FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u Vojvodini traže kažnjavanje za zločine

SUBOTICA, 6. rujna 2011. (Hina) - Vodstvo Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) u utorak je najavilo da će pokrenuti proces identifikacije a potom i sudsko gonjenje odgovornih za ubojstva i protjerivanje više od 20.000 Hrvata iz Srijema tijekom devedesetih godina.

„Pokrenut ćemo taj postupak iz poštovanja prema žrtvama progona srijemskih Hrvata. Mi ćemo učiniti najviše što možemo da ti slučajevi budu procesuirani, pa će odgovornost za osuđivanje uključenih u ubojstva i potjerivanje biti na tužiteljstvu“, izjavio je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

On je dodao kako je to zastupničko tijelo Hrvata počelo prikupljati podatke od svjedoka.

Pokretanje postupka za zločine protiv srijemskih Hrvata najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj je HNV izvijestio o uspješnom posjetu predsjednika Hrvatske Srijemu 1. rujna.

„Neki od preostalih Hrvata u mjestima Kukujevci i Šid zaplakali su prigodom susreta s Ivom Josipovićem, koji ih je došao pozdraviti i ohrabriti“, naveo je Bačić.

Istaknuo je kako su Josipovićeve poruke imale veliki odjek u srbijanskoj javnosti, napose među vojvođanskim Hrvatima, kojima je takvo ohrabrenje potrebno pred predstojeći popis stanovnika u Srbiji.

„Naravno, bit će još strahova, ponajprije u Srijemu, ali mislim da će općenito dolazak predsjednika Hrvatske potaknuti Hrvate da slobodno očituju svoju pripadnost“, zaključio je Bačić.

Hrvatski je predsjednik bio u posjetu Srijemu na poticaj HNV-a i hrvatske zajednice u Srbiji, u okviru kampanje „Izjasni se hrabro“ koja se provodi uoči popisa stanovnika u Srbiji u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙