FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Prihodi državnog proračuna u prvih su osam mjeseci ove godine iznosili 70,1 milijardu kuna, što je za 552 milijuna kuna, ili 0,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, proizlazi iz preliminarnih podataka koje je objavilo Ministarstvo financija na svojim internet stranicama. Porezi su proračunu u prvih osam mjeseci donijeli 40,2 milijarde kuna, što je oko milijardu kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prihod od najizašnijeg poreznog prihoda, PDV-a u prvih je osam mjeseci iznosio 24,5 milijardi kuna, što je 205,7 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Više nego u osam mjeseci lani proračun je prikupio i od poreza na dobit, ukupno 5,2 milijarde kuna, ili 732 milijuna kuna više, a porastao je i prihod od poreza na dohodak, za nešto manje od 25 milijuna kuna, na 707,5 milijuna. No, istodobno je manje prikupljeno od trošarina, pri čemu treba imati na umu prošlogodišnju Ininu otplatu duga za trošarine, a izostanak prihoda od kriznog poreza u ovoj godini vidljiv je u smanjenju stavke ostali poreza. Po podacima Ministarstva, od trošarina je u prvih osam mjeseci prikupljeno 7,3 milijarde kuna, što je 540 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani, a prihod od ostalih poreza u iznosu od 244,6 milijuna kuna je za 1,5 milijarde kuna manji nego u istom razdoblju lani (kada je od njega prikupljeno više od 1,7 milijardi kuna). Prihod od socijalnih doprinosa u osam mjeseci iznosi 25,4 milijarde kuna, što je 92,8 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo preliminarne podatke o prihodu proračuna koji se odnose na prvih osam mjeseci ove godine, dok se podaci za rashode odnose na prvih sedam mjeseci. Podaci za sedam mjeseci pokazuju da su prihodi državnog proračuna u tom razdoblju iznosili 60,6 milijardi kuna, dok su rashodi istodobno iznosili 69,8 milijardi kuna. Tako je manjak u proračunu u sedam mjeseci ove godine iznosio 9,2 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani proračunski manjak bio oko osam milijardi kuna. Rashodi proračuna u iznosu od 69,8 milijardi kuna su za 539 milijuna kuna, ili za 0,8 posto veći nego u istom razdoblju lani. Glavnina proračunskih rashoda odnosi se na naknade zaposlenima i na socijalne naknade. Za plaće i naknade te socijalne doprinose zaposlenima iz državnog je proračuna u sedam mjeseci isplaćeno 18,3 milijarde kuna, što je oko 185 milijuna kuna više nego u isto vrijeme lani, dok je za socijalne naknade isplaćeno nešto manje od 32,6 milijardi kuna, ili oko 30 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani. Država je za kamate u prvih sedam mjeseci isplatila ukupno 4,3 milijarde kuna, što je 817,1 milijun kuna ili 23,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Proračunski izdaci za subvencije u prvih su sedam mjeseci iznosili 4,5 milijardi kuna, što je 375,6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Na poziv potpredsjednika Vlade i ministra administracije lokalne samouprave Republike Kosova Slobodana Petrovića, izaslanstvo Grada Zagreba, koje predvodi gradonačelnik Milan Bandić, sudjelovat će na Drugoj konferenciji o lokalnoj samoupravi, koja se od 4. do 6. rujna održava u Prištini, priopćeno je danas iz Službe za informiranje Grada Zagreba. U sklopu boravka zagrebačkoga izaslanstva na Kosovu predviđeni su odvojeni susreti s vodstvom Grada Prištine, s ministrom gospodarskog razvoja Besimom Beqajem, ministrom okoliša i prostornog planiranja Dardanom Gashijem, te s predsjednikom Trgovinske komore Kosova Safetom Gerxhaliuom. U programu je i posjet hrvatskoj zajednici u Janjevu, gdje će se gradonačelnik Bandić, sa suradnicima, susresti sa župnikom don Matejom Palićem i predstavnicima Hrvatske udruge sv. Nikole. U ime Grada Zagreba, u Prištinu će otputovati pročelnik Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo, pomoćnik pročelnika u Uredu za prostorno uređenje Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika Duško Ljuština, i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu Naim Shala. U zagrebačkom izaslanstvu su i predstavnici zagrebačkih gospodarstvenika koji će, zajedno s gradonačelnikom Bandićem i suradnicima, biti nazočni sastanku s vodstvom Prištine, predstavnicima Ureda za urbanizam i zaštitu prostora, te predsjednikom Trgovinske komore Republike Kosovo.

NAŠICE - U našičkom Velikom parku danas je otvoren 11. festival "Dani slavonske šume", a u ime pokrovitelja, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, festival je na prigodnoj svečanosti proglasio otvorenim načelnik Uprave za šumarstvo Davor Prnjak. "Ovo je festival hrvatskog šumarstva i uvijek iznova osjetim poštovanje prema stoljetnim slavonskim šumama i gostoprimstvu šumarske struke. Hrvatska ima prirodna bogatstva na kojima joj drugi mogu samo pozavidjeti, što nas obvezuje na čuvanje šuma, ali i tradicije, čiji je dio i ovaj festival", rekao je Prnjak. Dodao je kako su Ujedinjeni narodi ovu godinu proglasili Međunarodnom godinom šuma. Zajedno s predsjednikom Uprave "Hrvatskih šuma" Darkom Vuletićem simoblično je prerezao drvo i time otvorio festival. Nazočni otvorenju bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora i počasni građanin Našica Vladimir Šeks, ministri Dražen Bošnjaković i Tomislav Ivić, saborski zastupnik Vlatko Podnar, župan Vladimir Šišljagić i brojni drugi gosti. U Velikom parku otvoreni su Obrtnički sajam našičkih obrtnika i gostiju s više od 30 štandova te Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Također se održavaju dva gastronomska događaja: međunarodno natjecanje lovačkih udruga u kuhanju čobanca i kotlovine te natjecanje u kuhanju juhe od gljiva.

DIVULJE - Na požar otvorenog prostora na predjelu Matokita, kod Vrgorca jutros su upućena još dva kanadera, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U požaru koji je planuo u četvrtak oko 10,50 sati, do sada je izgorjelo oko 30 hektara borove šume. Požar se jučer oko 14 sati ponovno aktivirao, a lokaliziran je oko 17,50 sati. U gašenju su sudjelovali Državna intervencijska postrojba Split, splitska javna vatrogasna postrojba (JVP) te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Split, Vrgorac, Zagvozd, Makarska, Klis, Solin, Dugi Rat, Omiš, Zadvorje, Gata, Split, Podstrana, Gomilica i Mladost. Gašenje je nastavljeno jutros. Požar otvorenog prostora na predjelu Nečujama, na otoku Šolti, koji je noćas u 3,45 sati dojavljen u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a, ugašen je u 4,45 sati. U gašenju su sudjelovali Sezonska intervencijske vatrogasna postrojba Šolta i DVD Šolta s ukupno. U požaru je e izgorjela trava i nisko raslinje na površini od oko 500 metara četvornih.

ZAGREB/SISAK - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je jutros o posljedicama olujnog nevremenu koje je sinoć pogodilo šire zagrebačko područje te dijelove Sisačko-moslavačke županije. Područje grada Zagreba zahvatilo je oko 21 sati olujno nevrijeme praćeno jakom kišom, a Županijski centar 112 Zagreb primio je više dojava sa šireg područja Grada Zagreba o pričinjenim štetama. Poplavili su podvožnjaci u Škorpikovoj i Jankomiru, te više podruma i prizemnih prostora od zapadnog dijela grada Zagreba prema Velikoj Gorici. Došlo je do oštećenja više električnih i telefonskih vodova i nestanka struje, te pada više stabala na prometnice i jednog stabla na osobno vozilo. ŽC 112 je o primljenim dojavama obavijestio nadležne službe. Područje Siska, Lekenika i Petrinje, u Sisačko-moslavačkoj županiji, olujno nevrijeme zahvatilo je oko 22 sata. ŽC 112 Sisak primio je 10-tak dojava o srušenim stablima na prometnice te srušenim stupovima električne rasvjete. Primljena je i jedna dojava o padu drveta na osobno vozilo. O svemu su obaviještene nadležne službe.

ŠIBENIK - Požar otvorenog prostora na predjelu Ivoševaca kod Kistanja, koji je sinoć u 19,40 sati lokaliziran, ugašen je danas u 10,45 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara su sudjelovali Državna intervencijska postrojba Šibenik, JVP Knin, DVD Kistanje, DVD Ervenik i DVD Knin s ukupno 25 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila. Požar su iz zraka gasila 2 zračana traktora i canadair. U požaru je na površini od oko 100 ha izgorjela trava i nisko raslinje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙