FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U progadafijevu Bani Validu nastavljaju se pregovori

TRIPOLI, 6. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Pregovori radi završetka opsade libijskoga grada Bani Valida nastavili su se u utorak, a na sastanak s pregovaračima Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) došli su plemenski starješine.

Bani Valid leži 150 km južno od glavnoga grada Tripolija i zasad se odbija predati snagama NTC-a pa promatrači misle da bi moglo doći do novoga vala borbi kako bi snage svrgnutoga vođe Moamera Gadafija bile sasvim poražene.

U utorak su se četvorica plemenskih vođa sastala s NTC-ovim pregovaračima u maloj džamiji, četrdesetak kilometara sjeverno od grada.

"Sad čekamo njihov odgovor. Čim ga dobijemo, mirno ćemo ući u grad", rekao je nakon dvosatnih razgovora NTC-ov pregovarač Sedik Bin Dala.

"Starješine su bili zadovoljni onime što su čuli. Oni će sad prenijeti tu poruku svojoj strani", dodao je.

Dok su razgovori trajali, snage NTC-a često su pucale u zrak. Na razgovorima obje su strane rekle svoje uvjete. NTC nudi jamstva da neće biti osvete prema onim vojnicima lojalnima Gadafiju koji ostanu u gradu.

Plemenski su vođe rekli da pobunjenici moraju u mjesto ući disciplinirano. "Imamo mnogo uvjeta. Bit će važno kako pobunjenici uđu u Bani Valid. Molimo da ne bude pucanja u zrak", rekao je Mustah Al Rubeisi, a vani se čulo pucanje u zrak.

"Brzina kojom će se u Bani Valid vratiti javne službe također je važna i ona će pomoći da se građani smire", dodao je.

Mahmud Džibril koji je de facto premijer Libije, razgovorima se pridružio preko telefonskoga zvučnika i obećao je opskrbu vodom, strujom i hranom, te zaštitu civila.

"Ovo je velika prilika da Bani Valid pokaže svijetu svoje pravo lice, da uđe u libijsku povijest", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙