FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna akcija Terry Fox Run dvanaesti puta u Hrvatskoj

ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - U Zagrebu će se i ove godine održati dvanaesta po redu humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, a središnji događaj utrka "Maraton nade" na Jarunu bit će 18. rujna u organizaciji kanadskog veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih, najavljeno je na današnjoj konferencjii za novinare.

U utrci, koja će se trčati oko jarunskog jezera od 14 do 16 sati, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a novčani prilog od tri, odnosno četiri kune (+PDV) moći će se donirati i na humanitarni telefon 060 800 400.

Novac će biti darovan Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj za kupnju dva neinvazivna monitora za prepoznavanje boli u djece te Institutu Ruđer Bošković za kupnju kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima.

Tradicionalna prodaja majica održat će se tjedan dana ranije, u subotu 10. rujna od 11 do 14 sati u Bogovićevoj ulici, a svoj dolazak najavile su brojne osobe iz javnog života.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin naglasio je da su u proteklih 11 godina u akciji prikupljena četiri milijuna kuna za istraživanja raka u Hrvatskoj.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, utrku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je kako u Hrvatskoj svake godine sve više ljudi obolieva od raka a oko 13 tisuća ih umre, pa sve to iz godine u godinu zahtijeva veća ulaganja kako bi se smanji mortalitet od raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙