FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: U ponedjeljak prva rasprava u slučaju Patria

LJUBLJANA, 2. rujna 2011.(Hina) - U ponedjeljak u Ljubljani počinje suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženih koji se terete za pogodovanje u poslu kojim je finska tvrtka Patria osigurala isporuku 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

Glavna rasprava zakazana je za ponedjeljak 5. rujna u 9 sati, stoji na web-stranci prvostupanjskog suda u Ljubljani, a zbog očekivanog interesa javnosti ulaz u raspravnu dvoranu bit će ograničen.

Temeljem optužnog prijedloga skupine za progon organiziranog kriminala pri slovenskom državnom odvjetništvu, Janša se tereti za "nezakonito posredovanje" u poslu koji je dobila Patria u vrijeme kad je bio premijer, zajedno s nekada istaknutim dužnosnikom svoje stranke Jožom Zagoženom.

Zbog istih ili sličnih sumnji optuženi su u istom postupku još i austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, bivši visoki časnik slovenske vojske Anton Krkovič, te poduzetnik Ivan Črnkovič, vlasnik tvrtke "Rotis" koja je bila angažirana kao posrednik Patrije u poslu sa Slovenijom.

Za kazneno djelo nezakonitog posredovanja u poslu po slovenskom je kaznenom zakoniku moguća novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana.

Od izbijanja afere u jesen 2008. Janša je uporno tvrdio da je riječ o aferi koju su mu namjestili politički protivnici te nijekao da je posredovao kako bi Patria dobila velik posao, ali i otklanjao svake sumnje da su on ili njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) tražili ili dobili nezakonite provizije, što se iznosilo u medijima i što bi trebalo ispitati u procesu.

Janšin odvjetnik Franci Matoz izjavio je da sadašnji čelnik oporbe jedva čeka da započne suđenje kako bi otklonio sumnje povezane s njegovim imenom koje se pojavljuju već tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙