FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladina dokumentom optužuje Janšu za popuštanje Sanaderu

LJUBLJANA, 2. rujna 2011.(Hina) - Bivši slovenski premijer Janez Janša bio je 2007. godine spreman popustiti tadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u sporu o graničnom pitanju u Savudrijskoj vali, bojeći se da hrvatska strana posjeduje dokumente o trgovini oružjem iz vremena osamostaljenja koji bi ga mogli kompromitirati, tvrdi u svom novom broju ljubljanski tjednik "Mladina".

U objavljenom faksimilu tadašnji slovenski veleposlanik u Zagrebu Milan Orožen Adamič obavještava Janšu da se u Hrvatskoj ljute zbog navoda slovenskih medija da je slovenska služba sigurnosti svojedobno kontrolirala razgovore Janše i Sanadera, te da hrvatski diplomati upozoravaju da bi to moglo naškoditi međudržavnim odnosima i uspostavljenom povjerenju.

Po tvrdnjama iz objavljenog faksimila slovenskog diplomata, hrvatska strana naznačila je tada da, ako bi se takva kampanja i objave u Sloveniji nastavile, onda bi se "moglo dogoditi svašta, osobito ako u javnost dospiju stvari koje su se događale 1990, 1991. i 1992. godine", te da bi objava takvih podataka "mogla biti vrlo neugodna za slovensku politiku".

"Mladina" tvrdi da je to dokaz kako je Janša bio "ucijenjen" od strane hrvatske politike jer se bojao otkrića iz godina osamostaljenja, koje bi mogli sadržavati navodni dokumenti koje posjeduje Hrvatska, pa je zato za razliku od ranije vlade Antona Ropa sa Sanaderom pristao da se pitanje graničnog spora prepusti međunarodnom sudu, što je ranija vlada odbacivala, tvrdeći da je još na snazi tzv. parafirani sporazum Račan-Drnovšek.

U Janšinoj stranci tvrde da to nije istina i da su se medijske špekulacije slične ovoj već pojavljivale u slovenskim medijima.

Neki slovenski mediji bliži Janši tvrde pak da je riječ o novoj kampanji protiv oporbenog čelnika uoči početka suđenja u slučaju Patria u Ljubljani idućeg tjedna, te o napadu na oporbenog čelnika čija je stranka sve popularnija pred moguće prijevremene izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙