FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hokej: Među poginulima i tri češka reprezentativca

PRAG, 7. rujna 2011. (Hina/AFP) - U padu ruskog zrakoplova, u kojemu je nastradala cijela momčad hokejaša na ledu Lokomotiva iz Jaroslavlja, bila su i tri češka reprezentativca.

Češki mediji oplakuju smrt bivših svjetskih prvaka Jana Mareka (31), Karela Rachuneka (32) i Josefa Vašičeka (31), koji je 2006. bio i prvakom NHL lige.

"Ovo je velika tragedija svjetskog, ruskog, ali i češkog sporta. Sva trojica naših stradalih hokejaša bili su članovi reprezentacije Češke, koja je 2010 osvojila naslov prvaka svijeta", kazao je predsjednik Češke hokejaške federacije Tomas Kral.

Češki mediji ovu tragediju upoređuju s onom iz daleke 1948., kada je u opadu zrakoplova nad La Mancheom poginula šestorica hokejaša tadašnje selekcije ČSSR-a.

Putnički zrakoplov tipa Jakovljev 42 (JAK-42) s ekipom ruskih hokejaša na ledu iz Jaroslavlja srušio se u srijedu nedaleko od zračne luke u tome gradu, 300 km sjeveroistočno od Moskve, pri čemu su poginule 44 od 45 osoba u zrakoplovu. Agencije su ranije javile da je u padu zrakoplova poginulo 36 članova hokejaške momčadi Lokomotiv iz Jaroslavlja koja je putovala na utakmicu u glavni grad Bjelorusije Minsk.

Nesreća se dogodila oko 16 sati po mjesnom vremenu nedugo nakon polijetanja. Prema prvim informacijama, zrakoplov je pao na tlo s male visine odmah nakon polijetanja i zapalio se. Zrakoplov je letio prema Minsku, gdje je momčad Lokomotiva trebala igrati protiv Dinama. Lokomotiv iz Jaroslavlja nastupa u ligi KHL koja se smatra drugom najjačom na svijetu nakon sjevernoameričkog NHL-a.

Uz češke reprezentativce, internetska stranica ruskog hokejaškog saveza tvrdi da su poginuli trener momčadi je Kanađanin Brad McCrimmon, poznati slovački hokejaš Pavol Demitra i švedski vratar Liv Stefan, te nekadašnji NHL-ovci iz Rusije Ruslan Salei, Karlis Skrastins i Aleksander Koroljuk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙