autohtone kuhinje"

ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Restoran "Stari fijaker 900" prvi je hrvatski restoran koji je dobio oznaku posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda.

Oznaka se dodjeljuje ugostiteljskim objektima koji nude više od 70 posto jela s popisa hrvatskih tradicionalnih jela, a današnjom dodjelom oznake "Starom fijakeru" započela je primjena Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja.

Projekt je prije godinu i pol pokrenulo Ministarstvo turizma uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog kuharskog saveza, a trajat će još godinu dana, nakon čega bi trebao biti dovršen popis autohtonih hrvatskih jela.

Popis jela hrvatske gastronomske baštine, koji sastavljaju i odobravaju stručnjaci, zasad sadrži oko 450 jela, no očekuje se da će taj broj u idućih godinu dana porasti, s obzirom na bogatstvo i raznolikost hrvatske kuhinje.

Ministar turizma Damir Bajs rekao je da su taj projekt zapravo potaknuli sami turisti koji pokazuju veliki interes za tipičnim hrvatskim jelima, a u jednom istraživanju gastronomija je zauzela visoko četvrto mjesto među motivima za njihov dolazak u Hrvatsku.

Svi restorani koji će udovoljiti uvjetima dobit će standardiziranu ploču s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja" na hrvatskom i engleskom jeziku, te ubuduće mogu računati na potporu Ministarstva turizma koje će ih uvrstiti u svoje promidžbene materijale, najavio je Bajs.

Sve je veće zanimanje hrvatskih ugostitelja, kako obrtnika tako i hotelijera, za dobivanjem takve oznake, pa pokretači projekta vjeruju da će to uskoro postati stvar prestiža.

Osim turističke dobiti, projekt ima i kulturulošku dimenziju jer će se njime niz starih recepata i tradicijskih jela otrgnuti zaboravu, te doprinijeti očuvanju hrvatske gastronomske baštine koja je uslijed povijesnih utjecaja na našem tlu, vrlo bogata i raznolika, rečeno je na predstavljanju projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙