FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Obrana generala Ante Gotovine ponovno je u srijedu zatražila od Haaškoga suda da izda nalog Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. "S obzirom na odbijanje Srbije da odgovori na zahtjev za pomoći tijekom više od tri mjeseca, jasno je da Srbija nema nikakvu namjeru dobrovoljno surađivati s obranom generala Gotovine", navodi se u podnesku objavljenom u Haagu u kojem se od suda traži da odredi Srbiji rok do 30. rujna za stavljanje na raspolaganje tih dokumenata obrani. Žalbeno Vijeće Haaškoga suda odbilo je u srpnju zahtjev obrane generala Gotovine za izdavanjem naloga Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane smatrajući da još treba dati vremena Beogradu da dobrovoljno ispuni zahtjev obrane hrvatskoga generala. Obrana generala Gotovine je 30. svibnja i 16. lipnja preko srbijanskog veleposlanstva u Haagu zatražila te dokumente no nije dobila nikakav odgovor te je 21. lipnja podnijela zahtjev Žalbenom vijeću za izdavanjem naloga Beogradu za dostavu traženih dokumenata. Haaški sud je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Obrane generala Gotovine i Markača 1. su kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu u kojoj je vijeće zaključilo da je tijekom Oluje počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim granatiranjem.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković odbacio je u srijedu tvrdnje HSP-a da se novcem za informativnu kampanju za ulazak u EU pokriva financiranje predizborne kampanje i ustvrdio da se novac troši transparentno, a spotovi korišteni u informativnoj kampanji nemaju predizborni karakter. "Apsolutno odbacujemo teze da se informativnom kampanjom za EU pokriva financiranje predizborne promidžbe", izjavio je Plenković u telefonskom razgovoru za Hinu. "Sve što je investirano napravljeno je transparentno i ima za cilj informirati hrvatske građane o Uniji. Niti jedan spot na TV-u ili radiju nema karakter predizborne kampanje", ustvrdio je državni tajnik. Predsjednik HSP-a Daniel Srb prozvao je vladu zbog trošenja novca poreznih obveznika na reklamiranje ulaska Hrvatske u EU, izrazivši uvjerenje kako se iza tih troškova krije namjera da se s tim novcem pokrije financiranje predizborne promidžbe, odnosno spotova koji će u predizbornoj kampanji biti stranačkog karaktera.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić susreo se u srijedu s ministrom vanjskih poslova Grčke Stavrosom Lambrinidisom, koji je u razgovoru izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspješno, vlastitim snagama i voljom, završila pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. "Pregovore ste započeli 2003. inspirirani Europom, a danas ste vi inspiracija Europi i cijelom Balkanu, jer ste dokazali da promjenama i zalaganjem svi imaju šansu postati dijelom europske zajednice naroda", rekao je grčki ministar, predloživši da Hrvatska bude partner Grčkoj na summitu 2014. u Solunu, mjestu na kojem je Hrvatska formalno započela put prema EU-u. Matušić se zahvalio na grčkoj potpori Hrvatskoj tijekom dugotrajnih pregovora s Europskom unijom, zaključivši da će ulaskom Hrvatske u EU ostatak jugoistočne Europe dobiti poticaj za razvoj i početak pregovora o članstvu.

MOSKVA - Putnički zrakoplov tipa Jakovljev 42 (JAK-42) s ekipom ruskih hokejaša na ledu iz Jaroslavlja srušio se u srijedu nedaleko od zračne luke u tome gradu, 300 km sjeveroistočno od Moskve, pri čemu su poginule 44 od 45 osoba u zrakoplovu, javljaju ruske novinske agencije Interfaks i Ria Novosti. "Po provjerenim podacima, u zrakoplovu je bilo 45 osoba, 37 putnika i osam članova posade. U padu zrakoplova poginule su 44 osobe, a jedna je preživjela", rekao je za Riu Novosti policijski izvor. Agencije su ranije javile da je u padu zrakoplova poginulo 36 članova hokejaške momčadi Lokomotiv iz Jaroslavlja koja je putovala na utakmicu u glavni grad Bjelorusije Minsk. Nesreća se dogodila oko 16 sati po mjesnom vremenu nedugo nakon polijetanja. Prema prvim informacijama, zrakoplov je pao na tlo s male visine odmah nakon polijetanja i zapalio se. Zrakoplov je letio prema Minsku, gdje je momčad Lokomotiva trebala igrati protiv Dinama.

AMMAN - Sirijske snage uz podršku tenkova ubile su najmanje 14 civila u srijedu u gradu Homsu u jednom od najžešćih vojnih napada na neko urbano središte od početka prodemokratskih prosvjeda, rekli su aktivisti i stanovnici. Većina civila ubijena je u starim četvrtima grada koji se nalazi na glavnoj cesti 165 kilometara od Damaska. U četvrtima kao što su Bab Sbaa, Bab Dreib i Bab Hut održani su neki od najvećih prosvjeda na kojima se tražila ostavka predsjednika Bašara al-Asada jer labirint ulica pomaže prosvjednicima u bijegu od snaga sigurnosti, rekli su aktivisti i stanovnici. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je najmanje 2.200 ljudi ubijeno u Siriji u gotovo svakodnevnom nasilju od ožujka kada su počeli proturežimski prosvjedi te da su većina žrtava civili.

MOSKVA - Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe optužio je u srijedu u Moskvi sirijski režim da je odgovoran za "zločine protiv čovječnosti" zbog gušenja oporbenih prosvjeda. "Vidimo da sirijski režim čini zločine protiv čovječnosti", rekao je Juppe na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, čija se zemlja sve dosad nije htjela pridružiti osudi režima u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Način na koji on (sirijski režim) guši narodnu pobunu nije prihvatljiv", dodao je francuski ministar vanjskih poslova. Juppe je izrazio želju da se Rusija pridruži osudi sirijskog režima u Vijeću sigurnosti koji Moskva blokira već mjesecima. Lavrov je rekao da se zauzima za dijalog između sirijskog režima i oporbe. "Danas je najvažnije početi dijalog i pregovore. Mislimo da je poticanje nekih oporbenih snaga na bojkot dijaloga poguban put koji vodi opetovanju libijskog scenarija, što ne žele ni Rusija ni Francuska", rekao je Lavrov.

LONDON - Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u srijedu je u Londonu pozvao zemlje eurozone na provedbu plana za spašavanje Grčke, ponovivši tijekom rasprave da je to prioritet za izlazak iz dužničke krize. "Odsad je prioritet da sve zemlje počnu provoditi ono što smo odlučili. To vrijedi i za Grčku i za ostale, pojedinačno i skupno", rekao je van Rompuy u govoru u London School of Economics (LSE). Zemlje eurozone usuglasile su drugi plan financijske pomoći Grčkoj vrijedan 158,6 milijardi eura, ali su se u njegovoj provedbi pojavile poteškoće. Unatoč turbulencijama na financijskim tržištima, van Rompuy je naglasio kako "euro i dalje u osnovi ostaje čvrsta valuta" te ustvrdio da se Europa mora naviknuti živjeti uz pritisak međunarodnih tržišta.

ISTANBUL - Jedan pakistanski putnički avion na putu iz Pakistana u Veliku Britaniju morao se u srijedu prisilno spustiti u Istanbulu, a drugi je prizemljen u Kuala Lumpuru jer je avioprijevoznik Pakistan International Airlines (PIA) primio anonimnu prijetnju bombom. U Istanbul se spustio Boeing 777 jer je PIA primio e-mail da je u avionu bomba. Svi su putnici izašli iz letjelice, a snage sigurnosti sve su pretražile, ali nisu pronašle eksploziv. Avion je zatim dobio dopuštenje da nastavi s letom u Manchester. Drugi avion zbog anonimnog e-mail nije uzletio iz Kuala Lumpura, ali glasnogovornik avioprijevoznika kaže da je i on nakon pregleda dobio zeleno svjetlo za let, ali nije objavljeno kamo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙